Nigella Lawson skaper reaksjoner med kontroversiell carbonara

7. juli 2017Aktuelt
SINNE: Nigella Lawson har vakt harme for sin carbonaraoppskrift. Bildet til høyre er et illustrasjonsbilde. Foto: Getty/AFP/Sara Johannessen/VG
SINNE: Nigella Lawson har vakt harme for sin carbonaraoppskrift. Bildet til høyre er et illustrasjonsbilde. Foto: Getty/AFP/Sara Johannessen/VG

Hint: Ikke putt fløte i den tradisjonelle italienske retten.

Man skal ikke tulle med kjente retter. Det har TV-stjerne og kokebokforfatter Nigella Lawson fått smertelig erfare de siste dagene.

På sin facebookside postet hun nylig en oppskrift på spaghetti carbonara med teksten:

«Jeg mener at spaghetti carbonara er det Meryl Streep lager til Jack Nicholson i filmversjonen av en av favorittbøkene mie, «Heartburn», og det er så rett for den hakedryppende, kjærlighetsfylte primale matfesten, den første gangen noen faktisk blir der hele natten.»

Oppskriften ble også delt på Twitter:

Fløtekrise

Problemet oppstod da folk innså at oppskriften inneholdt fløte og muskat, noe som de mest hardbarka carbonara-fansene i kommentarfeltet mener at en helt autentisk carbonara ikke skal inneholde.

Nå raser folk både på Twitter og i kommentarfeltet under oppskriften på Facebook, til tross for TV-personlighetens kommentar om oppskriftens manglende autentisitet. De siste dagene har det kommet over 500 kommentarer på Facebook.

Twitterbrukeren @Valfabb skriver for eksempel: «Jeg er italiensk. Jeg er fra Roma. Jeg kan si at din «carbonara» ikke bare er «ikke autentisk»... Dette er ikke carbonara! Gi den et annet navn hvis du vil...».

Artikkelen fortsetter under bildet.

CARBONARA: Mon tro om denne varianten hadde blitt godkjent? Foto: Magnar Kirknes/VG
CARBONARA: Mon tro om denne varianten hadde blitt godkjent? Foto: Magnar Kirknes/VG

Får oppmerksomhet

Carbonara-affæren har ikke gått upåaktet hen, og store nettsteder som Eater , Telegraph, og Food52 omtaler situasjonen.

I artikkelen på matnettstedet Food52 skriver artikkelforfatteren spørrende: «Hvor mye kan du tulle med en oppskrift før du er nødt til å gi den et nytt navn?»

På Telegraph skriver de at en italiensk leser skriver: «Nigella du er en fantastisk kvinne men dine oppskrifter er DØDEN for italienske oppskrifter, bokstavelig talt!INGEN FLØTE I CARBONARA NOENSINNE,bare egg,» (sic).

Avisen viser også til at dette ikke er første gangen Nigella Lawson har skapt kontrovers over sine kulinariske valg, og peker på den gangen kokken lagde en alternativ cæsarsalat ved å ovnsbake en halv isbergsalat, legge et stekt egg på toppen og strø ansjos over. Problemet? Oppskriften manglet kylling, dressing og krutonger.

Ikke carbonara

PASTA-DEBATT: Thomas Almskog (t. v.) mener carbonara med fløte ikke kan kalles carbonara. Her med Sandro Parmeggiani, også fra Vineria Ventidue. Foto: Marthe Reienes/VG
PASTA-DEBATT: Thomas Almskog (t. v.) mener carbonara med fløte ikke kan kalles carbonara. Her med Sandro Parmeggiani, også fra Vineria Ventidue. Foto: Marthe Reienes/VG

Thomas Almskog er daglig leder ved den italienske restauranten Vineria Ventidue i Oslo. På spørsmål om hva fløte gjør med smaken til en carbonara, svarer han:

- Det gjør denne pastaretten til noe annet enn carbonara, det er vel egentlig så enkelt. Det finnes mange svært gode pastaretter med kremet saus, men man kaller da ikke alt for carbonara. Denne retten ser ut til å ha blitt «tilpasset» hennes «hjemmemarked», sier Almskog.

Almskog tror folk hisser seg opp fordi «alle» har en formening om hva som er riktig.

- Mat, mattradisjoner og matkultur både engasjerer og interesserer mange. Se bare på alle matprogrammene på TV. Alle har en formening om hva som er riktig, selv 50 millioner italienere har sine egen personlige oppfatninger av hva som er «best» og «riktigst». Det vi alle er enige om er at pastaen MÅ være al dente, sier den daglige lederen.

Hva tenker du om carbonara? Foretrekker du med eller uten fløte? Del dine tanker i kommentarfeltet!

Publisert: 07.07.2017 kl. 15:25
Oppdatert: 12.07.2017 kl. 13:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?