Nå vil Carlsberg lansere «treøl»

22. juni 2022Aktuelt
EN, TO...: Tre! Eventuelt trefiber og bioplast.
EN, TO...: Tre! Eventuelt trefiber og bioplast.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Den danske ølprodusenten håper en flaske av trefiber - med økologisk øl - kan bidra til lavere klimaavtrykk.

I 2018 reduserte en rekke selskaper plast rundt produktene sine, som Ringnes - som gikk bort fra «plastkondomet» rundt sixpacken med øl.

Nå ønsker ølprodusenten å ta det hele et hakk videre. Det danske selskapet Carlsberg, som eier Ringnes, viser nå fram sitt siste prosjekt innen bærekraft: En ølflaske som består av trefiber, og som - i teorien - vil kunne brytes ned hvis den kastes i naturen.

– Men der skal den jo selvfølgelig ikke ende, sier Emma Bjørke.

Bjørke er bærekraftansvarlig i Ringnes. Hun forteller at «treøl-flasken» er et prosjekt Carlsberg har jobbet med siden 2015, i sammenheng med en strategi for å ha lavest mulig klimaavtrykk på produktene sine.

BÆREKRAFTANSVARLIG: Emma Bjørke i Ringnes.
BÆREKRAFTANSVARLIG: Emma Bjørke i Ringnes.
Foto: Kilian Munch

– Vi ser at emballasjen står for halvparten av CO2-avtrykket i vårt totale klimaavtrykk, så vi jobber for å bli bedre. Vi prøver å gå bort fra fossilbasert emballasje, og å finne bærekraftige løsninger på alle områder.

«Treflasken» de nå viser fram er en prototype produsert i et begrenset opplag på 8000, og vil ikke selges i butikk. Den består av trefiber, en aluminiumskork, og et lite lag av bioplast som er plantebasert.

– Denne flasken ser vi på som generasjon to. Neste steg er generasjon tre, som da vil produseres i full skala og som vil selges i butikk. Det håper vi vil skje i 2025. Da vil vi ha mulighet og ressurser til å lage dette trefiber-materialet i stor skala.

Økologisk øl

Bjørke sier at engangs-glassflaskene som er vanlige i Norge, har fire ganger så høyt klimaavtrykk som en plastflaske. Denne generasjon to-varianten av trefiberflasken har et klimaavtrykk på 50 kilo CO2 per hektoliter produsert øl.

Til sammenligning vil generasjon tre-versjonen av flasken ligge på 11 kilo.

– Altså et klimaavtrykk som er 85 prosent lavere enn engangs-glassflaskene.

I tillegg til at flasken lages av nedbrytbart materiale, vil også ølet være økologisk.

– Vil flasken påvirke smaken?

– Emballasjen påvirker ikke smaken i det hele tatt. Det er en av årsakene til at man har denne bioplasthinnen inni treflasken, for å unngå at ølet kommer inn i trefibermaterialet.

Hun fortsetter:

– Men siden ølet er økologisk og laget på en annen måte, vil det smake litt annerledes. Vi jobber dog for at det skal smake likest mulig vanlig Carlsberg.

Positiv til initiativet

Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, sier at de heier på alle initiativer som kan senke miljøavtrykket til ulike former for emballasje.

– Og glassflasker har et høyt klimaavtrykk.

Han fortsetter:

– Det er fortsatt viktig at man tenker helhetlig når man erstatter materialer for å unngå å bytte et problem med et annet. Derfor så er det kritisk at også nye flasker og bokser som settes på markedet kan gå inn i pantesystemer for innsamling og da helst videre inn i lukkede kretsløp hvor flaskene kan resirkuleres til nye flasker. Da beholder vi ressursene lengst mulig i omløp og belaster minst mulig natur og klima.

Bjørke i Ringnes forteller at de har ambisjoner om å få flaskene inn i pantesystemet.

– Vi jobber med å få de inn i det vanlige pantesystemet, som Infinitum har i Norge.

Fungerer ikke hvis ingen vil ha det

Til tross for de store miljøgevinstene, kommer de ikke til å fjerne glassflaskene i første omgang, sier klimaansvarlig Bjørke.

– Den skal være et alternativ for kundene. De skal kunne velge et mer klimavennlig alternativ.

SOLIDE: Flaskene tåler en støt. Vi testet med å slippe en i bakken fra håndhøyde - og den fikk ikke så mye som en sprekk.
SOLIDE: Flaskene tåler en støt. Vi testet med å slippe en i bakken fra håndhøyde - og den fikk ikke så mye som en sprekk.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

– Går ikke miljøvinninga litt opp i spinninga hvis dere ikke fjerner glassflaskene?

– Vi håper på sikt at dette blir en suksess, og at vi får flyttet så mye som mulig av salget over på disse trefiberflaskene, men det er jo også avhengig av forbrukerpreferanser. Hvis ingen vil ha det, fungerer det jo ikke. Men vi håper at mange vil ha det, så vi kan bytte ut så mye som mulig av dagens emballasje til disse flaskene.

Treflasken har også en isolerende egenskap, så den skal holde ølet kaldere enn en glassflaske eller aluminiumsboks ville ha gjort. Hvor godt flasken tåler støt, si - for eksempel i en ryggsekk på vei til en fest - vet ikke Bjørke.

– Hehe, det har ingen spurt meg om før. Men den er jo veldig solid, så jeg vil si den er minst like solid som en glassflaske.

Publisert: 22.06.2022 kl. 08:38
Oppdatert: 22.06.2022 kl. 10:07


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?