I helgen kan du spise hjemme hos fremmede

VARIERT: Vil du smake noe nytt, kan du spise både lunsj og middager hjemme på kjøkkenet hos andre på Restaurant Day. Foto: Kriszti Tóth/Alex Asensi
VARIERT: Vil du smake noe nytt, kan du spise både lunsj og middager hjemme på kjøkkenet hos andre på Restaurant Day. Foto: Kriszti Tóth/Alex Asensi
Natalie Ngo Granum

På Restaurant Day åpner «mannen i gata» dørene hvor du kan komme å spise alt fra hjemmelaget frokost til gourmetmat over hele Oslo.

Lørdag 15. november er det duket for Restaurant Day – verdens største matkarneval hvor vanlige, matglade mennesker kan realisere restaurantdrømmen for én dag.

– Mange har en drøm om å åpne sitt eget sted. Restaurant Day gir folk muligheten til å prøve dette ut ved å tilby rammeverket, sier Kriszti Tóth, som er Oslos ambassadør for Restaurant Day.

Restaurantene eller kafeene kan settes opp hvor som helst, enten det er hjemme, på kontoret, på et gatehjørne, i hagen eller bakgården, i en park eller på stranden.

– Alle kan delta - bortsett fra restauranter eller steder som serverer mat på jevnlig basis - kravet er bare at de må registrere seg på kartet. Ellers står folk fritt til å bestemme hva slags mat de vil lage, hvor mye mat, priser og servering. Å selge alkohol er det eneste som er forbudt, forklarer Tóth.

Restaurant Day, som arrangeres fire ganger i året, ble startet i Helsinki i 2011. Konseptet har på kort tid spredt seg til over 64 land i verden. Første gangen var det 45 pop ups registrert - i mai i år var det 2724 stykker.

Den første pop up-restauranten dukket opp i Oslo for to år siden, og ble arrangert av en gjeng studenter på Kunsthøgskolen. Under navnet Broen bakeri solgte de bakervarer over store deler av broen over Akerselva.

Nå fylles stadig listen opp med flere spennende matserveringer i Oslo på denne dagen.

– De fleste pop ups er ekstremt overfylt på Restaurant Day fordi maten er generelt billigere. Dessuten kan du føle forskjellen når det kommer fra hjertet, sier Tóth.

Ifølge intiativtakerne til Restaurant Day deltar ikke folk for å tjene penger, men for å ha det gøy. De fleste priser derfor maten slik at de får dekket kostnadene for ingrediensene. Inntektene kan også gå til et veldedig formål.

POPULÆRT: En kan helt enkelt sette opp en restaurant i bakgården for en dag. Her fra pop up-restauranten Vin og grønt i mai 2013. Foto: Alex Asensi
POPULÆRT: En kan helt enkelt sette opp en restaurant i bakgården for en dag. Her fra pop up-restauranten Vin og grønt i mai 2013. Foto: Alex Asensi

Såkalte pop up-restauranter er en voksende trend blant annet i London og New York - som regel med profesjonelle matfolk eller andre fra kreative yrker.

– I de fleste tilfeller med pop up-restauranter i utlandet er det kokker eller restauranter som står bak fordi de gjerne ønsker friere rammer, forklarer VGs restaurantanmelder og kokk André Blomberg-Nygård.

Mange bruker det som springbrett for å vise seg frem. Og flere av dem som har satt opp pop ups, har i ettertid startet permanente restauranter.

Blomberg-Nygård mener imidlertid at storbyfenomenet «supper club» er et mer passende begrep for stedene som dukker opp på denne restaurantdagen.

– Supper club fungerer mer som en veldig avansert syklubb som er arrangert av flere venner. Men det er utrolig kjekt at folk åpner dørene og inviterer gjester hjem, sier Blomberg-Nygård.

Hjemmelaget frokost med ulike type syltetøy, knekkebrød, brød og seks varianter smør, samt russiske kaker.

Hvor: Grønnegata 14D, Oslo

Åpent: 10–14

Priser: Frokostbuffet 50 kr og spis så mye du vil av frokost og kaker 70 kr.

Det norsk vegansamfunnet serverer hjemmelagde supper, varm kakao med marshmallows og kaker.

Hvor: Korsgata 16, Oslo

Åpent: 13–19

Priser: Kaker 15–25 kr, supper 60 kr og kakao 20 kr.

Foto: Alex Asensi
Foto: Alex Asensi

Vegetarretter laget på lokale og økologiske råvarer inspirert av det nynordiske kjøkkenet med søritaliensk preg. Her spiser alle samlet på ett og samme bord, hvor det kun er plass til åtte stykker samtidig. Anbefales å reservere plass på forhånd.

Hvor: Sandakerveien 8C, Oslo

Åpent: 20–22

Pris: 350 kr.

Nyt Midtøsten-inspirerte smaker som langtidskokt lam og kikertstek med tilbehør. I tillegg serverer de marokkansk te og limonade.

Hvor: Københavngata 2, Oslo

Åpent: 12–16

Pris: Hovedretter 80–100 kr.

Her får du det beste fra det østeuropeiske kjøkkenet som borsjtsj, russisk salat, fylt paprika, potetpannekaker og søte kaker.

Hvor: Maridalsveien 33M, leilighet 709, Oslo

Åpent: 15–19

Priser: Meny med tre retter 100 kr og én rett 50 kr.

Foto: Alex Asensi
Foto: Alex Asensi

Spanske tapasretter og valenciansk horchata (melkebaserte drikker).

Hvor: Tordenskiolds gate 3, Oslo

Åpent: 17–21

Pris: Småretter 20–30 kr.

I en leilighet på Tøyen står tradisjonell bacalao og andeconfit-salat med granateple, chèvre, valnøtter og syltet rødløk på menyen.

Hvor: Jens Bjelkes gate 74, Oslo

Åpent: 13–20

Pris: 100 kr.

Følg med på kartet på nettstedet eller last ned appen for full oversikt over nærmeste pop up hos deg.

Vet du om noen andre som skal ha pop up-restaurant på Restaurant Day? Del gjerne tips i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?