Kjendiskokk åpner restaurant i Oslo

8. mars 2019Aktuelt
KJENDISKOKK: Marcus Samuelsson har blant annet vært med på TV-programmene Top Chef Masters, Top Chef, Iron Chef USA og Chopped, i tillegg til å ha gitt ut en rekke kokebøker. Foto: Frode Hansen/VG
KJENDISKOKK: Marcus Samuelsson har blant annet vært med på TV-programmene Top Chef Masters, Top Chef, Iron Chef USA og Chopped, i tillegg til å ha gitt ut en rekke kokebøker. Foto: Frode Hansen/VG

Marcus Samuelsson startet karrieren med «fine dining» og skriking på kjøkkenet. Nå vil han servere mat til folk flest.

– Maten skal være «delicious»!

Kjendiskokk Marcus Samuelsson (48) smiler og ser seg rundt i det rosa og grønne lokalet. Godt møter han i forbindelse med åpningen av restauranten Norda, som ligger i det nyåpnede hotellet The Hub til Petter Stordalen. Samuelsson står for konseptet, som også benyttes på navnesøsteren Norda på hotell Clarion i Göteborg.

På restauranten skal det blant annet brukes grønnsaker som dyrkes på taket av hotellet. Matias Kolari skal være kjøkkensjef, og det skal serveres nordiske ingredienser med inspirasjon fra hele verden.

Samuelsson er som kanskje er mest kjent i Norge fra TV-programmet Top Chef Masters. Fikk oppmerksomhet da han allerede som 23 år gammel kjøkkensjef på high end-restauranten Aquavit fikk tre stjerner av New York Times' restaurantanmelder.

Men 11. september 2001 endret den unge kokken.

– Jeg kjente mange av kokkene som jobbet i tårnene og ble drept på 9/11. Jeg begynte å sette spørsmålstegn ved alt, og spørre meg selv om hvorfor jeg gjorde dette. Før lagde jeg bare mat for den ene prosenten av den ene prosenten. Det var fine dining, det var ikke virkeligheten.

Etter 9/11 begynte Samuelsson å tenke på lokalsamfunnet sitt, og hvordan god mat ikke bare burde være for de velstående.

I 2010 åpnet han derfor Red Rooster i nabolaget sitt Harlem, hvor han blant annet ansatte folk fra området – og tidligere innsatte – som ikke nødvendigvis visste hvordan man lagde mat.

– Jeg lærer dem å lage mat, og de lærer meg sine erfaringer. Det er et sted der mat, kunst og kultur tar like stor plass. Det er ikke som på trestjerners restauranter der det bare er snakk om å kutte en bit med fisk på finest mulig måte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLERE RESTAURANTER: Samuelsson har tidligere åpnet en Norda i Göteborg. Denne Norda-en ligger i 13. etasje av hotellet The Hub i Oslo. Foto: Frode Hansen/VG
FLERE RESTAURANTER: Samuelsson har tidligere åpnet en Norda i Göteborg. Denne Norda-en ligger i 13. etasje av hotellet The Hub i Oslo. Foto: Frode Hansen/VG

Må jobbes med mangfold

I dag har Samuelsson 12 restauranter rundt omkring i verden, inkludert på Bermuda og i Malmö. Han lagde også på et tidspunkt den første statlige middagen for Obama-administrasjonen, ifølge New York Times.

Han sier han alltid har latt hendelser – som 11. september – forandre han. Inkludert det å bli skreket til på kjøkkener rundt omkring i verden. Den røffe kjøkkenkulturen var ikke noe han ville føre med videre til sine egne restauranter.

– Men skrikingen fikk meg jo fra A til Z. Jeg lærte kjempemasse. Og det positive var jo at de skrek til alle – de gjorde ikke forskjell på noen, ler han.

Da han kom inn i restaurantindustrien la han merke til at det kun var hvite og ingen kvinner på det profesjonelle kjøkkenet. Slik ville han ikke ha det på Red Rooster.

– Du trenger alle! Bare se på bussen, det er mangfold der. Sånn bør det være på kjøkkenet også.

Han mener det må jobbes med mangfold i industrien, være seg rase eller kjønn.

– Det finnes de som ikke vil jobbe med det, og de synes jeg synd på. Hvis de vil ha en egen «boys' club», så får de bare bli på sin lille øy. For den kommer til og blir mindre og mindre. Ingen vil ha en PC fra 1987, for å si det sånn. Det kommer til å endre seg.

Selv vokste Samuelsson opp i Göteborg etter å ha blitt adoptert fra Etiopia som treåring. Senere reiste han rundt i verden for å lære mer om mat.

– Er det én ting jeg alltid har visst, så er det at jeg skulle bli kokk. Men jeg hadde aldri trodd at alt dette skulle skje når jeg sto og lagde kjøttboller med bestemoren min for tredve år siden, ler han.

Publisert: 08.03.2019 kl. 13:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?