Her får du den beste maten i Asia

9. mars 2015Aktuelt
SMAKEBITER: Dette er noe av det du kan få servert på Asias beste restauranter - sauterte knivskjell med hvitløkskrem på Waku Ghin, wokkede reker med egg og syltet hvitløk på Nahm og langtidsstekte lammekoteletter med grønne urter på Gaggan. Foto: Restaurant Wagu Ghin/Jason Lang/Sansith Koraviyotin
SMAKEBITER: Dette er noe av det du kan få servert på Asias beste restauranter - sauterte knivskjell med hvitløkskrem på Waku Ghin, wokkede reker med egg og syltet hvitløk på Nahm og langtidsstekte lammekoteletter med grønne urter på Gaggan. Foto: Restaurant Wagu Ghin/Jason Lang/Sansith Koraviyotin

«The World's 50 Best» har kåret de femti beste restaurantene i Asia. Disse ti kom helt til topps.

En indisk restaurant i Bangkok gikk av med seieren da «The World's 50 Best» mandag kåret Asias 50 beste restauranter. Ellers fordeles de ti øverste plassene ganske jevnt mellom Bangkok, Tokyo, Singapore og Hong Kong. De fire storbyene har alle to restauranter hver på listen.

Se hele listen nederst i saken!

- Man kunne vel egentlig kalt denne listen «Asias best markedsførte restauranter», sier Godts restaurantanmelder André Blomberg-Nygård. – Det er jo slik at de restaurantene som havner på denne listen er de som har lagt ned penger og arbeid i markedsføringen, og som har jobbet for å få stemmegiverne til å spise på restauranten sin.

Listen over Asias 50 beste restauranter lages nemlig på samme måte som sin storebror The World’s 50 Best Restaurants. Det er kokker, journalister, restauranteiere og andre med inngående kjennskap til verdens restaurantscene som reiser rundt og spiser, og avlegger stemmer som blir lagt sammen og er basis for listen. Dermed er listen bestemt av hvor disse jurymedlemmene selv velger å resie, og det finnes det ingen formell ramme for.

Forskjellige kjøkken representert på topplisten

Bangkok topper altså listen med Gaggan, en restaurant som drives av indisk-fødte Anand Gaggan med fokus på moderne og progressiv indisk mat. Nahm som også ligger i Bangkok var fjorårets vinner, men nådde i år ikke lenger opp enn til en syvende plass. Under ledelse av sin australske kjøkkensjef David Thompson, bygger Nahm sitt konsept rundt helt tradisjonell, thailandsk mat.

I Singapore er det André Chiangs franske kjøkken på Restaurant André som rangeres høyest med en femteplass, mens japanske Tetsuya Wakuda's Waku Ghin og deres moderne europeisk-japanske mat nådde opp til en niende plass.

Tokyo huser den nest beste restauranten på listen, Nariswana, hvor kjøkkensjef Yoshihiro Narisawa serverer fransk mat laget på japanske råvarer og ingredienser. Også nummer fire på listen ligger i Tokyo, Seiji Yamamoto driver Nihonryori RyuGin og serverer moderne japansk mat, laget på lokale råvarer i sesong.

I Hong Kong skal man helst besøke Amber, som drives av hollandske Richard Ekkebus og har bygget sin meny ut i fra det klassisk franske kjøkkenet, og 8 ½ Otto eMezzo Bombana hvor italienske Umberto Bombana servere moderne mat fra sitt hjemland laget på både lokale og importerte italienske råvarer.

Ellers er det verdt å nevne at tredjeplassen gikk til Ultraviolet by Paul Pairet i Shanghai i Kina, som serverer «eksperimentell kosemat» til kun ti spisende gjester av gangen, i et hemmelig lokale med film, musikk, lys og lukt tilpasset hver enkelt av de tyve rettene presentert samtidig med maten. Jungsik i Seoul er eneste koreaner på listen, her serverer kjøkkensjef Jung Sik Yim molekulær koreansk mat, som en av særdeles få restauranter.

Asiarestaurantenes viktigste referanseramme

I kjølvannet av slike kåringer er det nødvendig å stille seg spørmål om hvor viktig en slik liste er for restaurantene og kokkene.

