Så lenge varer hermetikk – egentlig

KAST ELLER IKKE KAST? Det er fort gjort å glemme hermetikk bakerst i skapet på hytta. Ifølge forskningssjef i Nofima har metallhermetikk en holdbarhet som er ganske mye lenger enn det som står på boksen. Merk: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
KAST ELLER IKKE KAST? Det er fort gjort å glemme hermetikk bakerst i skapet på hytta. Ifølge forskningssjef i Nofima har metallhermetikk en holdbarhet som er ganske mye lenger enn det som står på boksen. Merk: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Maria Tveiten Helgeby

Nei, du behøver ikke nødvendigvis å kaste hermetikk som har passert best før-datoen.

Det er nok flere av oss som har opplevd å finne en utgått boks hermetikk innerst i «ymse»-skuffen på kjøkkenet. Men betyr det at boksen bør kastes, eller er innholdet fortsatt spiselig?

– Dagens hermetikk i metallboks, som for eksempel Joika, har så å si ubegrenset holdbarhet, og det er ikke farlig å spise etter utløpsdato. Men det finnes biokjemiske prosesser inni der som endrer matkvaliteten over tid, sier forskningssjef i Nofima Morten Sivertsvik.

Han kan fortelle at de har åpnet hundre år gamle hermetiske bokser fra Roald Amundsens ekspedisjon på Sydpolen, som fortsatt var kommersielt sterile.

– Men jeg vet ikke om det var god mat, akkurat. Ingen ville smake på den. Jeg har selv spist hermetikk som var femti år gammel. Det var ikke nødvendigvis godt på smak, men maten var heller ikke dårlig, sier Sivertsvik.

Veldig gammel hermetikk fra for eksempel før 40- og 50-tallet kan mangle et plastbelegg på innsiden av metallet som skal beskytte maten mot blant annet rust. De er verdt å droppe, sier forskningssjefen.

Ifølge forskningssjefen var det opprinnelig ikke holdbarhetsdato på hermetikk, men det ble innført fordi man måtte ha sporbarhet og fordi man måtte følge EUs krav om «redelighet overfor forbrukeren». Siden kvaliteten avtar med tiden, skal forbrukeren ut ifra merkingen kunne bestemme om han eller hun vil ha denne kvaliteten eller ikke.

– Hermetikk har ofte en best før-dato to år fram i tid, men enkelte produkter har enda lengre. Normalt er dette mer enn nok tid til frembud og salg. Men har du en boks på hytta som har stått noen år ekstra, er det ikke farlig.

– Vil du sette en øvrig grense for utgått hermetikk for de der hjemme?

– Det går nok litt på produktet, vi vet for eksempel at sure vegetabil- og fruktprodukter holder seg dårligere enn middagshermetikk. Jeg skal ikke si det er like godt etter ti år, men du skal ikke bli syk av å spise ti år gammel hermetikk, forutsatt at boksen er hel og uskadet både innvendig og utvendig.

Andre typer hermetikk, som kommer i for eksempel papp-, glass- eller plastbokser, har ikke like lang holdbarhet på grunn av luft- og lystettheten. Og hvordan du lagrer metallhermetikken, kan også spille inn på holdbarheten.

– Jo varmere temperatur den lagres ved, dess raskere skjer biokjemiske prosesser på innsiden.

Du bør heller ikke fryse hermetikk, siden boksene kan sprekke når væsken utvider seg – og dermed ikke er lufttette og sterile lenger.

Erik Bergsagel er rådgiver og røyker på Norsk Hermetikkmuseum i Stavanger, og en ekte hermetikkentusiast. Han drar det enda litt lengre:

– Den eldste hermetikkboksen jeg har spist, var vel sardiner som ble hamstret under Cubakrisen i 1962 i tilfelle det skulle bli atomkrig. De spiste jeg årlig i fem-seks år, siden vi hadde en del bokser på lager på museet, og de ble nesten bare bedre og bedre.

HERMETIKK-ENTUSIAST: Erik Bergsagel jobber blant annet som røyker på Norsk Hermetikkmuseum i Stavanger. Her med fisk i røykeprosess. Foto: MUST/ Gary Cranner
HERMETIKK-ENTUSIAST: Erik Bergsagel jobber blant annet som røyker på Norsk Hermetikkmuseum i Stavanger. Her med fisk i røykeprosess. Foto: MUST/ Gary Cranner

Når Bergsagel skal vurdere om utgått hermetikk er spiselig eller ikke, er det et par ting han ser etter.

– Først ville jeg sett om boksen buler. For hvis den buler utover, er det mest sannsynlig et eller annet galt. Deretter hadde jeg luktet, for det er utrolig hvor god nesen er på å finne feil i mat. Og hvis det også hadde vært i orden, hadde jeg ikke hatt problem med å smake uansett alder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GAMMEL ÅRGANG: Her ses en eske sardiner produsert av Chr. Bjelland & Co A/S i 1980. – Disse ble åpnet, og spist på museet i fjor. De var veldig gode, sier Erik Bergsagel. Foto: MUST/Norsk hermetikkmuseum
GAMMEL ÅRGANG: Her ses en eske sardiner produsert av Chr. Bjelland & Co A/S i 1980. – Disse ble åpnet, og spist på museet i fjor. De var veldig gode, sier Erik Bergsagel. Foto: MUST/Norsk hermetikkmuseum

Metallhermetikk fungerer på den måten at den forseglede boksen settes inn i en autoklav, altså en type trykk-koker. Siden trykket er såpass høyt, kan temperaturen være svært høy uten at innholdet koker. Da får man drept både bakterier og sporer som kan føre til bakterievekst senere.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?