Til hovedinnhold

Høye og saftige - blogger lager ekstreme burgere

BURGERPORNO: Hummerburger og burgerbrød av mac and cheese. Det finnes ingen grenser når man lager burgerporno.
BURGERPORNO: Hummerburger og burgerbrød av mac and cheese. Det finnes ingen grenser når man lager burgerporno.

Hver uke lager amerikaneren Mathew Ramsey «burgerporno» og dokumenterer det på bloggen sin. Vi har snakket med mannen bak det elleville burgerfenomenet.


«Velkommen, pervoer. Dette er ikke en helsematblogg [...]. Det er derimot en års-lang reise inn i hamburgerens mørke kunster.»

Sånn introduseres leserne til PornBurger, nettsiden der burgere som «The Slumberjack» med saftig storfekjøtt, hashbrowns og speilegg, står side om side med «The Mac Daddy Burger» - en femetasjers drøm av røkt bacon, hummer og burgerbrød laget av frityrstekt mac and cheese.

SYNDIG: The Mac Daddy Burger er bare én av mange burgere med spennende kombinasjoner. FOTO: Mathew Ramsey
SYNDIG: The Mac Daddy Burger er bare én av mange burgere med spennende kombinasjoner. FOTO: Mathew Ramsey

«Matpornograf»

Bloggen har eksplodert i den digitale matverdenen den siste tiden, og er omtalt på flere store nettsider, som Buzzfeed og GrubStreet. Og med god grunn: Hver uke blir en ny, syndefull burger lekkert presentert, til stor glede for matelskere verden over.

- Det er ingen oppskrifter på bloggen, for noen ganger er porno bare porno. Det er estetisk, gøy og litt sjokkerende, sier Mathew Ramsey til Godt, og spøker med at han fant på bloggnavnet bare for å kunne ha «matpornograf» på CV-en.

Ramsey er nemlig mannen bak PornBurger, som har opptil 100.000 besøkende daglig.

- Burgere har alltid vært min store lidenskap, min første store kjærlighet. Jeg er sikker på at hamburgere er mitt «spirit animal», ler han.

HELT RÅTT: Hvorfor ikke lage en tartar-burger? Hvis han har anledning, gjør Ramsey alt fra å bake burgerbrødet, til å kverne kjøttet. FOTO: Mathew Ramsey
HELT RÅTT: Hvorfor ikke lage en tartar-burger? Hvis han har anledning, gjør Ramsey alt fra å bake burgerbrødet, til å kverne kjøttet. FOTO: Mathew Ramsey

Fulgte drømmen

Ramsey sluttet i jobben hos National Geographic som 27-åring for å følge sine kulinariske drømmer på vestkysten av USA. Etter tre år ved en kokkeskole i California dro han tilbake til Washington DC.

Etter at en ekstra kald og brutal vinter hadde holdt han for mye innendørs, ville han utfordre sine kreative evner: Hver uke skulle han lage en usedvanlig burger, og poste den på en blogg. NettstedetGizmodo lagde en liten sak om siden, og plutselig føk antallet besøkende fra 100 til 100.000 i løpet av noen dager.

- Jeg har blitt helt tatt på sengen av hvor stor rekkevidde siden har. Jeg tror kanskje burgere er det globale språket, ler Ramsey, som står for alt fra burgermekking, til styling og fotografering.

- Burgere er en veldig etablert matrett, så det er gøy å finne en ny vri.

FAVORITTEN: - Jeg tror favorittburgeren så langt er Lolita-burgeren, sier Ramsey. Burgerne spises både før, under og etter fotograferingen. FOTO: Mathew Ramsey
FAVORITTEN: - Jeg tror favorittburgeren så langt er Lolita-burgeren, sier Ramsey. Burgerne spises både før, under og etter fotograferingen. FOTO: Mathew Ramsey

Fantasifulle kombinasjoner

Han sier ideene ofte kommer fra enkeltingredienser.

- Min forrige burger begynte med foie gras, som jeg elsker. Men jeg ville ikke lage en klassisk «svart trøffel-kobebiff»-burger. Jeg ville gjøre noe gøy.

Så da kombinerte han like gjerne den luksuriøse gåseleveren med hjemmelaget baconpeanøttsmør, syltet løk, og en storfeburger.

- Den kremete nøttesmaken går utrolig bra sammen med foie gras, mens løken tilfører en herlig syrlighet, sier han engasjert.

En annen favoritt er «The Underberg-er», der burgeren fungerer som garnityr til en milkshake laget av urtelikøren Underberg.

- Åh, den er så god! Jeg ville utfordre ideen om hva en burger kunne være. Kan den være garnityr? Selvfølgelig kan den det!

Drømmer videre

Prosjektet skal vare i ett år, og etter den store suksessen etter bare ni burgere vurderer han nå både å gi ut en bok og lage et TV-program.

- Men det jeg virkelig vil er å gi ut et pornoblad der alle modellene består av mat. Vi får se, sier Ramsey.

Han sier han fortsatt har mange burgere igjen. Så langt har han ikke laget en norsk en.

- Men, du vet. Jeg er absolutt åpen for idéen...

Fortell oss om din favorittburger i kommentarfeltet under!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?