Ni ting du bør smake på før du dør

25. september 2015Aktuelt
KALORIBOMBE: Churros er frityrstekte smultringer krydret med sukker og kanel - som gjerne dyppes i varm sjokolade. Skikkelig hverdagskost, med andre ord. Foto: NTB Scanpix.
KALORIBOMBE: Churros er frityrstekte smultringer krydret med sukker og kanel - som gjerne dyppes i varm sjokolade. Skikkelig hverdagskost, med andre ord. Foto: NTB Scanpix.

Bare fordi det er dyrt, sjeldent eller veldig godt. Vi har funnet frem til ni matvarer eller matretter du helst ikke bør gå glipp av her i livet.

Vi i Godt-redaksjonen elsker mat, og noe mat elsker vi mer enn annen mat. Under finner du listen over det vi syns at alle burde smake på. Enten fordi det er verdens beste kosemat. Fordi det er superekslusivt og vi burde alle unne oss innimellom. Fordi det er litt rart, og derfor litt spennende. Eller fordi det bare er så latterlig godt - og latterlig enkelt!

1. Poutine

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Poutine må være den ultimate kosematen. Den kommer opprinnelig fra Canada og består av pommes frites og «cheese curds», som er små biter av fersk, umodnet cheddar - og en god porsjon brun saus. Dette er ikke hverdagsmat, men noe å prøve når man virkelig vil unne seg.

2. Parmaskinke

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Vi bruker betegnelsen parmaskinke litt løst, ofte når vi snakker om en hvilken som helst spekeskinke. Men parmaskinken er ikke en hvilken som helst spekeskinke. Parmaskinken kommer fra Parma i Italia og er skinke speket med havsalt. Det er ingen andre tilsetninger i parmaskinken og hver eneste skinke testes for hånd - ved at man stikker en nål inn i skinken på flere forskjellige steder og lukter på den. Garantert kvalitet.

3. Churros

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Churros er egentlig en tradisjonell spansk frokostmat. Men den bør helst spises til dessert. Det er stenger, som noen ganger knyttes i knuter, laget av en smultering-lignende deig som frityrstekes og krydres med sukker og kanel. En kaloribombe med andre ord. Når den i tillegg dyppes i tykk varm sjokolade kommer vi helt i mål.

4. Ekte kaviar

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Kaviar er faktisk en av verdens eldste delikatesser. Man spiste kaviar lenge før man spiste trøfler, østers og drakk Champagne. Kaviar er salte fiskerogn - og den «ekte kaviaren», som også er kjent som russisk kaviar, er den som kommer fra støren som lever i Svartehavet og Det Kaspiske Hav. Du kan få kaviar som koster opp mot 35.000 amerikanske dollar per kilo, men det finnes heldigvis også litt rimeligere varianter. Spis den gjerne på blinis med litt rømme og hakket løk ved siden av.

5. Blekksprut

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Blekksprut spises i mange land. Man spiser helst armene, men noen ganger også hele kroppen. Særlig på de som er små. Blekksprut kan spises rått. Eller grillet eller frityrstekt. I Singapore spiser de dampede blekksprutarmer med en saus laget av svinehud, mens i Spania er det vanlig å koke blekkspruten etter at man først har dyppet armene gjentatte ganger i kokevannet for at de skal krølle seg. En blekksprut skal, som pasta, kokes til den er al dente. Det er nemlig da den er aller best.

6. Kimchi

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Kimchi er koreanernes nasjonalrett. Kimchi er fermentert kål. Det lages på kål som smaksettes med fiskesaus, rød chili, chiliflakvårløk, ingefær, reddik, hvitløk og/eller rekesaus. De finnes over 180 forskjellige varianter av kimchi. Kimchi er salt og fyldig og søtt og surt og litt spicy. Og det kan brukes som tilbehør til omtrent all (koreansk) mat, risretter, kjøttretter, fisk, pannekaker - og til og med i suppe. Egentlig skal kimchien gjære i mange dager før den spises, men hvis du har dårlig tid kan du prøve denne oppskriften på en enkel og rask «kimchi».

7. Avokado

Foto: Sara Johannessen.
Foto: Sara Johannessen.

Avokado er egentlig en frukt. Den inneholder veldig mange næringsstoffer og omtales ofte som «supermat». Den er også helt super. Den er kremet og fyldig i konsistensen - og det er ingenting som smaker som en moden avokado. Den kan du spise rett fra skallet, med skje - og kanskje bittelitt salt og pepper. Eller bruke som pålegg på en god skive brød.

8. Amerikanske frokostpannekaker med lønnesirup

Foto: Magnar Kirknes/VG.
Foto: Magnar Kirknes/VG.

Det er noe helt spesielt med å spise pannekaker til frokost. De amerikanske pannekakene er i tillegg helt ulike de vi er vant til her i Norge. De er tykke, luftige og litt svamp-aktige. Aller best er de med ekte lønnesirup. Og kanskje et par skiver sprøstekt bacon.

9. Safran

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Litt fordi det er verdens dyreste krydder. Men mest fordi det lukter og smaker helt spesielt - som en blanding av metall, honning og høy. Og fordi det gir en helt fantastisk fin farge til maten - tenk på gyllengule paellaer og bouillabaisser, risottoer og biryanier. Og selvfølgelig lussekatter.

Publisert: 25.09.2015 kl. 10:29
Oppdatert: 09.11.2015 kl. 13:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?