Til hovedinnhold

Det beste jeg vet med Amir Horori

6. juli 2021Aktuelt
Amir Horori er kjent fra både radio og «Festen etter fasten» på NRK. Nå skal han lose seerne gjennom første uke på «Sommerskuta».
Amir Horori er kjent fra både radio og «Festen etter fasten» på NRK. Nå skal han lose seerne gjennom første uke på «Sommerskuta».
Foto: Kim Erlandsen/NRK

For «Sommerskuta»-programleder Amir Horori kommer Juleskum, pinnekjøtt og brenneslesuppe høyt opp på lista.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet Camp kulinaris-vinner Fetisha Williams, skuespiller og komiker Emilie Skolmen og konditor-søstrene Åsta og Solveig Tufto. Denne gangen har vi pratet med programleder Amir Horori.

– Hei! Hvordan gjør du deg på båt?

– Nei, jeg må ha noe sjøsyketabletter, for dette går ikke an. Men det kommer til å bli mer gøy enn kjipt på grunn av kvalme, jeg gleder meg helt sjukt mye. For en opplevelse! Det er jeg og Karen Marie (Berg journ. anm.) som er første programlederpar, og vi starter 6. juli. Da skal vi bo på båten i en uke, så vi skal på skikkelig leirskoletur med Norges største seilbåt, Statsraad Lehmkuhl.

– Hva spiser dere på båten?

– Jeg har vært en liten tur på båten allerede, og da har det vært ganske god mat fra byssa, som kjøkkenet kalles på båter. Masse digge rundstykker med mye bra pålegg - sånne deilige greier man får servert når man er på kurs, og sånt. Salat med brie og en bitteliten dæsj marmelade, for eksempel.

– Det blir spennende! Så - hva er din favorittfrokost?

– Hvis jeg har god tid, lager jeg havregrøt med mye bær på. En god klump med masse bær, da blir jeg glad.

– Og din favorittmiddag?

– Jeg er veldig glad i en ekstremt deilig og mør entrecôte. Så der er jeg, da. Og så må jeg ha mye grønnsaker til, og en peppersaus. Men den skal ikke være sterk, da blir jeg sur. Er det én ting jeg hater, så er det sterk mat. Og er det én ting jeg hater enda mer, er det folk som skryter av at de liker sterk mat.

– Har du en favorittdessert?

– Jeg er sykt glad i eplekake med to kuler vaniljeis. Gjerne tre kuler. Det sykeste er at jeg aldri lager eplekake selv. Men jeg er så heldig at jeg har en stor familie, og der er det noen som er ekspert på eplekake. Så jeg får det alltid når jeg besøker dem i Bodø.

Programlederen er veldig glad i eplekake. Oppskriften på denne varianten av Lise Finckenhagen finner du under.
Programlederen er veldig glad i eplekake. Oppskriften på denne varianten av Lise Finckenhagen finner du under.
Foto: Sara Johannessen Meek

– Hva er favorittkaken din? Eplekake?

– Ja, det er faktisk det. Eplekake - utropstegn, for å si det sånn.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Jeg elsker januar, for i januar kommer favorittgodteriet mitt på halv pris - nemlig juleskum. Venner og familie pleier å gi meg det i gave, til og med. Jeg er veldig glad i juleskum.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Jeg spiser gjerne pinnekjøtt året rundt. Jeg er veldig glad, nei, ekstremt glad, i brenneslesuppe. Familien i Bodø pleier å hamstre inn brennesle ute, og så koker de det, fryser det ned, og i januar - når det er halv pris på pinnekjøtt, får jeg servert helt nydelig brenneslesuppe med litt pinnekjøtt og kikerter. Det er helt nydelig.

Brenneslesuppe er en favoritt hos Horori.
Brenneslesuppe er en favoritt hos Horori.
Foto: Sara Johannessen Meek

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Jeg liker at ting er litt enkelt når jeg jobber mye. Derfor er jeg glad i å se hva jeg har i kjøleskapet, og så steke det og gjøre det til en wok.

