Matguide til New York: Alt du kan ønske deg i én by

16. august 2016Aktuelt
BYEN SOM ALDRI SOVER: New York er kjent som en fantastisk shoppingby, men er like god, om ikke bedre, på matfronten. Foto: Isabel Bech
BYEN SOM ALDRI SOVER: New York er kjent som en fantastisk shoppingby, men er like god, om ikke bedre, på matfronten. Foto: Isabel Bech

Burgere, meksikansk taco, koreansk bbq og brunsj er bare et fåtall av hva New York har å tilby på matfronten. 

New York trenger ingen introduksjon. The Big Apple - hjem til Broadway, Times Square, Sex & Singelliv, Friends og Annie Hall. Og mat. Så mye god mat! Her snakker vi om en verdensmetropol i ordets rette forstand, og det finnes sannsynligvis ikke én eneste nasjonalitet som ikke er representert i det brede mattilbudet New York har å by på.

Matguiden er basert på aktuelle blogger, nettsteder og journalistens egne erfaringer.

FROKOST/LUNSJ/BRUNSJ

Det finnes omtrent ikke noe newyorkere liker bedre enn brunsj. Lørdager og spesielt søndager er utrolig travle for restauranter og kafeer med brunsjtilbud, og vil du ta del i festlighetene må du være tidlig ute! Hvis du kan er det lurt å bestille bord på forhånd, men flere steder tar ikke imot bordreservasjoner til brunsj.

Sarabeth's

SARABETH'S: Eggs Benedict fra frokost-restauranten. Foto: Isabel Bech
SARABETH'S: Eggs Benedict fra frokost-restauranten. Foto: Isabel Bech

Her «lunsjer» og «brunsjer» fiffen i New York så vel som barnefamilier. Stedet er veldig populært og det er ikke uten grunn. Pannekakene og vaflene er nemlig fantastisk gode og «fluffy». Heldigvis finnes restauranten flere steder rundt om i byen, så her har du flere sjanser om det skulle være for lang ventetid ett sted.

Maten: Lunsjretter og frokost i ulike varianter. Her får du pannekaker, vafler, ulike eggeretter og lignende.

Verdt å vite: Anbefaler Eggs Benedict og Lemon Ricotta Pancakes.

Pannekaker med sitron og ricotta.

Pris: Rundt 145 NOK ($17) for pannekaker og 165 NOK ($19,50) for Eggs Benedict.

Adresse: 423 Amsterdam Ave (Upper West Side) og flere andre steder. Sjekk nettsiden for detaljer.

Good Enough to Eat

Amerikansk diner-mat i denne nabolagskafeen der både turister og newyorkere spiser side om side.

Maten: Her får du vafler, pannekaker, egg, bacon - ordentlig amerikansk rett og slett. Det er nok lurt å ikke spise her rett før du skal ut og gjøre noe aktivt, for her blir du Mett med stor M.

Stemningen: Her er det avslappet stemning i smårøffe lokaler. Stedet er imidlertid ikke røffere enn at de har hengt opp barnetegninger på veggene.

Verdt å vite: Prøv jordbærsmøret! Det følger med pannekakene som vi også anbefaler å prøve, ellers kan du bestille smøret ved siden av en annen rett.

Pris: cirka 100 NOK ($12) for pannekaker med ulikt tilbehør.

Adresse: 520 Columbus Avenue, ved 85th Street (Upper West Side)

Tacombi

LAGER-LOOK: Taco-restauranten Tacombi ser ut som et lager fra utsiden. Foto: Isabel Bech
LAGER-LOOK: Taco-restauranten Tacombi ser ut som et lager fra utsiden. Foto: Isabel Bech

I noe som ser ut som en lagerbygning eller garasje, finner du taco-stedet Tacombi. Lagerpreg til tross, her er det hyggelig, god stemning og veldig god mat!

Maten: Taco med diverse tilbehør. Du får også kjøpt meksikansk øl, eller en mugge margaritas om det skulle være ønskelig.

Verdt å vite: Vi anbefaler spesielt maisen som kommer i en kopp eller fiske-tacoen. Dersom det skulle være fullt her kan du prøve Café Habana som ligger rett rundt hjørnet for Tacombi. Isåfall er maiskolben på pinne verdt å prøve seg på! Vi har kun vært på Tacombi i Elisabeth Street i Nolita, men den finnes også i Bleecker Street og Flatiron.

Stemningen: Avslappet og hyggelig.

Pris: Ca 35 NOK for én taco. Det anbefales å spise 2-3 for å bli skikkelig mett.

Adresse: 267 Elizabeth Street eller 30 West 24th Street (Flatiron) eller 255 Bleecker Street.

