Ti ting du kanskje ikke visste om ost

28. oktober 2016Aktuelt
POPULÆRT: Vi spiser rundt 615 brødskiver med gulost hvert år, hvor Norvegia står for 60 prosent av alt gulostkonsum i landet. Foto: Lars Erik Skrefsrud/VG
POPULÆRT: Vi spiser rundt 615 brødskiver med gulost hvert år, hvor Norvegia står for 60 prosent av alt gulostkonsum i landet. Foto: Lars Erik Skrefsrud/VG

Nordmenn elsker ost, og det er ingen tvil om at favoritten er norsk.

1. Frankrike er verdens største osteland hvor det produseres over 350 sorter ost.

2. Vi er ikke i nærheten av franskmennene, men også nordmenn elsker ost. Hver nordmann spiser litt under 19 kilo ost i året sammenlignet med franskmennene som spiser over 26 kilo, ifølge osteekspert Øyvind Skogsholm Hansen for Osteriet.no.

3. Ost lages på få ingredienser: Melk, løpe, salt og melkesyrebakterier. En umoden ost smaker imidlertid lite og har en gummiaktig konsistens, men i løpet av modningstiden sørger sunne bakterier og enzymer for at osten oppnår sin optimale smak og konsistens.

4. Det finnes omtrent 5000 forskjellige sorter ost i verden. Cheddar og mozzarella er typene det produseres mest av.

5. For mest smak og best konsistens, bør ost oppbevares i romtemperatur noen timer før den skal serveres.

OSTENES KONGE: Sveitserost lagres minst fem måneder for å få frem den karakteristiske søtaktige nøttekjernesmaken. Den passer like godt på brødskiven som i varm retter. Foto: Magnar Kirknes/VG
OSTENES KONGE: Sveitserost lagres minst fem måneder for å få frem den karakteristiske søtaktige nøttekjernesmaken. Den passer like godt på brødskiven som i varm retter. Foto: Magnar Kirknes/VG

6. Det er ikke uten grunn at vi har en ost som heter sveitserost. Sveitserne hadde stor innflytelse på norsk meieribruk i startfasen og lærte oss å lage ost. I Norge har sveitserosten vært produsert siden 1815. Den originale sveitserosten heter Emmentaler og stammer fra den fruktbare Emmedalen i Sveits.

7. Gammelosten er faktisk ikke så gammel som den høres ut som. Det er en fast muggost som selges etter omtrent 4-6 ukers modning. Navnet kommer av at den ser gammel ut lenge før den er moden.

8. Det er tydelig at nordmenn har et favorittpålegg: Norvegia-osten er landets mest solgte dagligvare. En nylig undersøkelse viste også at 55 prosent av foreldrene som deltok svarte at de sendte barna med hvitost på brødskiven i matpakken.

GODT PÅ SKIVA: For mange nordmenn er brunost også et nasjonalkulturelt ikon. Foto: Javad M. Parsa/VG
GODT PÅ SKIVA: For mange nordmenn er brunost også et nasjonalkulturelt ikon. Foto: Javad M. Parsa/VG

9. Da er det heller ikke overraskende at hvitosten er favoritten av alle oster. Vi spiser 11,36 kilo hvitost per person i snitt, noe som tilsvarer rundt 615 brødskiver med hvitost hvert år. Brunosten spiser vi mindre av; det går i snitt 1,73 kilo brunost per person hvert år.

10. Ost gjør deg ikke bare mett, men også glad! Dette skjer blant annet gjennom aminosyren tyrosin som skilles ut i ost etter cirka 9 måneders lagring. Tyrosin er bevist å ha en positiv effekt på menneskers fysiske og mentale helse. I ost finnes også proteinet kasein, som brytes ned til blant annet «feelgood-molekylet» casomorfin.

Kilder: Boken «Mastering Cheese» av Max McCalman og David Gibbons, Tine.no, Store norske leksikon, osteekspert Øyvind Skogsholm Hansen fra Osteriet.no.

Fikk du lyst på ost? Bli inspirert til å lage deilige retter med spennende oster her:

Publisert: 28.10.2016 kl. 14:31
Oppdatert: 31.10.2016 kl. 11:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?