Michelin-kokk med overraskende overgang - skal lede matakademi

16. januar 2020Aktuelt

Magnus Nilsson (36) stengte nylig sin tostjerners restaurant Fäviken. Nå vil han heller jobbe for hva vi skal spise i fremtiden.

En stjerne i den anerkjente røde guiden er blant de aller høyeste æresbevisningene en kokk kan få. Men for noen i den kulinariske verden, har stjernene begynt å se mer ut som en byrde enn en anerkjennelse. De siste årene har flere kokker gitt tilbake sin Michelin-status, stengt dørene til restaurantene og begynt nye liv borte fra jaget som preger «haute cuisine», skriver CNN Travel onsdag.

Dette kan også se ut til å gjelde den svenske toppkokken Magnus Nilsson. Denne uken kom nyheten om at han nå går fra å lede et Michelin-stjernekjøkken til å bli leder for MAD Akademiet i København, som er en del av Noma-sjef René Redzepis organisasjon som jobber for en en bedre, sunnere og mer bærekraftig matverden.

- Skulle avslå tilbud

I midten av desember 2019 stengte han dørene for godt til sin tostjerners restaurant Fäviken magasinet, med et ønske om mer tid til familien og seg selv.

– Jeg skal ikke lyve. Jeg er litt sliten etter all denne tiden hvor vi har presset utviklingen av restauranten fremover, skrev Nilsson på Instagram, da det ble kjent at restauranten skulle stenge i mai i fjor.

Nå forteller han, igjen på Instagram, at han egentlig hadde planer om å ta helt jobbfri ett år eller to, og å ta seg god tid til å finne ut hva han skulle gjøre videre.

– Av prinsipp og fordi jeg mistenkte at mange ville fortelle meg hva DE mente jeg burde gjøre videre, lovet jeg meg selv å avslå alle tilbudene som kom. Uansett hvor lovende eller lukrative de var. Jeg gjorde nettopp det.

- Likevel, til tross for dette, her forteller jeg dere at jeg skal starte i en ny jobb MAD, skriver han.

– En drøm

MAD startet som et todagers symposium i 2011, som samlet 300 kokker, restauranteiere, servitører og matskribenter i København for å diskutere fremtidens mat. I løpet av fjoråret, ettersom MAD også startet en eget såkalt akademi, innså Nilsson etterhvert at dette var drømmeprosjektet.

– Siden den ettermiddagen sommeren 2011 da Rene Redezepi ringte meg og spurte om jeg ville holde et foredrag «på denne greia som jeg planlegger senere i år» og fortalte meg om sitt mål for MAD, har jeg støttet ham. Jeg er så utrolig stolt over å bli med på et tidspunkt hvor det allerede er et bra lag på plass, samt initiativ og finansiering er tilgjengelig. Jeg tror at vi sammen kan skape noe fantastisk.

– I min rolle som direktør for MAD Academy vil mitt hovedfokus ligge på å kuratere, og sammen med resten av de ansatte skape et fantastisk innhold for en skole som har potensiale til å endre måten våre matsystemer fungerer.

René Redzepi har selv kommentert innlegget og skriver:

– En drøm som blir virkelighet.

Ønsker balanse

Mange av kokkene som iløpet av de siste årene har vendt ryggen til Michelin-stjernene har snakket om et ønske om en bedre balanse i livet.

- Jeg tror flere og flere kokker sier; «Vent nå litt, jeg kan lage veldig god mat uten å være overstresset, uten å skulle ta betalt en formue, bare gjøre det bra uten å være overstresset og samtidig ha mulighet til å nyte livet», sier Emil Minev, kulinarisk direktør for kokkeskolen Le Cordon Bleu London til CNN.

- Når du har tre Michelin-stjerner så kjemper du for å beholde de tre stjernene, du er ikke nødvendigvis fokusert på kunden, fordi det som betyr noe er stjernene, sier han.

Det nærmer seg utdeling av de nordiske stjernene for 2020, den 17. februar rettes verdens øyne mot Trondheim for å følge med på hvem som får beholde, mister eller mottar for første gang de høythengende nordiske stjernene.

Publisert: 16.01.2020 kl. 11:22
Oppdatert: 16.01.2020 kl. 11:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?