Til hovedinnhold

Det beste jeg vet med Eirik «Bakepapsen» Lyssand

Lyssand har tidligere vært med i TV-programmet «Første date», og deler nå turmattips på Instagram.
Lyssand har tidligere vært med i TV-programmet «Første date», og deler nå turmattips på Instagram.

Eirik Lyssand visste han måtte bytte Instagram-navn da en dame ikke visste hvem «Eirik» var, men kjente godt til «Bakepapsen».


I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjente fjes, kokker og influensere. Tidligere har blant annet kokk Reneé Fagerhøi, skuespiller Emilie Skolmen og komiker Henrik Thodesen snakket om sine matvaner. Denne gangen snakker vi med Eirik Lyssand, kjent fra «Første date» på TVNorge, som nå deler turmattips for «foodies» på Instagram.

– Først og fremst, kommer vi til å se deg som matchmaker igjen?

– «Første date» er i utgangspunktet ferdig, men vi får se. Det er noen fugler på taket, men ingenting som er landet.

– Du er jo kanskje mest kjent som «Bakepapsen». Hvorfor Bakepapsen?

– Det begynte som en halvfleip med noen kompiser. Jeg er jo samboer med bake-Ida (Ida Gran-Jansen, journ. anm.), så det var en referanse til Treningsfrue, Pilotfrue og alle de der. Og så er jeg glad i å bake sjæl, for så vidt. Men så holdt jeg et foredrag en dag, og introduserte meg som Eirik. Og da var det en dame der som ikke visste hvem jeg var - men «Bakepapsen» kjente hun. Da var det på tide å bli Eirik igjen.

Lyssand er sammen med kokebokforfatter Ida Gran-Jansen. Her hjemme på Grünerløkka.
Lyssand er sammen med kokebokforfatter Ida Gran-Jansen. Her hjemme på Grünerløkka.

– Nå har du jo blitt litt sånn «Turmatpapsen». Hvor kommer fascinasjonen for å lage mat ute i naturen fra?

– Det er egentlig todelt: Det ene er fascinasjonen for den mest primitive måten å lage mat på, som egentlig har blitt litt glemt, men som sitter i oss mennesker litt mer enn vi tror - bål og flammer. Du må være mer til stede, og det gir en veldig ro.

– I tillegg har man ofte god tid når man er ute i naturen, og jeg er glad i å lage mat, så da synes jeg det er gøy å eksperimentere litt.

– Gøy! Hva er din favorittfrokost?

– Frokost med god tid. Vi har to barn, og en tredje på vei, så frokost går for det meste i å passe på at de to får i seg mat og at de ikke dreper hverandre. Og så ser det helt jævlig ut, så da må jeg stå på kne og skrape vekk grøt og andre matrester. Så har det plutselig gått to timer, og så har jeg ikke husket å faktisk spise frokost selv. Så frokost med tid.

– Og din favorittmiddag, da? Middag med tid?

– Haha! Kan det være taco? Hvis jeg bare må spise én ting, så er det taco. Man blir liksom ikke lei det.

– Har du en favorittdessert?

– Jeg er svak for sjokoladefondant. Er det på menyen, velger jeg ofte det.

– Dette blir jo litt det samme, men hva med favorittkake?

– Regnes pavlova som kake? I så fall tror jeg vi må si en skikkelig god pavlova med norske jordbær og masse annet godt på.

– Hva er det beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Smågodt, hundre prosent.

– Hva slags type da?

– En blanding. For du må ha surt, søtt og sjokolade. Når du er kjempekvalm på sjokolade, kan du spise litt surt. Og så går det i en sirkel hvor du er kvalm, spiser litt surt, så litt sjokolade, og så blir kvalm igjen. Og så fortsetter det.

– Så ikke lakris?

– Nei, på dag to hvis alt annet er borte, kan jeg spise lakris.

– Som en lakriselsker, er det sjokkerende å høre. De har ikke salt lakris i smågodtet på nærbutikken, og det er faktisk litt krise.

– Jeg savner de sure pærene i smågodtdisken her. Men man kan jo nesten ikke flytte av den grunn?

– Man kan jo ikke det. Hva er det aller beste du kan få servert?

– Helt fersk gjærbakst. Klassiske hveteboller med rosin.

Lyssand liker å eksperimentere med god mat på tur, og deler at han lager både biffsandwich og sjøkreps på bål.
Lyssand liker å eksperimentere med god mat på tur, og deler at han lager både biffsandwich og sjøkreps på bål.

– Hva foretrekker du å lage selv, da?

– Thaimat. Massaman curry. Det er egentlig bare å bla i kokeboken til Terje Ommundsen som driver Plah (thaimat-restaurant i Oslo, journ.anm.).

– Har du en favorittsesong?

– Livsmessig er det kanskje våren, med sol og hygge. Men matmessig er det høsten, den er best med tanke på råvarene.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Rester som vi burde ha kastet, syltetøy og kanskje tre ketsjup- og sennepflasker. Jeg tror alle har noen ting som de alltid kjøper som de tror de ikke har.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Kjøkkenmaskin og stavmikser.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Gjerne litt sånn oldschool hip hop. Og kanskje litt pod... Nei, vet du. Jeg skal ikke skryte på meg å høre på podcast. Jeg hører ikke på så mye når det endelig er stille her.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Hvis mamma hadde jobbet sent og bestilte Peppes pizza. Jeg husker når den varmebag-en åpnet seg utenfor døra, det var helt enormt.

– Hvor vil du helst reise?

– Norge har veldig mye bra mat. Vi har alltid hatt masse bra råvarer, og så har vi nå fått de stedene som er litt nedpå og kule, som Katla og Bass, som spiller bra musikk, er avslappede og har vilt god mat.

Lyssand med resten av gjengen i «Første date».
Lyssand med resten av gjengen i «Første date».

– Hva spiser du når du er hjemme alene? Er det ofte eller?

– Hva er det for noe? Hehe. Det kommer an på om jeg skal prioritere alenetid - da blir det frossenpizza - eller om jeg skal lage meg noe godt. Da blir det andebryst.

– Wow, fra frossenpizza til andebryst! Det er to forskjellige hjemme alene-kvelder. Hvor går du helst ut og spiser?

– Hva er det for noe? Hehe, neida. Le Benjamin, Katla, Plah, Smalhans, Arakataka. Og så er vi en gjeng som prøver å gå ut en gang i måneden og teste ut de litt mer utradisjonelle stedene; sri lankisk, persisk, libanesisk. Vi spiste injera på House of Africa nylig, og har for eksempel spist sri lankisk mat på Roti Shop.

– Hva spiser du aldri?

– Konfekt med likør. Det skjer ikke.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?