Derfor bør du spise alger

14. august 2013Aktuelt
ALGE-EFFEKTEN: Mikroalger er en skjult skatt fulle av næring og liv, selve livsgrunnlaget til alt liv i havet og bør snarest finnes i ditt kosthold. Foto: NIFES
ALGE-EFFEKTEN: Mikroalger er en skjult skatt fulle av næring og liv, selve livsgrunnlaget til alt liv i havet og bør snarest finnes i ditt kosthold. Foto: NIFES
Kristine Hovda
Kristine Hovda

Har du tenkt på at du kan du gå på oppdagelsesferd i havets skjulte grønnsakshage?

De flyter rundt i havet som grønne, glinsende fettbomber, fulle av næring og liv. Mikroalger er en skjult skatt, selve livsgrunnlaget til alt liv i havet. Vi husker det fra naturfagstimene: Fisken vi spiser er fôret opp på mindre fisk, som har spist dyreplankton, som igjen har spist planteplankton. Det er dette siste leddet som er mikroalger. De små fettbombene består av hele 30 prosent Omega 3, og det er fiskens kosthold som gjør den så sunn. Forskere ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap på Ås jobber på spreng for å finne en metode for å utvinne den verdifulle oljen direkte fra kilden. Man trenger nemlig ikke gå omveien om fisken.

- Allerede nå kan man kjøpe mikroalger i pulverform på helsekostforretninger. Men man kan ikke lage et helt måltid basert på mikroalger. Det beste er jo å spise fisk, sier stipendiat Daria Markina.

Problemet er at fisken vi spiser inneholder stadig mindre Omega 3. Mange oppdrettere erstatter fiskemel med soya- eller maismel for å spare penger, og da mister fisken verdifullt opptak av Omega 3. Ikke bare gjør det at fisken er mindre sunn for oss. Forsøk viser at et høyere inntak av Omega 3 gir fisken bedre immunforsvar og færre sykdommer. Det samme gjelder andre dyr, som ku og kylling. Om man kan fôre oppdrettsfisk direkte på mikroalger, vil man slippe å bruke småfisk til fiskemat, det vil være bra for miljøet og bra for lommeboken.

Foreløpig er det ingen som driver storskalaproduksjon av mikroalger i Norge, men Markina håper det ikke blir lenge til.

- Det er mye sunnere for fisken å spise alger enn å spise andre ting, som soya og mais. Og fisken blir også sunnere for oss å spise.

Men det er mer. Alger er ikke bare fiskemat. Mikroalger er ikke lette å se, men makroalger kjenner du til allerede. De er også bølgende vekster i havgapet. De stryker mildt over leggen på en vassetur en tidlig sommermorgen. De får plaskende småbarn til å hyle i vemmelse på vei opp svaberget. Hva slags forhold du har til de brungrønne vekstene langs norskekysten trenger ikke å avgjøre hvorvidt du skal spise dem. For tangen og taren i sjøkanten er sunnere enn spinat og stappfulle av smak. Forsker Arne Duinker ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i Bergen blir nesten amorøs når han snakker om de ville vekstene han plukker i fjæra året rundt. Han er begeistret over at nordmenn er i ferd med å oppdage algenes fortreffelighet.

- Jeg skrev en bok om sjømat fra fjæra for noen år siden, men det er først i det siste vi har sett en stor interesse blant folk flest. Tang og tare er veldig sunt. Jeg har selv begynt å tygge i vei på det meste, sier Duinker.

- Hva smaker det?

- De fleste algesortene smaker lite i rå tilstand. I den sesongen som har vært til nå er de store tarebladene, spesielt fingertare og sukkertare, veldig lett tilgjengelig langs hele kysten. Fremover er det søl og havsalat som gjelder. Jeg har tatt med meg masse folk ut i fjæra, strimlet bladene og stekt i olje i wok over bål. Folk er overrasket over hvor mye det smaker. Smaksforsterkeren glutamat er en naturlig del av algene, ingen andre matvarer har høyere innhold av dette enn brunalgene. Ungene hiver seg over sprøstekte brunalger, det smaker som chips. Og det er sunt.

Alger er havets egne grønnsaker, og inneholder de samme vitaminene som grønnsaker fra landjorden. I tillegg inneholder tang og tare vitamin B12, som er særlig viktig for vegetarianere som ikke får dette gjennom kosten. Alger har en gunstig mineralprofil, og inneholder også store mengder jern i tillegg til jod og selen.

- Jeg pleier å si at når man drar opp et tareblad, får man grønnsaker, salt og krydder i en pakke. Vi steker tarechips og serverer til fisk, da trenger man ikke noe ekstra. Det er et komplett måltid, sier Duinker.

SALAT: Det ser ikke alltid like innbydende ut, men det gjør underverker for kroppen din. Her ser man en salat av tang og nøtter, fra da VG testet supermat for en tid tilbake. Foto: Kristian Helgesen
SALAT: Det ser ikke alltid like innbydende ut, men det gjør underverker for kroppen din. Her ser man en salat av tang og nøtter, fra da VG testet supermat for en tid tilbake. Foto: Kristian Helgesen

Visste du at...

Fra januar til juli er det fingertare og sukkertare som gjelder? Fra august til desember vokser havsalat og søl. Søl har utallige bruksområder, men kan enkelt stekes i olje til den blir sprø, som tilbehør til fisk. Havsalat oppfører seg ganske likt spinat, den kan stekes kort i klarnet eller usaltet smør, gjerne med litt hvitløk.

...Da vikingene dro på tokt passet de alltid på å ha med seg et lager av rødalgen søl, for å unngå skjørbuk? Den håndformede og dypt røde algen vokser på stilken til taren og er rik på C-vitamin.

...Forsøk på mus viser at tang kan hjelpe deg å gå ned i vekt? Et stoff i brun tang, som blant annet brukes i japansk miso-suppe, viser seg å øke fettforbrenningen.

...Spirulina og chlorella er to typer mikroalger som selges i helsekostbutikker? De kan brukes til å heve næringsinnholdet i smoothies, brød og andre matretter. Det finnes også algeolje som er rik på vegetabilsk Omega 3. Spirulina er rik på frie aminosyrer, vitaminer, mineraler og karetenoider.

Tang og alger brukes ofte i detoxkurer for å rense kroppen? Under en detoxkur der man spiser lite mat, blir giftstoffer frigjort fra fettdepotene og sluppet ut i kroppen. Alger har evnen til å absorbere tungmetaller og andre gifter.

Publisert: 14.08.2013 kl. 09:14
Oppdatert: 14.08.2013 kl. 12:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?