- Dette er den mest undervurderte grønnsaken

19. februar 2014Aktuelt
FRISK FARGE: Søtpoteten med det mørke skallet har en fargerik indre full av smak. Foto: Magnar Kirknes/VG
FRISK FARGE: Søtpoteten med det mørke skallet har en fargerik indre full av smak. Foto: Magnar Kirknes/VG
Kjersti Blehr Lånkan
Kjersti Blehr Lånkan

Søtpoteten er vidundergrønnsaken som fulgte i kjølvannet til Kon-Tiki og seiler inn i norske butikker.

- Jeg er helfrelst på søtpoteter. Det er en helt vidunderlig grønnsak når du først har fått øynene opp for den, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i opplysningskontoret for frukt og grønt.

Selv har hun nettopp kjøpt to store søtpoteter hun skal kose seg med i helgen.

- Min favoritt er å bake dem: Bare vask, del den i store, tykke båter, og bak dem i ovnen. Nydelig med koriander på, godt til stekt kylling og salat.

Nordmenn har begynt å fatte interesse for den anvendelige oransje næringsbomben. Siden 2010 er importen av søtpoteter til Norge nesten doblet, nå spiser vi 617 tonn året.

- Det er en jevn økning, sier Per Gunnar Aftret, kommunikasjonsrådgiver i Statens landbruksforvaltning.

- Men til sammenligning spiser vi 73000 tonn vanlige poteter, legger han til.

Så er da heller ikke søtpotet potet, den tilhører ikke engang samme slekt og er ti ganger søtere.

Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og ifølge ny forskning gir denne lille knollen en viss støtte til Thor Heyerdahls ikke anerkjente teori om at Sør-Amerikanere befolket Polynesia. Nye genanalyser viser nemlig at søtpoteten spredte seg fra Peru og Ecuador til Polynesia før europeerne kom. Som motargument har det blitt hevdet at frøene skal ha spredd seg til Stillehavet uten menneskelig hjelp, og så krysset det, men søtpoteten ble mest dyrket oppe i Andesfjellene, og ville i så fall hatt en lang vei.

- Alle bevis tatt i betraktning, er ikke det den mest sannsynlige forklaringen, sier Caroline Roullier, botanist ved Centre for International Agricultural Cooperation and Research for Development i Frankrike, som har ledet forskningen på søtpotetens ferd.

GODT I OVNEN: Søtpotet er fantastisk bakt i ovnen, og sammen med kylling har du et enkelt og deilig måltid. Sjekk oppskriften her. Foto: Meny
GODT I OVNEN: Søtpotet er fantastisk bakt i ovnen, og sammen med kylling har du et enkelt og deilig måltid. Sjekk oppskriften her. Foto: Meny

Polynesiere på besøki Sør-Amerika kan altså ha fraktet søtpoteten tilbake til øyene, og søtpoteten bør være alle Kon-Tiki-tilhengeres venn.

Fra Sør-Amerika spredte grønnsaken seg til store deler av verden. I USA er søtpoteter et must for de fleste til thanksgiving-kalkunen, men du kan også kjøpe bakte søtpoteter som hurtigmat og friterte søtpoteter i stedet for pommes frites.

- Det er den mest undervurderte grønnsaken, sier Heather Mangieri til VG.

Hun er lege og talskvinne for verdens største organisasjon for mat- og kostholdseksperter, amerikanske Academy of Nutrition and Dietetics.

- Søtpoteten er en one-stop-shop for viktige næringsstoffer som betakaroten, vitamin C, kostfiber og kalium. Og de er veldig anvendelige, smaker nydelig bakt, most, fritert, i gryteretter eller sammen med andre grønnsaker.

BAKT: Du kan like gjerne bake søtpotetene i ovnen som du gjør med vanlige poteter. Fyll dem med noe godt og topp med ost. Foto: Magnar Kirknes/VG
BAKT: Du kan like gjerne bake søtpotetene i ovnen som du gjør med vanlige poteter. Fyll dem med noe godt og topp med ost. Foto: Magnar Kirknes/VG

Det internasjonale trendanalysebyrået Mintel kåret søtpoteten som en av USAs største mattrender i 2010, og spådde at den ville bli en av de matvarene som i fremtiden vil brukes på helsefremmende måter.

En av funksjonene den har, er å stabilisere blodsukkeret, redusere insulinresistens og redusere kolesterolet. Derfor må personer med diabetes 2 merke seg søtpoteten. Så god er effekten, at hvis du spiser søtpotet ofte nok (minst flere ganger i uken), kan det ha medikamentell virkning. Det forteller lege, homøopat og akupunktør Bernt Rognlien.

- Men stoffene som virker blodsukkerregulerende sitter i skallet. Derfor må du ikke skrelle den når du baker den, bare fjerne øynene og skrubbe, råder han.

Visste du at...

DEN NYE POTETEN: Søtpoteten kommer i forskjellige størrelser hos grønnsakshandlere, men er nå også vanlig å finne i grøntdisken hos lokale matbutikker. Foto: Magnar Kirknes/VG
DEN NYE POTETEN: Søtpoteten kommer i forskjellige størrelser hos grønnsakshandlere, men er nå også vanlig å finne i grøntdisken hos lokale matbutikker. Foto: Magnar Kirknes/VG

Farvel, prostatakreft!

Studier på mus har vist at bladskuddene til søtpoteten hemmer vekst av prostatakreft. Skallet og bladskuddene er veldig rike på polyfenoler, som er kraftige antioksidanter. Bladene brukes i deler av verden omtrent som spinat. Bladene brukes også ved infeksjoner i luftveiene, for å booste immunsystemet og for å dempe feber.

Velkommen, betakaroten!

Søtpoteten er en av de grønnsakene som inneholder mest betakaroten, et næringsstoff som både er en antioksidant og kan omdannes til vitamin A. Betakarotenet beskytter kroppens celler og kan gi deg en naturlig gyllen hudfarge året rundt.

Ikke kjøleskap

Søtpotet har lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under ideelle temperaturer og luftfuktighet. Lagringstemperatur er 12 - 16°C, altså ikke i kjøleskapet.

Farge

Den kan være både oransje og potetfarget. Inneholder 5 % sukker mot 0,5 % i vanlig potet. Søtpotet av god kvalitet skal være fast med glatt skall. Unngå poter som er myke og rynkete og som har kutt og skader i skallet.

Publisert: 19.02.2014 kl. 09:36
Oppdatert: 24.02.2014 kl. 09:56


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?