Husmannskost-måltidet Norges toppkokk aldri får nok av

31. januar 2014Aktuelt
NORGES BESTE: Til middag sammen med personalet på en vanlig dag spiser gjerne Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik potetballer. På søndag skal restauranten representere Norge i den prestisjefulle prisen The Nordic Prize. Foto: Tommy Andresen / Magnar Kirknes/VG
NORGES BESTE: Til middag sammen med personalet på en vanlig dag spiser gjerne Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik potetballer. På søndag skal restauranten representere Norge i den prestisjefulle prisen The Nordic Prize. Foto: Tommy Andresen / Magnar Kirknes/VG

VGs anmelder triller terningkast 6 til Oslo-restauranten Ylajali, som søndag kan vinne prisen for Nordens beste restaurant. Selv spiser kjøkkensjef Even Ramsvik (30) helst potetball til middag.

I dagens restaurantspalte prøver VGs anmelder iherdig å begrense seg med lovordene når han skal beskrive besøket sitt på Ylajali. Anmelderen kan knapt huske å ha spist et bedre eller mer interessant måltid i Oslo.

– Oi! Nå er jeg sunnmøring og veldig dårlig på å ta til meg skryt. Men å høre det fra en som er ofte ute og spiser og har det nærmest som sitt yrke å skrive anmeldelser er utrolig hyggelig! sier Ylajali-sjef Even Ramsvik til Godt.

Bak veggene på St. Olavs plass satser Ylajali på nordisk kokekunst i toppklasse, hvor Ramsvik i spissen ansees som en av landets ledende kokker.

Se Even Ramsviks oppskrift på hjemmelagde potetballer nederst i saken!

Selv mener kjøkkensjefen at nivået på restaurantscenen i Oslo har eksplodert de siste årene. Noe som igjen krever mer av de som driver spisestedene på grunn av større forventinger fra gjestene.

– I fjor pusset jeg opp restauranten og satte opp konseptet slik det er nå. Dette mye grunnet hvor langt byen har kommet. Jeg ville også spisse konseptet, og nå har vi endelig kommet dit, men vi pusher alltid litt og litt til, forklarer Ramsvik.

Hellige søndagsmiddager

Ønsket om å se hvor langt de kan dra strikken er en del av drivkraften til kjøkkensjefen, men som også krever lange og hektiske dager. Selv om Ramsvik jobber med mat, hender det ofte at han glemmer å spise selv før det er sent på kvelden.

Unntaket er søndager som er en kjær og hellig familiedag som den eneste fridagen i uken. Da lager han gjerne noe som tar litt tid, som en god gryte med boeuf bourgignon eller hønsefrikasse.

Med røtter fra Sunnmøre er potetballer, også kjent som komle eller raspeballer, noe av det beste kokken vet.

– Det er det beste jeg vet, men hverken samboeren eller sønnen min liker potetball. Så jeg lager det enten til personalet når vi spiser felles mat eller når jeg er hjemme på Sunnmøre.

Til topps

Denne uken kan Ylajali-teamet ikke bare fryde seg med terningkast seks. På søndag skal Ramsvik til Danmark å representere Norge når Nordens beste restaurant i 2013 skal kåres.

I fjor var det konkurrenten og stjernerestauranten Maaemo som stakk av med hele tittelen. Denne gangen har Ylajali danket ut begge Oslo-restaurantene Maaemo og Bagatelle som Norges kandidat til den prestisjefulle prisen The Nordic Prize.

– Vi har jobbet knallhardt, så dette er veldig moro! Oslo er en liten by, men det er jo en sunn, liten konkurranse. Det er så mange steder som leverer så bra, og vi hjelper hverandre ved hele tiden å være på hugget å skjerpe og spisse ting, sier Ramsvik og fortsetter:

– Nå var det en fagjury (Vinforums jury, journ.anm.) som valgte oss foran dem, og det er jo vi veldig glad for.

Potetball à la Even Ramsvik

FRA EVENS GRYTE: Even tok bilder av personalmiddagen torsdag kveld for Godts lesere. Foto: Instagram / @evenramsvik / Even Ramsvik
FRA EVENS GRYTE: Even tok bilder av personalmiddagen torsdag kveld for Godts lesere. Foto: Instagram / @evenramsvik / Even Ramsvik

Til 4 personer

1 stk røkt svineknoke

1 stk Vossakorv eller Dampemorr fra Sunnmøre

100 g Spekemorr-pølse

200 g bacon

1 stk kålrot

1,5 kg matpotet, helst Asterix poteter (ikke nypoteter eller mandelpoteter)

Byggmel

Hvetemel

Salt

1. Kok først svineknoken i vann til den er mør, løft den ut av vannet og sett tilside. Jeg pleier å kjøre potetene igjennom en kjøttkvern, slik min mor pleier å gjøre. Bruk den minste hullskiva.

2. Spe potetene med byggmel og hvetemel til du kjenner du klarer såvidt å forme smeten, ikke for mye, heller for lite (det er mye bedre med potetball som ikke er så pene i stedet for knallharde klumper).

3. Smak til røren med litt salt og dypp hendene i vannbad. Form kjapt runde kuler av røren og legg de rett i den sydende kraften av svineknoke.

4. La trekke i minst 1,5 time sammen med kålroten. Mot slutten varmer du pølsene og knokekjøttet i gryten. Server med stekt bacon og ett glass med kulturmelk!

Publisert: 31.01.2014 kl. 09:53
Oppdatert: 02.02.2014 kl. 22:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?