Svineprisen til værs i Europa

24. juli 2019Aktuelt
DYRT PÅ KONTINENTET: Bloomberg melder om dyre svinepriser i en rekke europeiske land, som Danmark, Spania og Frankrike. Foto: Terje Bringedal/VG
DYRT PÅ KONTINENTET: Bloomberg melder om dyre svinepriser i en rekke europeiske land, som Danmark, Spania og Frankrike. Foto: Terje Bringedal/VG

Et utbrudd av afrikansk svinepestvirus i Kina har ført til økt eksport og høyere svinepriser i flere EU-land.

Prisen på svinekjøtt har gått til værs i flere europeiske land for tiden. Ifølge Bloomberg har et utbrudd av afrikansk svinepestvirus i Kina og nabolandene ført til økt etterspørsel av utenlandsk kjøtt.

Dette har ført til at produsenter i EU har solgt 43 prosent mer svinekjøtt til Kina, men også at prisen på svinekjøtt i Europa har økt betraktelig.

Danske Ekstra Bladet omtaler situasjonen som en «pølsekrise», og forteller at Spania ikke har hatt så høye priser på svinekjøtt på ti år. I Danmark har de ikke hatt så høye priser siden 2017.

«I Frankrike merker de også den økte eksporten, og det får både slaktere og kjøttfabrikanter til å kalle det for en krise,» skriver de videre.

Norsk svinekjøtt ikke påvirket

Kine Søyland er kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, og forteller at norsk svinekjøtt ikke blir påvirket av situasjonen i Asia.

– I Norge har vi målpris. Det vil si at prisen avtales direkte mellom partene i jordbruksoppgjøret, og det vil sånn sett ikke bli påvirket. Målprisen på svinekjøtt ble sist avtalt 1. juli, og vi så ingen endring der heller. Vi er i tillegg mer eller mindre selvforsynt på svinekjøtt, så da blir vi ikke påvirket på kort sikt, sier hun.

Selv om det norske svinekjøttet holder en stabil pris, sier Søyland at de har merket urolighetene på verdensmarkedet på importerte svineprodukter.

– Vi ser en prisøkning på spesialiteter vi importerer selv gjennom Unil, særlig gjelder det produkter med relativt kort modningstid, som salami og chorizo. Skinke er ikke like utsatt nå da mange av dem allerede er kjøpt i 2018, men vi har sett tendenser og forventer økninger også her. Prisene ut i butikk settes av den enkelte kjede, men det er nærliggende å tro at det blir prisøkninger også her.

Ikke merket prisendringer

Ole Nikolai Skulberg er direktør i Totalmarked, som er avdelingen i Nortura som har ansvaret for markedsregulering av kjøtt og egg. Han forteller at heller ikke de har merket prisendringer som følge av svinemangelen i Kina og nabolandene.

– For det første har vi hatt en lenger periode med overproduksjon, så prisen på gris har vært veldig lav. Nå begynner markedssituasjonen å bli bedre for grisen, så nå er ambisjonen at vi klarer å ta ut den fastsatte målprisen på gris gjennom jordbruksavtalen.

Han forteller at prisen i Norge ikke blir påvirket i samme grad som for andre land som ikke har en lignende regulerende jordbrukspolitikk – på godt og vondt.

– Så perioder ute i Europa der man kan oppleve at prisen raskt endres nedover, vil ikke vi oppleve i Norge. Men vi vil heller ikke merke raske prisoppganger.

Ikke nedgang i salg

Det har for øvrig stormet rundt norsk svinenæring etter NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». I dokumentaren ble en rekke urovekkende forhold om dyrevelferden avslørt.

Dette har for øvrig ikke påvirket forbrukeren. Ifølge E24 har det ikke vært nedgang i svinekjøttsalget etter at dokumentaren ble sendt.

– Det er litt tidlig å konkludere hundre prosent, men vi kan ikke se signifikante tegn til at salgstallene har gått ned. Sammenlignet med i fjor sommer skyldes endringene i salgstall vær og kampanjer, sa kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, til E24 i starten av juli.

Publisert: 24.07.2019 kl. 12:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?