Lise Finckenhagens middagstips: Kjøttboller på tre måter

MANGE BOLLER: Lise Finckenhagen gir deg tre ulike kjøttbolleoppskrifter i denne ukens bollebonanza. På bildet ser du klassiske svenske kjøttboller og nudelsalat med vietnamesiske kjøttboller. Foto: Sara Johannessen/VG
MANGE BOLLER: Lise Finckenhagen gir deg tre ulike kjøttbolleoppskrifter i denne ukens bollebonanza. På bildet ser du klassiske svenske kjøttboller og nudelsalat med vietnamesiske kjøttboller. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Det er lett å la seg friste av saftige og innbydende kjøttboller. Og det er faktisk også ganske enkelt å lage dem selv. 

En god kjøttbolle begynner som regel med kvernet kjøtt – så tar vi det i den retningen vi ønsker derifra. Også må de jo være runde selvsagt, og ikke for store eller for små, en god munnfull-store - er akkurat passe. Joda, det er størrelsen det kommer an på!

Svenske kjøttboller badet i en fyldig brun fløtesaus, med potetstappe og tyttebær, kan man fort forspise seg på. Rekorden til min yngste sønn er på hele 29 kjøttboller, så her i huset lages det dobbel porsjon av oppskriften slik at alle skal fåJ. Jeg bruker både løk, hvitløk, muskat og allehånde i farsen, men mengde og valg av krydderier kan selvsagt varieres etter eget ønske. Lag gjerne sausen i den sammen pannene du har stekt kjøttbollene i, da går ingen smak til spille, også legger du bollene tilbake i sausen slik at alt får kose seg sammen.

Litt mer krydret er de marokkanske lammebollene. Som navnet tilsier er disse basert på lammedeig, men får du ikke tak i det kan vanlig kjøttdeig være et godt alternativ (og vips så ble lammeboller til kjøttboller). Spisskummen, kanel, appelsin og mynte gir bollene et varmt aromatisk preg, og en god skje harissa (en tykk og krydret chilisaus) setter fart på tomatsausen. Et raust dryss med granateplekjerner, ristede pinjekjerner, smuldret fetaost, mynte, persille og hummus gjør dette til en helt vidunderlig kjøttbolleopplevelse, og couscous eller bulgur er strålende som ekstra følge.

Vietnamesiskinspirerte kjøttboller kan anbefales når det eksotiske kaller. Milde, men likevel «spicy», med smak av hvitløk, ingefær, sitrongress, chili og koriander. Vendt i en blanding av søt chilisaus og hoisin, får disse runde herlighetene en ekstra glinsende og nærmest glasert overflate. Da er det bare å fylle på med nudler, sursøte grønnsaker, mynte, koriander og hakkede peanøtter.

Da skulle alt ligge til rette for en riktig så trivelig og rund kjøttbollebonanza!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?