«MasterChef»-Siri Kristiansens kjappe thai-gryte

GRYTEFAN: Programleder Siri Kristiansen er kjempeglad i gryteretter, og elsker å smake seg fram til kjøkkensuksess. Foto: TV3/Privat
GRYTEFAN: Programleder Siri Kristiansen er kjempeglad i gryteretter, og elsker å smake seg fram til kjøkkensuksess. Foto: TV3/Privat
Maria Tveiten Helgeby

Denne hverdagsretten er så enkel at du nesten ikke trenger oppskrift for å lage den.

Hver uke gir programleder Siri Kristiansen (36) råd til unge og fortvilte sjeler på radio og TV. Denne uken er hun deltager på TV3-programmet «MasterChef», hvor hun kjemper i semfinalen mot politiker Per Sandberg, programleder Gaute Grøtta Grav, komiker Terje Sporsem, friidrettsutøver Rachel Nordtømme, programleder Sigurd Sollien, proffdanser Nadya Khamitskaya og forbrukerøkonom Magne Gundersen.

– Jeg har fått en trygghet på at jeg faktisk har en god nese for hva som smaker godt sammen, og at jeg kan smake meg fram til hva som fungerer, sier Kristiansen.

Og bra er kanskje det. «MasterChef»-deltageren omtaler nemlig seg selv som en «kokke-anarkist», og forteller at hun aldri bruker oppskrifter.

– Jeg er ikke så glad i å bli fortalt hva jeg skal gjøre, og det samme gjelder oppskrifter. Jeg vil heller finne på og improvisere litt underveis, og gidder for eksempel ikke å måle opp «2,3 desiliter mel». Derfor har jeg aldri prøvd meg på gjærbakst, sier programlederen.

Gryteretter, derimot, er Kristiansen veldig glad i å lage.

– Det beste er hvis jeg bare kan putte ting i en gryte og røre litt underveis. Til hverdags blir det derfor mange supper og gryter der jeg rett og slett skjærer opp alt jeg har og blander det med litt væske, forteller hun.

På kjøkkenet er Kristiansen glad i å prøve seg fram med det hun allerede har i kjøleskapet, noe hun også har gjort med denne thai-gryten hun deler med Godts lesere.

– Jeg har sikkert laget tusen varianter av denne retten. Du kan bestemme selv hvilke grønnsaker du velger å tilsette, så lenge den inneholder kokosmelk, ingefær, hvitløk og kylling, tipser programlederen.

Det beste med hele retten er den spennende kokosrisen.

– Jeg smakte kokosris for første gang på en restaurant i Edinburgh, og jeg prøvde utallige ganger å gjenskape det hjemme uten hell. Hemmeligheten er et par skjeer kokosfett i risen. Det smaker utrolig godt og nesten som popkorn, forteller Kristensen.

Den er i tillegg en stor hit blant den yngre garde.

– Jeg hadde fire barn til bords i går, og alle spiste opp. Det skjer ikke ofte, sier hun.

GRØNNSAKER: Du kan selv velge hvilke grønnsaker du vil bruke i retten, men det kan være godt med for eksempel sopp og vårløk. Foto: Privat
GRØNNSAKER: Du kan selv velge hvilke grønnsaker du vil bruke i retten, men det kan være godt med for eksempel sopp og vårløk. Foto: Privat

Ingredienser:

3 kyllingfileter

1 lime

To-tre fedd hvitløk

Litt fersk ingefær

Litt rød chili

Grønnsaker som gulrot, paprika, sopp og vårløk i små biter

1 boks kokosmelk

3–4 desiliter vann

1 ss kokosfett

Litt kyllingbuljong

1 kvast sitrongress (kan sløyfes)

Soyasaus

Oystersaus

Salt

Pepper

Kokosris:
Basmatiris

To spiseskjeer kokosfett

Fremgangsmåte:

1. Del kyllingfiletene i strimler, og legg det i en marinade du lager av limesaft og limeskall. La det ligge mens du kutter opp resten.

2. Stek hvitløk, gjerne vårløk, chili, fersk ingefær og det du måtte ha til overs i kjøleskapet av grønnsaker.

3. Putt det i en kasserolle med 50/50 vann og kokosmelk, og smak deg til med litt kyllingbuljong. Tilsett en spiseskje kokosfett, samt en kvast sitrongress om du har.

4. La det koke opp før du heller kyllingen nedi og lar det koke i fem-ti minutter til det er helt gjennomkokt.

5. Smak til med litt soyasaus, oystersaus, salt og pepper.

6. Risen lager du ved å følge kokeanvisningene på pakken, og deretter røre inn et par klumper kokosfett når den er ferdig. Ungene elsker det!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?