Kjøkkenhygiene: Reglene du må kunne om rå kylling

14. oktober 2014Aktuelt
VASK: Såpe og varmt vann er viktig ved vask av hender og utstyr når du tar på rått kyllingkjøtt. Foto: Magnar Kirknes/VG
VASK: Såpe og varmt vann er viktig ved vask av hender og utstyr når du tar på rått kyllingkjøtt. Foto: Magnar Kirknes/VG

Lurer du på om tørkepapir og lunkent vann er nok etter at du har tatt på rå kylling for å unngå bakteriespredning? Da bør du lese videre.

Det har vært stor ståhei om kylling den siste tiden. Tidligere i høst skrev VG om de høye verdiene av antibiotikaresistente bakterier i rå kylling. Og NRK har tidligere skrevet om de magesjau-fremkallende Campylobacter-bakteriene som blant annet finnes i fjørfe.

For å unngå krisestemning etter kyllingmiddagen bør du med andre ord ta visse forholdsregler på kjøkkenet.

Veterinær Turid Berglund jobber i seksjon for animalsk mat hos Mattilsynet. Hun sier en ikke behøver å bli hysterisk, men at det er viktig å være svært oppmerksom på faren for kryssmitte.

– Man må være bevisst på at alt utstyr som har vært i kontakt med det rå kjøttet må rengjøres og holdes unna annen mat. Det bør være en selvfølge for oss forbrukere at rått kyllingkjøtt inneholder bakterier og ikke er sterilt, sier Berglund.

Problemet er at det ofte råder stor forvirring rundt grensene for hva som faktisk er god kjøkkenhygiene når det kommer til rå kylling. Mens noen helst bruker antibac på alt fra skapdører til underarmene etter å ha tatt i rå kylling, tørker andre hendene lett med kjøkkenpapir etter å ha gjort det samme.

Her er noen huskeregler via Mattilsynet:

Tilbereding av rå kylling

GÅR BRA: Det går helt fint å steke kylling og grønnsaker samtidig, så lenge alt blir ordenlig varmebehandlet etterpå. Foto: Magnar Kirknes/VG
GÅR BRA: Det går helt fint å steke kylling og grønnsaker samtidig, så lenge alt blir ordenlig varmebehandlet etterpå. Foto: Magnar Kirknes/VG
  • Husk at rått kjøtt ikke er sterilt, og at det er bakterier på kjøttet som kommer til å bli borte først etter at det er varmebehandlet. Pass på å ikke dra disse bakteriene rundt på kjøkkenet via kjøttsaft på hendene, skjærefjøler eller kjøkkenredskaper.
  • Spis kun kylling som er helt gjennomstekt eller -kokt. Bruk steketermometer hvis du steker en hel kylling. Prøv gjerne å rive av låret og se rundt hofteleddet om kjøttet er hvitt også der. Hvis kjøttet er rosa eller rødt er det ikke godt nok stekt. Hvis du steker kyllingfilet kan du stikke en kniv i den tykkeste delen og se om kjøttsaften som pipler ut er helt klar. Det skal ikke være rosa eller rødt, da må den stekes lenger.
  • Det går bra å steke rå kylling og grønnsaker samtidig i pannen så lenge steketiden er så lang at kyllingen blir helt gjennomstekt, og grønnsakene får samme varmebehandling. Det samme gjelder når man tilsetter rå kylling til suppe: Da må suppen koke så lenge at kyllingen blir gjennomkokt etterpå.
  • Hvis du har stukket tuppen av en kniv i en pakke rå kylling eller kyllingkjøttdeig, kan du ikke bruke kniven videre på for eksempel salat etterpå siden dette kan føre til kryssmitte. Noen kan ha snudd på pakken så kjøttet har vært nær plasten, og da er straks bakteriene der. Bruk denne kniven kun på rå kylling.
  • Husk å vask hendene etter at du har dratt av plastemballasjen eller fjernet den lille «bleien» som ligger på undersiden av kjøttdeigen. Dette er å betrakte som «urent» fordi det har vært i kontakt med rå kylling.
  • Frysing fjerner ikke bakteriene fra rå kylling. Hvis du skal tine kylling bør kyllingfilet tas ut i god tid, og tine i kjøleskapet. Da unngår du at bakteriene formerer seg. Eventuelt kan du legge fileten i en tett pose oppi kaldt vann. Da vil den tine litt raskere. Det er også uproblematisk å tine den på tineprogram i mikrobølgeovnen, men vær nok en gang oppmerksom på kryssmitte hvis kjøttsaft spruter eller renner rundt på tallerkenen.

Vasking av hender og utstyr

RENSETIPS: Hvis du er usikker på om kniv og fjøl ble rent nok kan du legge utstyret i kaldt vann med litt klor eller et annet desinfeksjonsmiddel, før du skyller det godt med såpe og vann etterpå. Foto: Helge Mikalsen/VG
RENSETIPS: Hvis du er usikker på om kniv og fjøl ble rent nok kan du legge utstyret i kaldt vann med litt klor eller et annet desinfeksjonsmiddel, før du skyller det godt med såpe og vann etterpå. Foto: Helge Mikalsen/VG
  • Det er veldig viktig å ha god håndhygiene, så vask hendene svært godt med såpe og så varmt vann som mulig etter at du har tatt på rå kylling. Gjenta dette et par ganger. Pass på å rengjøre grundig under negler og langs neglebåndene.
  • Træ eventuelt en plastpose på hendene når du skal ta på rå kylling, eller bruk en gaffel til å holde fileten på plass mens du skjærer, så blir håndvasken etterpå mindre omfattende.

Kilde: Turid Berglund i Mattilsynet

Publisert: 14.10.2014 kl. 17:57
Oppdatert: 15.10.2014 kl. 09:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?