By på kringle-kos med kanel og sukker
Det finnes ingen snarvei til den perfekte kringlen, men med Elin Vatnar Nilsens tips og godt tid er mye gjort.
Noen kakeklassikere går aldri av moten og er perfekte til kaffebesøk og kosestunder med familie og venner. Som gjærkringlen, som er blant de aller mest tradisjonelle bakstsortene vi har.
Sjekk oppskrift nederst i saken!
Denne kringlen er laget av konditor og blogger Elin Vatnar Nilsen, som mener du trenger godt med tid for den perfekte kringlen. Det finnes nemlig ingen snarveier til et vellykket resultat.
– Til denne klippekransen har jeg brukt vanlig blå ferskgjær. Du kan også benytte rød gjær som er spesielt egnet for søte deiger, eller tørrgjær, sier Elin til Godt.
Når du skal bake med gjær er det viktig at væsken ikke er for varm. Da dør gjærcellene og du får en deig som ikke vil heve. Melken skal være fingervarm, det vil si at du ikke skal kjenne varme på fingeren når du stikker den i melken.
Eltetips
For å få et vellykket resultat trenger deigen få en skikkelig omgang med «juling», ifølge konditor Elin Vatnar Nilsen.
– Kraftig elting gir elastisitet i deigen og er viktig for at gjæren skal få optimale forhold når den begynner å danne små gassporer (når den hever). Du kan bruke ren håndkraft eller kna deigen kraftig i en bake-maskin, oppfordrer Elin.
Etter elting, la deigen hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen. Sett gjærbaksten til heving for andre gang før du setter den i ovnen.
Publisert: 04.07.2013 kl. 09:46
Oppdatert: 03.03.2017 kl. 08:51
Lag deg en gratis konto