Delicatessen

HUMMER-SNADDER: Lobster Rolls er fantatsisk godt, her fra den hippe restauranten Delicatessen. Foto: Isabel Bech
HUMMER-SNADDER: Lobster Rolls er fantatsisk godt, her fra den hippe restauranten Delicatessen. Foto: Isabel Bech

Denne hyggelige restauranten ligger i området Nolita på Manhatten, og passer både til middag og til lunsj. Menyen er rikholdig og inneholder både burgere, salater og diverse lunsj- og middagsretter. Noe for enhver smak, med andre ord.

Maten: Selv sier de at de serverer «comfort food», som det ikke finnes en god norsk oversettelse for. Kosemat kan vi kanskje kalle det, altså mat som du unner deg når du vil ha noe skikkelig godt, men som slettes ikke trenger å være fancy.

Verdt å vite: Vi anbefaler Lobster rolls, Reuben-sandwichen (en klassisk New York-sandwich med pastrami) eller Steak Frites (stekt entrecôte som serveres med pommes frites) Velg pommes friten med trøfler og parmesan, de er utrolig gode! Restauranten ligger i en sidegate fra shoppeparadiset Spring Street i Soho, så her kan du fint ta lunsjpausen hvis du er på shopping i området.

Stemningen: Dersom du spiser her på dagtid er det hyggelig å sitte på uteserveringen ved fortauet. Men restauranten er vel så koselig inne. Dersom dere er en gruppe som skal spise middag anbefaler vi å bestille bord i forkant, her blir det travelt på kveldene.

Pris: Burger fra $15, Steak Fries $33, salat fra $20.

Adresse: 54 Prince St. mellom Mulberry St. & Lafayette St.

MIDDAG

Du finner garantert noe som passer for enhver gane i denne fantastiske byen! Vårt tips er å ikke være redd for å prøve ny mat du ikke har vært borti før. Plutselig får du den en god overraskelse og en ny favorittrestaurant. Og skulle det gå skeis finnes det nok av «kjent» mat, som pizza og burgere, uten at matopplevelsen blir noe dårligere.

Kang Ho Dong Baekjeong

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Koreatown tilbyr et hav av koreanske restauranter, og det kan være vanskelig å finne ut hvor man bør spise. Er det korean barbeque du er ute etter, er imidlertid Kang Ho Dong Baekjeong stedet å dra! Dette er et av de beste koreanske bbq-stedene i New York, og å spise der er en opplevelse utover maten. Servitørene roper ordrer og beskjeder til hverandre i et rasende tempo, men er utrolig hyggelige og serviceinnstilte.

Maten: Koreansk barbeque er rett og slett grillmat på koreansk vis. Og du verden så godt det er! Kjøttet grilles ved bordet, da hvert bord har en egen grill montert i bordplaten. I tillegg får du servert en rekke tradisjonelle koreanske tilbehørsretter som du spiser med kjøttet.

Verdt å vite: Dersom du ikke har spist denne typen mat før kan det virke forvirrende å finne ut hvilke retter som skal spises til hva, og ikke minst hvordan alt skal spises. Men det er bare å spørre servitørene, som kan forklare steg for steg hvilke retter som passer til hverandre og hva som er vanlig.

Pris: Fra 550 NOK ($64.99) for en kombo-meny for to. Det finnes enkeltretter, men vi anbefaler å ta en delemeny sånn at man får smakt flere ting. Disse menyene kommer i flere størrelser. Den minste av de er sannsynligvis nok til 3 personer, og prisen trenger derfor slettes ikke bli så ille.

Adresse: 1 East 32nd Street (Koreatown)

Shake Shack

BURGER-HYPEN: Burgeren fra Shake Shack til de grader «hypet», men med rette. Foto: Isabel Bech
BURGER-HYPEN: Burgeren fra Shake Shack til de grader «hypet», men med rette. Foto: Isabel Bech

Mulig det er rart å anbefale en burgerkjede, attpåtil av sorten «fast food», men Shake Shack er noe helt annet enn vanlig gatekjøkkenmat. Burgerne er veldig god kvalitet og serveres på en deilig, litt søt briochebolle. Med hører deres egen burgersaus, og sprø pommes frites som er myke inni. Mmm! Her er det som regel lange køer, ofte ut døra, noe som er et sikkert tegn på at du får servert god mat. Newyorkere står ikke i kø for hva som helst, nemlig.

Maten: Burgere, pommes frites (som også fås med ostesaus som faktisk er mye bedre enn det høres ut), og is. Alt som en vanlig fast food-kjede tilbyr med andre ord, bare mye, mye bedre.

