Til hovedinnhold

Ny norsk «supermat»: Svartsurbær

22. september 2013Aktuelt
HELSE I HVER SLURK: De mindre kjente svartsurbærene er ikke bare sunne, men gode å spise. Her har vi laget en yoghurtdrikk servert med frokostblanding. Foto: Lars Moen
HELSE I HVER SLURK: De mindre kjente svartsurbærene er ikke bare sunne, men gode å spise. Her har vi laget en yoghurtdrikk servert med frokostblanding. Foto: Lars Moen

Antioksidantbomben Svartsurbær finnes over alt. Løft blikket og du vil finne de sunne bærene på de utroligste steder.

Du har sikkert sett dem før. På parkeingsplasser, i parker, som hekk og prydbuske. Svartsurbær eller aroniabusken er svært utbredt og den har store klaser med bær som nå venter på å plukkes. Det er en hardfør plante som er lite utsatt for skadedyr og sykdom noe som nok kan være endel av forklaringen på hvorfor så mange kommunegartnere ser ut til å ha lagt sin elsk på planten. Du finner den nemlig over alt. Det er vakre busker også!

LETT Å PLUKKE!: Svartsurbærene henger i klaser og når de er modne er de svært lette å plukke. Pass på klær, de setter flekker! Foto: Lars Moen
LETT Å PLUKKE!: Svartsurbærene henger i klaser og når de er modne er de svært lette å plukke. Pass på klær, de setter flekker! Foto: Lars Moen

Bærene kan spises rett fra busken eller du kan lage juice, gelé, syltetøy. Til og med vin er mulig!Vi skal lære deg to varianter til bruken av svartsurbær. En til frokost og en til dessert. Det fine er at grunnoppskriften er lik og veldig enkel. Det du trenger er yoghurt og bær. De andre ingrediensene har du sikkert.

Svartsurbær har et spesielt høyt innhold av antioksidanter i tillegg til vitaminer så det er bra for helsa å bruke bærene i kosten. Det gjelder bare å ha øynene med seg og løfte blikket litt når man er ute å spaserer, så finner du nok bær. Plukk med deg noen og prøv svartsurbæryoghurt til frokost dagen etter og is til dessert.

SVARTSURBÆRIS: Det er enkelt, det er godt! Alt du behøver å gjøre er å ta med deg noen svartsurbær neste gang du ser dem. Svartsurbær eller aroniabusker finnes over alt. Foto: Lars Moen
SVARTSURBÆRIS: Det er enkelt, det er godt! Alt du behøver å gjøre er å ta med deg noen svartsurbær neste gang du ser dem. Svartsurbær eller aroniabusker finnes over alt. Foto: Lars Moen

Slik gjør du:

- Ta like deler yoghurt naturell og bær i en blender. Når bærene har blandet seg godt med yoghurten deler du massen i to. Den ene delen er til frokost og den andre til kveldens dessert.

- Frokostyoghurten gjør du lite med, den er klar. Hvis du synes den er litt for syrlig kan du tilsette litt honning eller strø litt sukker på. Server den til frokostblanding eller kjør den en gang til i blenderen mens du tilsetter is- biter og plutselig har du laget en svartsurbærlassi. Helse i hver slurk!

- Den delen som skal brukes til dessert kan du også la være som den er. Det er bare å sette den i fryseren å dra på jobb. Da du kommer hjem er den klar! Hvis den har krystallisert seg under innfrysing tar du bare en gaffel å rører litt rundt i isen før servering. Har du lyst til å gjøre den litt mer spennende i smaken kan du gjøre dette før du setter den i fryseren.

Tilsett litt revet ingefær og limeskall og rør inn en spiseskje melis. Du får da en veldig frisk og syrlig dessert. Bare pass på at du ikke bruker for mye ingefær da den har en tendens til å ta over.

Vi brukte 4 dl bær og 4 dl yoghurt.

Så da er det bare å komme seg ut i nabolaget for å plukke. Svartsurbær er noe av det sunneste du kan få i deg. Helt gratis superfood!

Publisert: 22.09.2013 kl. 08:11
Oppdatert: 17.06.2014 kl. 16:16


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?