Dette bør du ikke legge i oppvaskmaskinen

2. oktober 2015Aktuelt
VASK OPP: Det er ikke alle ting som tåler en runde eller ti i oppvaskmaskinen. Jernpanner og -gryter må for eksempel vaskes for hånd. Foto: Patrick da Silva Sæther/VG
VASK OPP: Det er ikke alle ting som tåler en runde eller ti i oppvaskmaskinen. Jernpanner og -gryter må for eksempel vaskes for hånd. Foto: Patrick da Silva Sæther/VG

Finn frem oppvaskbørste og såpe - ikke alle kjøkkenredskaper tåler oppvaskmaskinen like godt.

Siden oppvaskmaskinen ble oppfunnet på 1800-tallet har den ført til store lettelser i kjøkkenarbeidet. Og tilbringer du mye tid på kjøkkenet er det godt mulig at oppvaskmaskinen er din lille favorittmedhjelper: Etter middag kan du bare slenge alt oppi og la den gå sin gang, mens du slapper av i sofaen.

Men vær obs! Selv om veldig mye er merket med «dishwasher safe»-symbol, og dermed kan vaskes i oppvaskmaskinen, kan enkelte kjøkkenredskaper bli skadet av den samme behandlingen. Derfor har vi laget en liten liste over de tingene du rett og slett bør vaske opp for hånd:

Kjøkkenkniver

Foto: Frode Hansen/VG
Foto: Frode Hansen/VG

Det er viktig at kjøkkenkniver er skarpe for at de skal fungere optimalt. Derfor er det også viktig å vaske dem for hånd. Kjøkkenkniver blir nemlig sløve av å bli vasket for mange ganger i oppvaskmaskinen, skriver NRK. I tillegg kan treskaftet sprekke opp hvis det får for røff behandling i maskinen. Så finn frem såpe og kost, og gnikk ivei.

Alt i tre

Foto: Frank May/NTB Scanpix
Foto: Frank May/NTB Scanpix

Hvis trefjøler, sleiver eller annet treutsyr får for mange runder i oppvaskmaskinen, kan de få sprekker og bli ødelagt. I verste fall kan det da begynne å vokse bakterier i sprekkene, ifølge Daily Mail.

Termoser og termokopper

Foto: Trond Solberg/VG
Foto: Trond Solberg/VG

Hva er vel bedre enn å kunne dra med seg varm og god kaffe i en termokopp om morgenen? Hvis du vil fortsette med det, bør du droppe å legge koppen i oppvaskmaskinen. Termokopper og termoser har nemlig et vakuumlag mellom det indre og ytre laget, som kan ødelegges og fylles med vann etter en for hard runde i oppvaskmaskinen, skriver Epicurious.

Jernpanner og teflonpanner

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

I tillegg til at det kan danne seg rust i jernpanner, fjerner oppvaskmaskinens varme vann og såpe også det tynne laget med oljer og fett som gjør at mat ikke setter seg fast i pannen. Teflonpanner kan også bli utslitt av for mange runder i maskinen, skriver Reviewed.com.

Tynt servise og krystall

Foto: Nils Bjåland/VG
Foto: Nils Bjåland/VG

Krystallglass og tynt porselen må definitivt vaskes for hånd. Hvis ikke kan du risikere at dekorasjoner blir slitt av og at både glass og tallerkener får små skår i seg, i tillegg til at krystallglass kan bli tåkete og miste glansen. Bruk derfor heller god tid, og vask det opp for hånd.

Enkelte plastredskaper

Foto: Nils Bjåland/VG
Foto: Nils Bjåland/VG

Selv om en del plastredskaper tåler oppvaskmaskinen helt suverent, kan andre sprekke eller miste formen sin på grunn av den høye temperaturen på vannet. Dette gjelder spesielt myke plastlokk og tynne plastbokser.

Hvilke kjøkkenredskaper putter du aldri i oppvaskmaskinen? Kom gjerne med tips under!

Publisert: 02.10.2015 kl. 09:38
Oppdatert: 04.01.2016 kl. 15:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?