Stemningen: Her er det som nevnt lange køer, og stemningen kan derfor bli ganske hektisk og masete. Vi anbefaler å enten velge Shake Shack-en i Madison Square Garden siden den har en stor og veldig hyggelig uteservering, eller den som ligger på Upper West Side. Da kan du nemlig ta burgeren med til Central Park, som ligger rett nedi gata for burger-restauranten.

Verdt å vite: Du kan kjøpe både vin og øl hos Shake Shack, men da må du spise i restauranten. Dersom du drar til den som ligger på Upper West Side er Museum of Natural History like ved. Museet er vel verdt å få med seg, men kantina deres er ikke det. Derfor passer det utmerket å kombinere museumsbesøket med en deilig Shake Shack-burger.

Pris: Fra 76 NOK for en burger ($9).

Adresse: Hjørnet av Maison Square Park (det sørøstlige hjørnet). Nær Madison Avenue og East 23rd Street, eller 366 Columbus Avenue, ved West 77th Street (Upper West Side). Eller så kan du dra til en av stedets 11 andre filialer.

Sweet Chick

Williamsburg er hipsterhovedstaden i hipster-bydelen Brooklyn. Mange foretrekker Brooklyn over Manhattan, siden dette byr på mer spesielle butikker og hyggeligere gater og nabolag. Stemningen er dessuten roligere og mer avslappet. Sweet Chick underbygger definitivt hipster-ryktet til bydelen, med sine syltetøyglass som øl-glass og «tilfeldige», litt slitte stil på lokalet. Men hyggelig er det, og maten er veldig god!

Maten: Her er det kylling for alle penga, aller helst fritert. Chicken & Waffles, en sørstats-klassiker, høres muligens ut som en merkelig sammensetning. Men liker du kombinasjonen søtt og salt, er dette noe for deg. Spesielt godt er det med sirup over.

Verdt å vite: Restauranten har også vegetariske alternativ, samt noen fiskeretter. Så du trenger ikke å elske kylling for å spise her, selv om det selvsagt hjelper på. Restauranten har også en filial på Lower East Side.

Stemningen: Som nevnt er dette «hipster's paradise», men man skal ikke kimse av det. Lokalene er hyggelige med sin blanding av industriell og hjemmekoselig stil, og det er den perfekte plassen for å se på folk.

Pris: 145 NOK for kylling og vafler ($17).

Adresse: 164 Bedford Avenue, Brooklyn eller 178 Ludlow Street, Lower East Side.

Haru Sushi

FOR SUSHI-ELSKERE: Tempura Scampi med avokado og chilidressing, og Salmon rolls. Foto: Isabel Bech
FOR SUSHI-ELSKERE: Tempura Scampi med avokado og chilidressing, og Salmon rolls. Foto: Isabel Bech

Det finnes utallige sushi-steder i New York, blant andre Nobu som er kjente for sushien sin. Vil du imidlertid ha god sushi for en rimeligere penge, er Haru er flott sted. Restauranten finne spå seks ulike steder rundt om på Manhattan.

Maten: Sushi og andre japanske retter.

Stemningen: Stilrene lokaler inspirert av Japan. Anbefaler uteserveringen dersom været tillater det, og du liker å se på folkelivet.

Verdt å vite: Prøv Shrimp Tempura eller annen tempura-sushi, den er fantastisk sprø og god.

Pris: Cirka 60 NOK ($7.25) for seks biter Shrimp Tempura.

Adresse: Times Square: 229 West 43rd Street, mellom 7th & 8th avenue. Wall Street: 82 Beaver Street. Chelsea: 176 8th Avenue. Restauranten finnes også tre andre steder, sjekk nettsiden for detaljer.

Momofuku

Denne kjeden har restauranter med ulike konsepter. Momofuku Milk Bar selger for eksempel desserter og is, mens Momofuku Noodle Bar eller Ssam selger nudelretter og steambuns, blant annet.

Maten: Alt fra spennende iskremer og cookies, til deilige nudelretter og andre asiatiske varmretter. Hos Momofuku Milk Bar selger det det spesielle produktet «cereal milk» som skal smake som melken som blir igjen i skålen etter at du har spist opp frokostblandingen. Du får også denne melken i milkshake-form, noe som er populært å bestille.

Stemningen: Lokalene er selvsagt forskjellige ut fra hvilket konsept de har, men fellesnevneren er stilrent og japansk-inspirert.

Verdt å vite: Steambuns fra Momofuku Ssam Bar og cookies eller softisen anbefales spesielt!

Pris: 42 NOK ($5) for softis, 100 NOK ($12) for steambuns.

Adresse: Momofuku finnes flere steder rundt om i New York, men konseptet de tilbyr varierer fra sted til sted. Sjekk nettsiden for detaljer.

Publisert: 16.08.2016 kl. 16:07
Oppdatert: 10.02.2017 kl. 09:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?