Stjernekokk stenger Michelin-restaurant

TRE STJERNER: Björn Svensson (43) har drevet tre restauranter og fått Michelin-stjerne for alle.
TRE STJERNER: Björn Svensson (43) har drevet tre restauranter og fått Michelin-stjerne for alle.
Foto: Krister Sørbø, VG
Stein Østbø
Stein Østbø

Björn Svensson (43) har drevet tre restauranter og fått Michelin-stjerne for alle. I juli stenger han Galt i Oslo og går videre for å starte enda en ny restaurant.

Det var Magasinet D2 som først omtalte stjernekokkens avgjørelse om å stenge Galt etter tre års drift.

- Jeg er vel en nomade. Jeg har funnet et sted der jeg trives. Ikke at jeg mistrives på Galt, men nå har jeg funnet et annet sted der jeg håper jeg kommer til å trives enda bedre enn de drøye to årene på Galt, sier Svensson til Godt.no.

- Du er fremdeles på jakt etter det perfekte stedet?

- Ja, jeg er nok det. Men nå skal vi ha fokus frem til siste dag før vi stenger, lørdag 11. juli, og ha det gøy på jobb. Så blir det en god pause, og etterpå skal jeg kun tenke på neste prosjekt.

Svensken har jobbet i Norge i over tyve år, blant annet under Eyvind Hellstrøm på Bagatelle. I 2004 åpnet han Restaurant Oscars gate, der han fikk sin første Michelin-stjerne.

Så stengte han den.

Deretter åpnet han den atskillig større restauranten Fauna. Den ble også kronet med en Michelin-stjerne.

Så stengte Svensson den også, i 2016.

Galt blir altså den tredje restauranten han stenger som har en Michelin-stjerne.

Björn Svensson vil ikke utdype hva slags sted neste prosjekt er ennå, det er for tidlig. Stengningen handler heller ikke om penger. D2 beskriver økonomien på stedet som solid.

– Dette har ikke noe med corona eller økonomi å gjøre. Jeg har planlagt dette lenge før coronaviruset kom. Det er ikke slik at jeg ikke har motivasjon til å jobbe, men jeg ser ikke for meg at jeg kan være syv år på Galt. Men jeg håper jeg kan være lengre på neste sted, sier Svensson.

NY STJERNE: Her får Björn Svensson nok en stjerne i Michelin-guiden for restauranten Galt under Michelin-utdelingen 2018 i København.
NY STJERNE: Her får Björn Svensson nok en stjerne i Michelin-guiden for restauranten Galt under Michelin-utdelingen 2018 i København.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

– Du har tre Michelin-stjerner fra tre restauranter. Går du for den fjerde?

– Det har vært gøy, og jeg er litt glad for å få stjerner. Men uansett må jeg gjøre det jeg vil, og gå mine egne veier, så er det jo fantastisk at de har satt pris på det.

– Er det vemodig?

– Nei, jeg er ikke sentimental av meg eller nostalgisk. Jeg retter alltid blikket fremover, sier Björn Svensson, som selv kommer med punchlinen:

–Jeg vil ikke si så mye, men jeg er også medeier i Ille Brød sammen med Martin Fjeld. Vi skal jobbe tettere sammen og blir partnere i det nye prosjektet, så dette blir Illegalt!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?