Pynt pepperkaker som en proff

AVANSERT: Det kan gjøres mye morsomt ut av pepperkakebakingen også. Foto: Marit Hovland/BorrowMyEyes.com
AVANSERT: Det kan gjøres mye morsomt ut av pepperkakebakingen også. Foto: Marit Hovland/BorrowMyEyes.com
Natalie Ngo Granum

Ingen jul uten pepperkaker og helst også noen uker før jul. En hyggelig førjulsaktivitet er å samle familie og venner til pepperkakebaking.

KREATIV: Marit Hovland leker seg med lekre pepperkakekreasjoner - også i form av smykker. Foto: Privat
KREATIV: Marit Hovland leker seg med lekre pepperkakekreasjoner - også i form av smykker. Foto: Privat

En av dem som kan dette med pepperkaker er grafisk designer Marit Hovland. Via Instagram og bakebloggen Borrowmyeyes.com inspirerer hun leserne med lekre og kreative pepperkakekreasjoner som ikke bare er til å spise opp, men som også egner seg som julepynt eller julegave. Det beste av alt er at det trenger slettes ikke å være komplisert.

– Du trenger ikke være en kunstner for å lage fine pepperkaker, du kommer langt med streker og prikker i ulike størrelser. Jeg er forkjemper for at man ikke trenger lass med godteri og store mengder fargerike glasurer for å få fine pepperkaker. Utrolig hvor mye man kan gjøre med helt enkel, hvit melisglasur. Det enkle er faktisk ofte det beste!

Trikset for å få et godt resultat er imidlertid avhengig av en god melisglasur.

– Lag alltid melisglasur med eggehvite, da blir den enklere å jobbe med og resultatet blir helt hvitt. En annen ting som er veldig viktig er å klippe lite nok hull i posen du har glasuren i. Nesten alle klipper alt for stort hull, og dermed kommer det glasur ut i tykke streker som man ikke har noen kontroll over, tipser pepperkakedronningen.

Hovland er også forfatter av bakeboken «Bakeland» hvor hun kombinerer interessen for baking sammen med natur og foto. Dette gjenspeiler seg i alle bakverkene hennes, inkludert julens pepperkaker – enten det er pepperkaketrær eller snøkrystaller. Men hennes aller viktigste tips er å huske å kose seg med bakingen.

– Bak pepperkaker fordi du vil, ikke fordi du føler du må! Ikke stress. Lek og ha det gøy! Test ut alle ideer du får, uansett hvor teite du synes de er - hvem vet, kanskje det fungerer kjempebra? Og husk å spise litt pepperkakedeig underveis!

  • Ha mesteparten av pepperkakedeigen i kjøleskapet mens du baker ut. Ta ut en klump som du kjevler ut. Når du har stukket pepperkakene samler du deigrestene til en ball og legger inn i kjøleskapet igjen. Ta en ny deigklump mens denne kjøler seg litt. Da slipper du en deig som blir klissete og setter seg fast i bord og former.
  • Stek pepperkaker med cirka samme størrelse på hvert brett. På den måten unngår du at noen blir brent og andre nesten ikke stekt.
  • Pepperkaker er enkelt å oppbevare og holder lenge i en kakeboks/lufttett boks. Men pass på at glasuren har tørket ordentlig før du legger dem i boks, hvis ikke vil glasuren bli klemt flat!
  • Du trenger ikke noe avansert utstyr for å pynte lekre pepperkaker. Jeg bruker bare en helt vanlig fryse-/brødpose. Hold tippen på posen litt over pepperkaken og la streken «falle» ned. Husk å ikke klemme for hardt på posen, gi glasuren tid til å komme ut. Hvis ikke ender du fort opp med en melisglasureksplosjon!
  • Jeg er også glad i å bruke noen få små og store sukkerperler ved siden av glasuren. Disse plasserer jeg som regel ved hjelp av en pinsett.
  • Skal du først bruke godteri som pynt, er mitt tips å bruke små sjokoladelinser fremfor store Non Stop. Ta også en titt i krydderskuffen og i hyllen med nøtter og frø. For eksempel rosépepper, mandler, pinjekjerner, sesamfrø, gresskarkjerner og flaksalt. Dette tilfører både smak og spennende utseende.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?