Sjekk matbloggernes favorittilbehør til grillpølsene

24. mai 2014Aktuelt
MATINSPIRASJON: Hva med litt hjemmelaget ketchup eller en frisk og god relish til grillpølsene? Foto: Jon Krog Pedersen/Mattis Sandblad/Krister Sørbø/VG
MATINSPIRASJON: Hva med litt hjemmelaget ketchup eller en frisk og god relish til grillpølsene? Foto: Jon Krog Pedersen/Mattis Sandblad/Krister Sørbø/VG

Hvis du er lei av kun å ha ketchup og sennep fra plastflaske på grillpølsen, bør du lese videre. Flere kjente matbloggere deler hvilke pølser de har på grillen samt sitt beste tilbehør til grillpølsen.

Sommeren er i anmarsj, og vi vet alle hva det betyr: Grillen tas frem fra skjulet, og grillpølser kjøpes inn til den store gullmedaljen.

Det er lite som får sommerfølelsen til å feste seg mer enn å kjenne duften av grillmat i nabolaget. Eller kanskje den sjarmerende lukten av svidde grillpølser på engangsgriller i noen av landets mange parker.

Sommerfølelse til tross, det er lett å havne i gamle spor og ende opp med kun ketchup og sennep på flaske når man skal kjøpe inn tilbehør.

Derfor har Godt tatt en prat med noen av Norges fremste matbloggere, for å finne ut hva de foretrekker å ha til grillpølsen og tips til gode pølser.

Jørn Hoel, musiker og matblogger på Troffelhelt.no

Majones

Foto: Sara Johannessen/Mattis Sandblad/VG
Foto: Sara Johannessen/Mattis Sandblad/VG

Selv om mange nok forbinder majones med rekesmørbrød, er det flere steder vanlig å dyppe blant annet pommes frittes i den fyldige gule sausen. Musiker og matblogger Jørn Hoel kan tipse om at majones også er helt fantastisk å bruke som tilbehør til grillpølse.

- Jeg er sinnsykt glad i majones, og liker veldig godt å bruke det som dipp til grillet pølse og hjemmelaget pommes frites. Det som er fint med å lage majones hjemme, er at man kan lage ulike varianter og smaksette den med forskjellige urter og oljer, sier Hoel til Godt.

Hoel forteller at vanlig kjøpemajones også fungerer bra hvis tiden er knapp.

I tillegg til majones, kan han tipse om at mangoketchup og ovnsbakte cherrytomater gjør seg godt til grillpølser, som helst ikke skal være krydret for mye.

- Jeg er veldig glad i pølser som er delikat krydret, særlig lammepølser. Jo mindre krydder i pølsa, jo bedre - det tyder på et skikkelig bra produkt, sier Hoel.

Trine Sandberg, kokebokforfatter og står bak Norges største matblogg, Trines Matblogg:

Relish og hjemmelagde pølsebrød

Foto: Trine Sandberg / Krister Sørbø/VG
Foto: Trine Sandberg / Krister Sørbø/VG

Relish er en blanding av opphakkede grønnsaker eller frukter som fungerer som tilbehør til forskjellige matretter, blant annet pølser. Hvis du er lei av agurkmix på glass, kan du prøve Trine Sandbergs hjemmelagde variant med cherrytomater, paprika og rødløk.

- Relish lager jeg selv, og den inneholder gjerne ingredienser som finhakkede tomater, hvitløk, chili, koriander og sitron. Og gjerne en klype med sukker for å smake til det hele. Det er veldig godt til pølse, forteller Sandberg.

Sandberg er glad i pølser med litt smak i, som for eksempel chili-bratwurster, og er opptatt av at de skal ha et høyt kjøttinnhold.

Når de er ferdiggrillet pleier hun å legge pølsene i litt Bayer-øl som ligger i en aluminiumsform på grillristen. Dette gjør at pølsene holder seg varme og saftige.

- Jeg har fokus på smak når jeg velger pølser, og lager gjerne pølsebrødet selv. Det passer i tillegg veldig bra til barneselskap, sier matbloggeren til Godt.

Christoph Schmitz, matblogger på Innifristelse.no og deltaker i TV2s grillprogram «Norges Grillmester»:

Hjemmelaget ketchup

Foto: Privat/Innifristelse.no
Foto: Privat/Innifristelse.no

Ingen pølser uten ketchup, så hvorfor ikke lage den selv? Ifølge bloggeren, som også er en ivrig grillentusiast, er den verken særlig vanskelig eller tidkrevende å lage. Hvis du har lyst på en ny vri, tipser Schmitz om å lage ketchup av forskjellige frukter:

- Det er utrolig godt å lage fruktketchup selv. Da koker jeg ned frukter som pære og eple med blant annet eddik og sukker, sier Schmitz til Godt.

Matbloggeren har tyske aner og serverer ofte ordentlig bratwurst krydret godt med merian hvis gutta kommer på besøk. Pølsene serveres da gjerne med litt surkål og sennep.

- Pølsene skal være fete med masse spekk, for det er i fettet mye av smaken sitter. Når fettet renner ned i grillen, gis det en deilig røykaroma som setter seg i krydderne som er brukt i pølsen, sier grillentusiasten ivrig.

For å få ordentlig røyksmak på pølsene, tipser han om å grille de på sterk varme først, før man lar de hvile og gjøre seg ferdige i indirekte varme vekk fra grillelementene.

Camilla Johansen, deltaker i årets sesong av «Hele Norge baker»:

Coleslaw

Foto: Sara Johannesen/VG / Rune Bendiksen/TV3
Foto: Sara Johannesen/VG / Rune Bendiksen/TV3

Coleslaw er en herlig og frisk salat som består av kål, majones og gjerne litt rømme eller crème fraîche. Camilla Johansen bak bloggen Bakerinnen kan tipse om at den fyldige salaten passer perfekt til spicy grillpølser.

- Coleslaw er et godt tilbehør, for den har en god og kremete konsistens som balanserer ut det sterke i chilipølser og chorizo, som jeg er veldig glad i. Den inneholder rene smaker som fungerer godt til pølser med mye smak, sier Johansen, som alltid lager coleslawen selv.

Matbloggeren passer på å bruke rene, tradisjonelle ingredienser som gulrot, kål, sitron og majones for at den ikke skal overdøve krydderet i pølsen.

Johansen synes det er viktig at pølsen har litt tyggemotstand, og at det knekker litt når man spiser dem.

- Man spiser med alle sansene, og det er en god følelse når både øyne, ører og smakssansen blir brukt.

Glad i løk på pølsen? Prøv noen av disse oppskriftene:

Hva er ditt favorittilbehør til grillpølsene? Del bilder av grillmaten din på Instagram, og merk det med #godtno. Kanskje vi publiserer bildet ditt på forsiden!

Publisert: 24.05.2014 kl. 06:39
Oppdatert: 26.05.2014 kl. 18:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?