Drømmer du om å pynte kaker? Her er utstyret du trenger

3. september 2021Aktuelt
Border på border kjennetegner retrokakene.
Border på border kjennetegner retrokakene.
Foto: Privat/Tufto

Nei, du må ikke være konditor for å dekorere en kake som dette. Skal vi tro ekspertene, i det minste.

Tidligere i sommer skrev vi om retrokakene som tar Instagram med storm (i hvert fall i utlandet). De kjennetegnes av overdådige border og dekorasjoner med et «vintage» tilsnitt, også kjent som lambeth-teknikk.

Vi kjente inspirasjonen strømme da vi så de sirlig dekorerte kakene, og fikk lyst til å prøve selv. Derfor snakket vi med konditor-søstrene Åsta og Solveig Tufto som står bak konditoriet Tufto. De tok på seg oppdraget å dekorere en kake i retro-stil, og så fortelle hva slags utstyr de brukte for å lage de forskjellige mønstrene og bordene.

– Dette er den første «lambeth»-kaken vi har laget, og det var veldig morsomt å få leke med, sier søstrene.

Hvis du har lyst til å prøve, men føler du er på nivå med fotballbanekake, må du ikke gi opp håpet. Ifølge konditorene må man ikke være ekspert for å få det til.

– Dette er absolutt noe en hobbybaker kan få til, mange av hobbybakerne der ute er jo ekstremt dyktige og har mer tid til å lage disse kakene enn en konditor. Det som er kjekt er at om man ikke er fornøyd kan man alltid smøre opp kaken på nytt. Smørkrem er veldig takknemlig å arbeide med.

Noen forskjellige sprøytetipper, en palettkniv og en deigskrape er fine å ha hvis du vil prøve deg på en retrokake.
Noen forskjellige sprøytetipper, en palettkniv og en deigskrape er fine å ha hvis du vil prøve deg på en retrokake.
Foto: Privat/Tufto

– Hva heter det forskjellige utstyret dere har brukt her, og til hva bruker dere de forskjellige sprøytetippene?

– Det er brukt to forskjellige stjernetipper. Det finnes mange forskjellige størrelser her er det ikke avgjørende hvilken størrelse man velger, men det gir litt effekt om man velger to forskjellige størrelser til å lage border. Vi har også brukt en rundt tipp til å lage dotter, og en flat tipp til å lage «gardiner». Det finnes uendelig mange tipper, så her er det bare smak og behag som gjelder.

De fortsetter:

– Prøv deg frem med ulike konditorfarger, for en morsom effekt. Vi anbefaler å ta en titt på Pinterest for inspirasjon, der finner man de utroligste kaker.

Du finner oppskriften på søstrenes smørkrem nederst i saken.

Søstrene Åsta (til venstre) og Solveig Tufto driver konditoriet Tufto, og lager både kaker og konfekt.
Søstrene Åsta (til venstre) og Solveig Tufto driver konditoriet Tufto, og lager både kaker og konfekt.
Foto: Privat

En tipp koster rundt 30 kr, og hvis man ikke har noen fra før, kan man kjøpe et «start kit», så får man ulike typer tipper i et sett, tipser søstrene. De forteller også at en palettkniv koster rundt 50-100 kr, og en deigskaper rundt 30 kr. Disse bruker man blant annet til å jevne ut glasuren før man sprøyter på detaljene med sprøytetippene.

Det er brukt stjernetipper i to forskjellige størrelser for å få forskjellig effekt på bordene.
Det er brukt stjernetipper i to forskjellige størrelser for å få forskjellig effekt på bordene.
Foto: Privat/Tufto

– Alt kan kjøpes på nett, men Søstrene Grene og TGR har ofte bakeutstyr til en billig penge. Dessuten kan det være kjekt med et roterende fat, for eksempel et pizzafat. Disse finner du rimelig på IKEA. Det gjør pyntingen og smøringen av kaken mye enklere, tipser søstrene.

Marengssmørkrem

Smørkrem, ostekrem, pisket krem, melisglasur - det finnes mange forskjellige typer kremer og glasurer der ute. Men til denne type dekorasjoner, forteller Tufto-søstrene at de bruker smørkrem laget med marengs, også kjent som italiensk marengssmørkrem.

– Det er lett og gøy å arbeide med og smaker bedre enn ren smørkrem, synes vi.

Konditorene har brukt en rund tipp til å lage prikkene, og en flat tipp til å lage «gardiner».
Konditorene har brukt en rund tipp til å lage prikkene, og en flat tipp til å lage «gardiner».
Foto: Privat/Tufto

Til hele denne kaken har de brukt cirka 350 gram smør, 6 eggehviter og 400 gram sukker. Det er altså nok til både den grønne og den rosa kremen.

I videoen under kan du se hvordan det engelske bakeriet Lily Vanilli Bakery bruker forskjellige sprøytetipper for å dekorere:

– Også kan man tilsette smaker, sånn som kaffe, vanilje eller sjokolade.

Må ikke være ekspert

– Hvor lang tid tar det å dekorere en kake som dette?

– Det kommer an på hvor perfeksjonist du er. Og så kan man alltids ta av smørkremen og starte på nytt. Men hvis det er første gangen du skal pynte med smørkrem, så sett av to timer. Så slipper du å bli stresset over tiden, og kan hygge deg med det. Det er jo tross alt veldig morsomt å pynte kaker, så sett på litt musikk og kos deg!

Rettelse: I den opprinnelige teksten stod det at de brukte sveitsisk marengssmørkrem, men det riktige er italiensk marengssmørkrem. Endringen ble gjort 09.09.2021 kl. 10.25.

Publisert: 03.09.2021 kl. 11:40
Oppdatert: 09.09.2021 kl. 10:26


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?