Ti ting du kanskje ikke visste om rabarbra

27. mai 2016Aktuelt
BRA MED RABARBRA: Rabarbrasyltetøy er en av mange digge måter å nyte vårens sureste frukt på. Foto: Sara Johannessen/VG.
BRA MED RABARBRA: Rabarbrasyltetøy er en av mange digge måter å nyte vårens sureste frukt på. Foto: Sara Johannessen/VG.

Helst skal man spise de tynneste, røde stilkene. De er søtest. Ellers er grønnsaken, som egentlig kommer fra Sibir, god både med ingefær, til and og som medisin.

Noe av det beste med våren og forsommeren er frisk rabarbra. Helst spist nyvasket, rett fra hagen, bare dyppet i en skål med sukker. Men det er mer til rabarbraen enn knasende god kos. Visste du, for eksempel at den egentlig kommer fra Sibir? Og at den har fått kallenavnet «paiplanten»?

1. Rabarbra er egentlig en grønnsak, en staude. Men på 1940-tallet ble den klassifisert som en frukt, basert på det faktum at den, vanligvis, spises som man spiser frukt. At det som følge av dette også ble lavere moms på rabarbra, er nok ikke helt tilfeldig.

2. Jo rødere stilken er, jo søtere smaker den. Samtidig er det ikke sånn at grønne stilker nødvendigvis ikke er modne, det er bare forskjell på sorten. «Svendborg», «Valentine» og «Elmsfeuer» er røde, frisk og søte(re), «Victoria» er mer grønnlig, og god og sur.

3. Før rabarbra ble brukt som mat, ble den i Kina i flere tusen år brukt som medisin, særlig for sin lakserende effekt.

4. Den kommer opprinnelig fra Sibir. Den vokste langs bredden av elven Volga. Det lover godt for de som kunne tenke seg å gro rabarbra i sin norske hage - den er faktisk ganske hardfør og glad i kulde. Bare husk å vanne den godt også!

5. Det var Benjamin Franklin som sørget for at rabarbraen kom seg over fra Europa til USA. Mens han bodde i London sendte en kasse til sin venn botanikeren John Bartram. Ryktene sier også at Franklin lanserte rabarbra som en del av en kur for promping, for dette skulle man drikke vin ispedd rabarbra og roseolje.

6. Vi er vant med rabarbra og jordbær, rabarbra og vanilje og rabarbra og honning. Men visste du at rabarbra + ingefær = sant? Prøv det i rabarbrasyltetøy eller i en smuldrepai med jordbær og pistasj.

7. For mange er rabarbra ensbetydende med pai. Så ensbetydende faktisk, at mange steder i USA kaller man den bare for «paiplanten».

8. Bladene på rabarbraplanten er giftige. De inneholder oksalsyre, som kan redusere innholdet av kalsium i kroppen og føre til pusteproblemer og nyrestein. Det er liten fare for å bli virkelig forgiftet av rabarbra, men det er lurt å holde seg til å spise bare stilken, og aller helst de unge stilkene.

9. Rabarbra er også godt i middagsmat. Spesielt til and. Men også til fisk, sammen med dill. Prøv å lage servere syltet rabarbra med dill til sommerens makrellmiddag.

10. Det ligger litt barbar i rabarbra. I gamle dager anså man folk fra området rundt Volga som barbarer, så navnet rabarbra betyr «fra barbarernes elv».

Publisert: 27.05.2016 kl. 09:49
Oppdatert: 27.05.2016 kl. 14:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?