Slik får du kalkunen saftig

28. desember 2013Aktuelt
HELSTEKT: Kalkun lager seg ikke selv, men med et par enkle grep kommer du i mål med saftig kalkun til nyttårsmiddagen. Foto: Magnar Kirknes
HELSTEKT: Kalkun lager seg ikke selv, men med et par enkle grep kommer du i mål med saftig kalkun til nyttårsmiddagen. Foto: Magnar Kirknes

Mange lar kalkunen markere avslutningen på året. Her er de beste tipsene for å lykkes med nyttårskalkunen. 

Hel kalkun er maten for de store anledninger, og skal du servere helstekt kalkun til nyttårsmiddagen kan det være årets siste og kanskje tøffeste utfordring.

– Det er nesten umulig å lykkes med å steke hel fugl, og kalkun er ikke på noen måte et unntak – snarere tvert imot, sier Godts matansvarlig Jon Krog Pedersen.

Den blir nemlig fort tørr fordi den skal stå lenge i ovnen. Heldigvis er det noen ting du bør vite, og noen ting du kan gjøre for å unngå tørr kalkun til nyttårsfeiringen.

Blant utfordringene er det flere ting som gjør seg gjeldende:

* Lårene krever lengre varmebehandling på høyere temperatur enn brystene.
* Mange kjøper frossen kalkun og steker den med iskald kjerne.

For å løse det første problemet er det tusenvis av tips der ute, men her gir Godt-Jon deg en håndfull med de beste rådene til perfekt kalkun:

1. Kjøp et steketermometer

2. Du kan servere lår og bryst hver for seg

OPPSKÅRET: Et alternativ er å servere lår og bryst hver for seg. Foto: Magnar Kirknes/VG
OPPSKÅRET: Et alternativ er å servere lår og bryst hver for seg. Foto: Magnar Kirknes/VG

– Skal du servere lår og bryst separat, kan du enten skjære ut brystfiletene når de er ferdige å la resten av fuglen steke videre. Eller dele dem opp på forhånd å lage flere retter, tipser han.

3. Kjøl ned brystkassen på den frosne fuglen med fryseelementer

– Hvis du legger fuglen på kjøkkenbenken med et par fryseelementer på puppene, vil lårene etter en stund oppnå romtemperatur, mens brystfiletene ikke holder mer enn noen få grader. Når du så steker fuglen, vil forspranget lårene har gjøre at de blir ferdige før brystfiletene, forklarer Pedersen.

4. Klipp opp fuglen

KLIPPET KALKUN: Ferdig utbeinet kalkun kan stekes flatt i en form. Foto: Magnar Kirknes/VG
KLIPPET KALKUN: Ferdig utbeinet kalkun kan stekes flatt i en form. Foto: Magnar Kirknes/VG

– Du kan klippe opp hele fuglen med en kyllingsaks og steke den flatt i en langpanne. Da vil lårene ligge høyere enn brystene og bli mer eksponert for varme.

5. Isoler brystfiletene

ISOLERT: Dekk brystfiletene med folie til oppskjæring og servering. Foto: Magnar Kirknes/VG
ISOLERT: Dekk brystfiletene med folie til oppskjæring og servering. Foto: Magnar Kirknes/VG

– Du kan isolere brystfiletene med flere lag aluminiumsfolie når de er ferdigstekt, tipser Pedersen.

For flere kalkuntips, sjekk ut amerikanske Café Fedoras oppskrift på helstekt kalkun med stuffing og hvordan du får kalkunen til å smake også under skinnet.

Vil du gi kalkunen et løft uten å sette til verks med en hel kalkun - se Lise Finckenhagens oppskrift på farsert kalkunbryst.

For å se hvordan man lager kalkun - Se video av hvordan steke perfekt kalkun

Publisert: 28.12.2013 kl. 09:33
Oppdatert: 21.12.2015 kl. 11:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?