3D-printer «skriver ut» kunstverk av sukker

LEKKERT: Skal det være litt sukkerkunst i tekoppen? Foto: 3D Systems
LEKKERT: Skal det være litt sukkerkunst i tekoppen? Foto: 3D Systems
Maria Tveiten Helgeby

Morgenkaffen blir aldri det samme. Et selskap i USA lager nå sukkerbiter formet som dødningshoder og andre intrikate geometriske figurer.

Hvis du er lei av de vanlige firkantede sukkerbitene og har noen lapper på bok, kan det hende at dette er noe for deg.

Selskapet 3D Systems står bak 3D-printeren ChefJet som kan «skrive ut» tredimensjonale figurer av mat. Nå har underavdelingen «The Sugar Lab» laget 3D-sukkerbiter i mange intrikate former, som dødningshoder, snøkrystaller, og forskjellige geometriske figurer. Disse har blitt hyppig omtalt på Internett de siste dagene på blant annet Foodbeast og VisualNews.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Foto: 3D Systems
Foto: 3D Systems

ChefJet-en skal etter sigende komme ut i siste halvdel av 2014, og koster mellom 31.000 kroner for den rimeligste varianten, og 62.000 for den dyreste. Denne kan i tillegg skrive ut spiselige bilder i fotokvalitet som for eksempel kan brukes til å dekorere kaker.

Hvis dette blir for dyrt kan du kjøpe små pakker med de små spiselige kunstverkene for omlag 225 kroner. Disse er riktignok tilsatt myntesmak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: 3D Systems
Foto: 3D Systems

Ikke så smakfullt

Maskinen, som er på størrelse med en mikrobølgeovn, ble opprinnelig lansert i januar på The Consumer Electronics Show i Las Vegas, skriver NPR. Her demonstrerte selskapet 3D-printing av alt fra ravioli til sjokolade.

I et presseskriv omtaler 3D Systems matprinteren som en «must-have-partner for konditorer». Men enn så lenge kan nok både konditorer og kokker pustet lettet ut, da smaksprøvene som ble delt ut under lanseringen visstnok ikke smakte spesielt godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: 3D Systems
Foto: 3D Systems

Trendy 3D

Sukkerbitene er bare siste nytt innen 3D-printing av mat, som har blitt et hett tema de siste årene. Tidligere i år skrev matsiden Foodbeast om en ny maskin som kunne lage tredimensjonale spiselige «kunstverk» av sjokoladepålegget Nutella.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: 3D Systems
Foto: 3D Systems

Natural Machines er et annet selskap som har spesialisert seg innen mat og 3D-printing. De lanserte 3D-printeren «The Foodini» tidligere i år, som de på sine hjemmesider omtaler som verdens første 3D-printer som printer «alle typer ekte, fersk, næringsrik mat».

Ifølge NPR skal forøvrig disse maskinene koste rundt 8100 kroner per stykk. Man må med andre ord lage mange ferske og næringsrike ravioliporsjoner før vinninga går opp i spinninga.

Les også:

Hva tenker du om 3D-sukkerbitene? Kommenter i feltet under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?