– Har du en favorittsesong?

– Altså. Jeg liker jo vinteren, for da kommer juleskum og pinnekjøtt på halv pris, og jeg får servert mye brennesle. Og jeg er ofte i Bodø rundt jul, så da blir jeg bortskjemt som rakkern på helt fantastisk kurdisk mat.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Alltid gulost - Norvegia. Jeg pleier ikke å bruke så mye energi på frokosten, så det blir ofte gulost på skiva med jordbærsyltetøy, appelsinsyltetøy eller kaviar. Noen ganger legger jeg også bare skiver med gulost i ovnen og steker det, så det blir en slags snacks.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– En fantastisk panne, for da får jeg stekt entrecôten, som jeg elsker.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Da hører jeg mye på radio. Og så hører jeg noen ganger på musikk som roer meg litt ned, og det kan ofte være instrumentalversjoner av poplåter. Så jeg kan finne på å høre på instrumentalversjoner av Kygo. Men der synes jeg også radioen er nydelig, siden det er noen som prater i bakgrunnen, og så velger du selv hvor mye du vil følge med.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Jeg har vokst opp med at frukt er veldig godt. At god og deilig frukt blir servert etter at man har spist middag og drukket te. Og jeg husker at det ikke var sånn at vi alltid fikk frukt, det var et gode å få frukt. Så et helt nydelig, deilig grønt eple var helt perfekt, husker jeg. Bare prøv å spise et fantastisk eple, så forstår du.

– Hvor vil du helst reise?

– Jeg ville ikke dratt en plass som serverer mye sterk mat, for det er en nedtur for meg, dessverre. Jeg liker jo å være i Kurdistan der jeg kommer fra, for der får jeg servert mye digg mat som vi ofte ikke lager hjemme. Jeg er ikke god på å lage kurdisk mat i det hele tatt.

– Hva får du servert der, da?

– Der får vi servert nydelige dolma, altså grønnsaker fylt med ris, og en fantastisk kyllingsuppe, og en nydelig oksesuppe. Og så blir vi ofte invitert fra mange kanter når vi er i Kurdistan, og da spiser vi på gulvet. Det gjør vi i Bodø òg. Vi legger ut en gigasvær duk, setter ut masse retter og spiser der. Det burde flere prøve! Men man må lære seg sittestillingen, for man kan få vondt i ryggen. Trikset er å sitte som om man skal ta fotballbilde, med ett kne ned og ett bein opp.

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Jeg er veldig glad i ovnsbakt laks og ovnsbakte grønnsaker. Da bare legger du det i en form, setter det inn i ovnen, og så har jeg gjerne litt nanbrød ved siden av. Jeg liker at maten lages litt kjapt. Noe annet jeg er glad i, er å skjære opp et eple, ha på litt kanel, og så sette det i mikroen i ett minutt. Og - voila! Det nærmeste du kommer på en eplekake på ett minutt.

Ovnsbakt laks med grønnsaker er en go-to for programlederen. Oppskriften på denne varianten finner du under.
Ovnsbakt laks med grønnsaker er en go-to for programlederen. Oppskriften på denne varianten finner du under.
Foto: Sara Johannessen Meek

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Jeg er veldig dårlig på å utforske nye restauranter, dessverre, men i går var jeg på Café Con Bar på Grønland, og der fikk jeg servert en nydelig meze. Da fikk jeg litt dolma, litt oksegryte, litt nanbrød, hummus, stekte grønnsaker, og noen grønnsaker i en saus. Og det passer meg fint siden jeg elsker grønnsaker.

– Hva spiser du aldri?

– Sterk mat. Og plis, ikke skryt av det hvis du liker det. Det aller verste er de som skryter av det, når det er helt tydelig at de ikke tåler det! Når de er helt røde i fjeset, og bare «dette er kjempegodt!», haha.

Publisert: 06.07.2021 kl. 15:37


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?