Michelin-hyllet restaurant i Oslo har stengt dørene

3. oktober 2014Aktuelt
TUNGE TIDER: ORO Bar & Grill i Tordenskioldsgate i Oslo. Foto: Mattis Sandblad/VG
TUNGE TIDER: ORO Bar & Grill i Tordenskioldsgate i Oslo. Foto: Mattis Sandblad/VG

Gourmetrestauranten ORO Bar & Grill i Oslo har satt kroken på døren mens de venter på å få godkjent ny skjenkebevillingssøknad.

Matfaglig ansvarlig ved restauranten, den prisbelønte stjernekokken Terje Ness, presiserer overfor VG at skjenkebevillingen ikke er inndratt, men at den har gått ut på dato i forhold til overgangsregler. Derfor har restauranten, som i en årrekke har vært blant hovedstadens mest velrenommerte, måttet søke på nytt.

MESTERKOKK: Terje Ness. Foto: Frode Hansen/VG
MESTERKOKK: Terje Ness. Foto: Frode Hansen/VG

– Det er en overgangsperiode eller behandlingstid på fire måneder som har gått ut, så da valgte vi å stenge for å gjøre det som er riktig i henhold til loven. Det sies at det er i orden snart, skriver Ness i en tekstmelding til VG.

Eget ansvar

Han forklarer at bakgrunnen for den nye skjenkebevillingssøknaden skyldes endringer i eierforholdet, ny daglig leder og ny styreleder.

– På grunn av sommerferier har prosessen tatt lengre tid enn beregnet, forklarer Ness.

– Hvem sin skyld er det at skjenkebevillingen har gått ut på dato?

– Jeg må nok si at det er ORO som har vært litt sene, svarer Ness, som i fjor sommer returnerte til restauranten han selv startet opp for 14 år siden.

Da VG spurte om hva det betyr for restauranten at de nå må holde stengt i påvente av godkjenning, henviser Ness til styreleder/daglig leder.

Hans Christian Riege, som har vært daglig leder og styreleder siden juni, har imidlertid ikke besvart VGs henvendelser. Han er ifølge Ness på høstferie og er tilbake mandag.

OROs nye eier Ina Simonsen, som for øvrig er Ness' kone, befinner seg på jobbreise, og det har heller ikke lyktes VG å komme i kontakt med henne.

Ness forklarer at de ansatte i restauranten blir ivaretatt på best mulig måte i denne prosessen.

– Vi benytter anledningen til å gjøre restauranten enda bedre rustet til årets julebordsesong, som starter allerede i slutten av oktober. ORO har allerede meget godt belegg og ser ut til å komme godt over fjoråret, sier Ness.

Kan ikke overdras

SJEF: Gunnhild Haugen er direktør i Næringsetaten i Oslo Kommune. Foto: Morten Brakestad
SJEF: Gunnhild Haugen er direktør i Næringsetaten i Oslo Kommune. Foto: Morten Brakestad

Næringsetaten, som har ansvar for skjenkebevillinger, kan ikke kommentere denne konkrete saken, ettersom den er under behandling.

– Her må vi vise til søker ved styreleder eller daglig leder for bevillingssøkende selskap, sier direktør Gunnhild Haugen.

Næringsetaten opplyser på generelt grunnlag at det ved eierskifte må søkes om ny bevilling. Ifølge serverings- og alkohollovens bestemmelser kan ikke en bevilling overdras.

– Det er både etter serveringsloven og alkoholloven åpnet for at ny driver eller eier kan drive på tidligere eiers bevilling hvis ny eier eller driver søker straks og senest innen 30 dager etter at virksomheten ble overtatt. Hvis fristene for å søke er overholdt av ny driver eller eier, kan man drifte i inntil fire måneder på tidligere eiers bevilling, mens Næringsetaten behandler ny søknad, opplyser Haugen og legger til.

– Om man søker innenfor lovens frist på 30 dager, kan man ifølge serveringsloven fortsette å servere mat og alkoholfri drikke fram til søknaden er ferdigbehandlet.

Kan ta mange uker

Alkoholloven setter ingen tidsfrister for hvor raskt en søknad om skjenkebevilling skal behandles. Serveringsbevilling er en forutsetning for å få skjenkebevilling. Alle søknader må sendes til politiet, bydelene og skatte- og avgiftsmyndighetene for uttalelse.

– Vi må ta høyde for at høringsinstansene kan bruke opptil åtte uker på sin saksbehandling, og at søkeren skal ha mulighet til å gi oss tilbakemelding på eventuelle bemerkninger. Til tross for dette, får de aller fleste endelig svar på en søknad om bevilling innen to til tre måneder, opplyser Haugen.

Nye stil

ORO fikk ny styreleder og daglig leder 2. juni i år, og siden har restauranten – som har plass til 80 gjester – gått gjennom store endringer. Dagens Næringsliv meldte for en måned siden at restauranten har gått bort fra tomannsbord til fordel for åttemannsbord.

– Det er ikke økonomi i kun å ha tomannsbord, forklarte Ness til avisen, som også kunne rapportere at ORO i fjor omsatte for 14 millioner kroner og fikk et underskudd på en million kroner før skatt. 2013 var ifølge Ness et unntaksår med masse ekstraordinære kostnader.

FORANDRINGER: Oro har kuttet ut tomannsbord. Foto: Mattis Sandblad/VG
FORANDRINGER: Oro har kuttet ut tomannsbord. Foto: Mattis Sandblad/VG

Prestisjetung heder

ORO Restaurant figurerer i den prestisjetunge Michelin-guiden – vel å merke ikke med stjerne, men med utmerkelsen BibGourmand, som er et kvalitetsstempel for «vellaget mat til gunstig pris». ORO hadde også Michelin-stjerne under Ness tidligere, men mistet den i 2005 – da Ness hadde et opphold i sin tilknytning til restauranten.

Ness har også blitt belønnet med en Michelin-stjerne for Haga Restaurant i Bærum som han forlot i 2011. 46-åringen er i tillegg kjent for seieren i Bocuse d'Or i 1999.

Da Erik Fosnes Hansen anmeldte restauranten i mars i år, var han mellomfornøyd og serverte en treer på terningen.

Publisert: 03.10.2014 kl. 12:54
Oppdatert: 03.10.2014 kl. 13:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?