By på kringle-kos med kanel og sukker

4. juli 2013Aktuelt
TRADISJONSBAKST: Bak den klassiske kringlen til kaffekosen eller piknikkurven. Foto: Elin Vatnar Nilsem
TRADISJONSBAKST: Bak den klassiske kringlen til kaffekosen eller piknikkurven. Foto: Elin Vatnar Nilsem

Det finnes ingen snarvei til den perfekte kringlen, men med Elin Vatnar Nilsens tips og godt tid er mye gjort. 

KAKEDRONNING: Konditor Elin Vatnar Nilsen deler søte oppskrifter på bloggen Krem.no. Foto: Privat
KAKEDRONNING: Konditor Elin Vatnar Nilsen deler søte oppskrifter på bloggen Krem.no. Foto: Privat

Noen kakeklassikere går aldri av moten og er perfekte til kaffebesøk og kosestunder med familie og venner. Som gjærkringlen, som er blant de aller mest tradisjonelle bakstsortene vi har.

Sjekk oppskrift nederst i saken!

Denne kringlen er laget av konditor og blogger Elin Vatnar Nilsen, som mener du trenger godt med tid for den perfekte kringlen. Det finnes nemlig ingen snarveier til et vellykket resultat.

– Til denne klippekransen har jeg brukt vanlig blå ferskgjær. Du kan også benytte rød gjær som er spesielt egnet for søte deiger, eller tørrgjær, sier Elin til Godt.

Når du skal bake med gjær er det viktig at væsken ikke er for varm. Da dør gjærcellene og du får en deig som ikke vil heve. Melken skal være fingervarm, det vil si at du ikke skal kjenne varme på fingeren når du stikker den i melken.

TA SAKS: Ta en saks og klipp i deigen, slik at du får fliker som kan dras ut. Legg flikene til venstre og til høyre annenhver gang for den tradisjonelle kringlestilen. Foto: Elin Vatnar Nilsen
TA SAKS: Ta en saks og klipp i deigen, slik at du får fliker som kan dras ut. Legg flikene til venstre og til høyre annenhver gang for den tradisjonelle kringlestilen. Foto: Elin Vatnar Nilsen

Eltetips

For å få et vellykket resultat trenger deigen få en skikkelig omgang med «juling», ifølge konditor Elin Vatnar Nilsen.

– Kraftig elting gir elastisitet i deigen og er viktig for at gjæren skal få optimale forhold når den begynner å danne små gassporer (når den hever). Du kan bruke ren håndkraft eller kna deigen kraftig i en bake-maskin, oppfordrer Elin.

Etter elting, la deigen hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen. Sett gjærbaksten til heving for andre gang før du setter den i ovnen.

Publisert: 04.07.2013 kl. 09:46
Oppdatert: 03.03.2017 kl. 08:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?