Friske retter som setter god smak på det nye året

11. januar 2016Aktuelt
SUPPEGODT: Vietnamesisk Poh er perfekt vintermat. Foto: Sara Johannessen / VG
SUPPEGODT: Vietnamesisk Poh er perfekt vintermat. Foto: Sara Johannessen / VG

Alt blir godt med hvitløk, chili og ingefær. Og gjerne litt lime.

Tiden er inne for å legge både ribbefett og marsipangriser bak seg for en stund. Det føles godt å tenke fremover og glede seg over et nytt år med nye muligheter og ny inspirasjon. Mange med meg føler nok på behovet for å rydde litt opp i smaksløkene, og selv kjenner jeg en pirrende dragning mot den hellige treenigheten hvitløk, chili og ingefær. Litt lime i tillegg frisker ytterligere opp. Og til sammen gir disse fire utrolig mye smak til en superenkel rett som ovnsbakt laks.

Min variant av den trendy pho-suppen (vietnamesisk nudelsuppe) er nok ikke helt autentisk, men en rask og forenklet versjon som absolutt tilfredsstiller ganen. Utgangspunktet er en god oksekraft som du gjør deilig aromatisk ved å tilsette stjerneanis, nellik, kanel, koriander, fennikelfrø, chili og ingefær - og lar det hele få koke sammen et kvarters tid til det dufter herlig.

Min favoritt i treenigheten er nok ingefær. Ingefær er egentlig en rotfrukt, men med sin sødmefulle, litt syrlig, milde og pikante smak fungerer den som et herlig krydder i utallige retter fra det salte, så vel som det søte, kjøkkenet. Ingefærroten er kanskje ikke av de vakreste i grønnsaksdisken, men bak et knudrete ytre skjuler det seg enormt mange muligheter. Hva med en forfriskende yoghurtdrikk med mango og ingefær? Perfekt som drikke til sterk mat.

Selv om ingefær, chili og hvitløk er viktige ingredienser i det asiatiske kjøkkenet, lar de seg velvillig kombinere med nordiske smaker også. Prøv deg frem, og sett litt ekstra smak på det nye året.

Får du ikke nok av det asiatiske kjøkkenet? Her finner du en oversikt over de vanligste asiatiske krydderne.

Publisert: 11.01.2016 kl. 15:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?