Påskeprat med Pascal: Lager 16.000 sjokoladeegg til påske

22. mars 2016Aktuelt
SIGNATUREGGENE: Konditor Pascal Dupuy selger 16.000 håndlagede sjokoladeegg i påsken. Foto: Godt.no
SIGNATUREGGENE: Konditor Pascal Dupuy selger 16.000 håndlagede sjokoladeegg i påsken. Foto: Godt.no
Line Blokhus
Line Blokhus

Påskehøytiden betyr lange dager og mye jobb for Pascal Dupuy, som lager verdenskjente luksuspåskeegg i hopetall. Når butikkene stenger til påske kan konditormesteren endelig slappe av.

Denne våren ser vi den kjente konditoren på TV-skjermen som dommer i tredje sesong av «Hele Norge baker». Da bakeserien ble spilt inn i høst, smakte han på kaker og bakst på dagtid og brukte kveldene til øving og innspilling av «Skal vi danse».

Det var en hektisk, men spennende periode, forklarer Dupuy når Godt møter han på et av hans konditorier i Oslo like før påske.

I hyllene og ved disken står håndlagde sjokoladepåskeegg på rekke og rad – og selvsagt andre franske søtsaker og lekre kaker. I år har de laget til sammen 16.000 sjokoladeegg i ulike størrelser, og i fjor solgte de enda flere enn det.

FRANSKE FRISTELSER: Hos Pascal får du tak i de lekreste kaker og søt konfekt året rundt. Foto: Godt.no
FRANSKE FRISTELSER: Hos Pascal får du tak i de lekreste kaker og søt konfekt året rundt. Foto: Godt.no

– Hvordan feirer du påske?

– Vi tar ofte påsken på impuls. Vi drar enten på fjellet eller dit vi blir invitert. Noen ganger tar vi også påskeby, hvis jeg kan si det? Nei, bypåske!

Dupuy ler og sier at han etter tretti år i Norge nok burde ha lært seg bedre norsk, men at han har hørt at den franskklingende dialekten er sjarmerende og at han aldri må forandre seg.

Hvis han ikke er i Norge i påsken hender det at han reiser til Frankrike for å besøke konditorvennene sine. Der er det fullt kjør nesten hele påsken, og ikke stengt sånn som her, sier han.

Tok med franske påskeegg til Norge

Konditoren feirer høytiden sammen med sin kone Berit – og med barna om de har fri fra jobb. Familien har ikke mange faste påsketradisjoner, men det er én ting de alltid spiser:

– Vi har alltid lam i påsken. Hjemme er det Berit som lager mat, så hun bruker alltid servere påskelam.

– Har du tatt med deg noen påsketradisjoner fra Frankrike?

– Nei, nå er det jo lenge siden jeg bodde der. Det jeg har tatt med er påskeeggene.

Dupuy sier at påsken er en spesiell tid for en konditor. En travel tid, slik som også julen er. Men påsken er nok litt mer stressende, påpeker han, siden ingen vil kjøpe påskeegg når påsken er over.

FYLTE PÅSKEEGG: Inni de lekre sjokoladeeggene ligger det konfektbiter. Det er nesten synd å knuse egget, men det er verdt det. Foto: Godt.no
FYLTE PÅSKEEGG: Inni de lekre sjokoladeeggene ligger det konfektbiter. Det er nesten synd å knuse egget, men det er verdt det. Foto: Godt.no

– Det er vel ikke helt enkelt å lage slike sjokoladeegg hjemme?

– Sjokolade er vanskelig å jobbe med, men det er ikke umulig. Det som er viktig er temperaturen på sjokoladen. Om vi snakker om mørk sjokolade for eksempel, må den smeltes på 60-70 grader. En enkel måte å gjøre det hjemme er å smelte 2/3 deler av sjokoladen i et vannbad som ikke er for varmt, og så ta av bollen fra vannbadet før man tilsetter 1/3 del av sjokoladen hakket i biter. Så rører man konstant, til alt er smeltet. Da ligger temperaturen stort sett på 31-30 grader. Det kan man kontrollere med et termometer, forklarer den drevne konditoren.

Når sjokoladen er smeltet og holder rett temperatur kan man støpe sjokolade i hva som helst. I plastformer eller former av metall, men plastformer er enklest å bruke.

Det høres nesten lett ut, men luksuseggene som produseres hos Pascal tar tid å lage. Å støpe eggene i sjokolade er bare én av prosessene. Så spraymales eggene med spiselig farge i flere omganger. Det er et håndverk, sier han.

– Papp fylt med godteri. Æsj!

De norske påskeeggene har konditoren imidlertid ikke så mye til overs for. Han mener håndlagede påskeegg gir en helt annen påskestemning.

– Jeg må si jeg ble sjokkert første gang jeg så hvordan påskeegg blir laget her. Det er bare papp fylt med masse godteri. Æsj! Unnskyld meg, men det er ikke påske for meg!

Man får en en annen følelse av de håndlagede påskeeggene, argumenterer han, selv om de kanskje kan koste litt mer. Eller så kan man gjøre slik som han og brødrene gjorde da de var små:

– Da jeg var barn hadde vi ikke sånne eggeformer i plast. Vi tok vanlige egg, lagde et lite hull på hver side og sugde i oss egget. Kjempegodt! Litt saltaktig. Vi fikk ikke lov av mor til å blåse dem ut, så vi spiste eggene rå. Og så fylte vi opp eggeskallet med sjokolade gjennom det lille hullet og satte det kjølig. Når påsken kom pillet vi eggene og spiste sjokoladen inni, minnes han.

ULIKE STØRRELSER: I en av Pascals butikker står det ett en meters høyt påskeegg og i fjor laget konditoren et egg på hele to meter - men det er de mindre påskeeggene det går flest av. Foto: Godt.no
ULIKE STØRRELSER: I en av Pascals butikker står det ett en meters høyt påskeegg og i fjor laget konditoren et egg på hele to meter - men det er de mindre påskeeggene det går flest av. Foto: Godt.no

Arrangerte påskejakt for nabobarna

En annen ting familien brukte å gjøre i påsken var å arrangere påskejakt. Flere hundre små sjokoladeegg ble gjemt overalt i hagen, og så ble de fire brødrene utstyrt med hver sin kurv.

– Da telte vi ned, 3-2-1-påskejakt! Det ble nesten slåsskamp, men det var så gøy!

For to år siden gjorde han det samme i bakgården der han bor i Oslo. Da gjemte konditoren 200-300 små sjokoladeegg i bakgården, og satte opp plakater ved inngangsdørene hvor det sto at det var påskeegg-jakt.

– Da kom det også barn fra de andre bygårdene rundt, og over 70 barn var med på påskejakten. Det var gøy, for absolutt alle barna fikk påskeegg. Både de små og de større barna, sier han.

Puster ut i påsken

For Dupuy markerer påsken både slutten på en travel periode og starten på våren. Det er en tid han setter veldig pris på.

– Hver eneste påske når jeg stenger butikken, går jeg på en runde til hver butikk for å se at alt er i orden. Det er rart, men det er en så vanvittig god følelse i kroppen. Det er på grunn av at det har vært en periode med mye stress, mye jobb og mye glede før påske, sier han og legger til:

– Når påsken kommer kan jeg puste ut og det er begynnelsen på våren. Etter påske er det mindre å gjøre for meg, og det er sol og sommer som kommer. Jeg er litt som en bjørn som har vært inne hele vinteren, og har ikke sett sol i det hele tatt. Så da er det en fantastisk følelse å komme ut.

Publisert: 22.03.2016 kl. 10:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?