- Jo smalere listen er, jo mindre viktig er den, sier Blomberg-Nygård. – Verdenslisten er viktig, særlig for dem som kommer i det øvre sjiktet av denne. Men Michelin-guiden er et viktigere organ for anmeldelser av restauranter og deres kvalitet. Når det er sagt, har Michelin kanskje ikke gjort en like god jobb i Asia som i Europa; de dekker kun Tokyo og Hong Kong, og så har de fått mye kritikk for dekningen sin i Hong Kong, som virket for dårlig gjennomarbeidet. Dessuten finnes det ingen guide for Singapore, Kina eller Thailand. Sånn sett er denne listen viktig - i hvert fall for de som ligger på toppen.

FOKUS: Slik ser det ut når kjøkkensjef Anand Gaggan legger opp maten på Asias beste restaurant, indiske Gaggan i Bangkok. Foto: Vasco Celio/Stills
FOKUS: Slik ser det ut når kjøkkensjef Anand Gaggan legger opp maten på Asias beste restaurant, indiske Gaggan i Bangkok. Foto: Vasco Celio/Stills

Totalt i verden er det over 900 medlemmer som er med på å rangere restaurantene på Restaurant Magazine’s The World’s 50 Best Restaurants-liste. Verden deles inn i 26 regioner, og hver region har 36 medlemmer i sitt panel. Den asiatiske listen er en samlet oversikt over restaurantene i totalt seks slike regioner.

Her er hele listen over Asias 50 beste restauranter:

1. Gaggan (Bangkok, Thailand)

2. Narisawa (Tokyo, Japan)

3. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai, Kina)

4. Nihonryori Ryugin (Tokyo, Japan)

5. Restaurant André (Singapore)

6. Amber (Hong Kong, Kina)

7. Nahm (Bangkok, Thailand)

8. 8 ½ Otto e Mezzo Bombana

9. Waku Ghin (Sinagpore)

10. Jungsik (Seoul, Korea)

11. Jaan (Singapore)

12. L’Effervescence (Tokyo, Japan)

13. Les Amis (Singapore)

14. Hajime (Osaka, Japan)

15. Fook Lam Moon (Hong Kong, Kina)

16. FU1015 (Shanghai, Kina)

17. L’Atelier de Jöel Robuchon (Hong Kong, Kina)

18. Iggy’s (Singapore)

19. Fu He Hui (Shanghai, Kina)

20. Lung King Heen (Hong Kong, Kina)

21. Mr and Mrs Bund (Shanghai, Kina)

22. Indian Accent (New Dehli, India)

23. Robuchon au Dôme (Macau, Kina)

24. Tenku Ryugin (Hong Kong, Kina)

25. Eat Me (Bangkok, Thailand)

26. Le Moût (Taichung, Taiwan)

27. Ryunique (Seoul, Korea)

28. Bo Innovation (Hong Kong, Kina)

29. Wasabi by Morimoto (Mumbai, India)

30. Burnt Ends (Singapore)

31. Nihonbashi (Colombo, Sri Lanka)

32. Shinji by Kanesaka (Singapore)

33. Takazawa (Tokyo, Japan)

34. 28 Hubin Road (Hangzhou, Kina)

35. The Chairman (Hong Kong, Kina)

36. Tippling Club (Sinagpore)

37. Bo.Lan (Bangkok, Thailand)

38. La Yeon (Seoul, Sør-Korea)

39. Isaya Siamese Club (Bangkok, Thailand)

40. Sushi Saito (Tokyo, Japan)

41. Bukhara (New Dehli, India)

42. Caprice (Hong Kong, Kina)

43. Ministry of Crab (Colombo, Sri Lanka)

44. Sukiyabashi Jiro (Tokyo, Japan)

45. Osteria Mozza (Singapore)

46. Hakkasan (Shanghai, Kina)

47. Imperial Treasure Super Peking Duck (Singapore)

48. Antonio’s (Tagaytay, Fillipinene)

49. Quintessence (Tokyo, Japan)

50. Cuisine Wat Damnak (Siem Reap, Cambodia)

Kilder: The World's 50 Bets Restaurant Awards og restaurantenes hjemmesider.

Publisert: 09.03.2015 kl. 21:56
Oppdatert: 09.03.2015 kl. 23:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?