Til hovedinnhold

Maten du må smake i Frankrike

7. juli 2015Aktuelt
KLASSIKER: Ingen tur til Frankrike uten en baguette eller ti. Foto: Scanpix
KLASSIKER: Ingen tur til Frankrike uten en baguette eller ti. Foto: Scanpix

Fra den klassiske franske baguetten til florlette crêpes med sjokoladepålegg. Vi har samlet våre franske favoritter til sommerferien.

Det råder liten tvil om at nordmenn er glade i å reise. Ifølge en undersøkelse fra 2014 er vi på ferietoppen over ferie- og fritidsreiser, skriver VG. Blant landene som er mest populære å besøke, ligger Frankrike på topp ti-listen, ifølge Dagbladet.

I tillegg til at Frankrike er kjent for sine vakre byer og natur, er den franske maten vel så anerkjent. Det franske kjøkken har dominert den vestlige verdens kokekunst siden 1600-tallet, og er populært den dag i dag, ifølge SNL. Bare tenk på makroner, croissanter, og kaffe latte - for å nevne noe.

Blant de mest kjente kokkene fra Frankrike, finner vi blant annet Paul Bocuse som er ansett som en av verdens dyktigste kokker. Mesterkokken har til og med fått oppkalt verdensmesterskapet i kokkekunst etter seg: Bocuse d'Or.

Vi har samlet noen av våre kulinariske franske favoritter - disse rettene må du prøve når du er på ferie i Frankrike:

Coq au vin

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Coq au vin er en nydelig langkokt gryte som opprinnelig lages med hanekylling og rødvin. Varianter med høne finnes også, og er vel så gode. Mettende, godt, (om enn litt varmt) og et must på ferie i Frankrike.

Prøv også confit de canard, altså andeconfit. Dette er andelår som langtidskoker i andefett, og blir så mørt at det nærmest smelter på tungen.

Løksuppe (Soupe à l'oignon)

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

En enkel, men utrolig god, klassiker. Ikke la deg lure av det enkle utseendet til denne retten. Løksuppe er noe av det beste som finnes, spesielt når den er gratinert og sydende varm.

Bouillabaisse

Foto: Petter Oftedal/VG
Foto: Petter Oftedal/VG

Dette må da være verdens beste fiskesuppe? Bouillabaisse er en rød fiskesuppe fra Marseille, som blant annet inneholder tomat, safran, og masse fisk og skalldyr. Suppen har en fantastisk intens smak, og serveres gjerne med baguette og rouille. Dette er en aioli-aktig «dip» med paprikapulver, safran, og innimellom most potet.

Moules frites

Foto: Marie Von Krogh
Foto: Marie Von Krogh

Opprinnelig fra Belgia, men nå en yndet favoritt også i Frankrike: Blåskjell dampet i hvitvin (også kalt moules marnières), som serveres med pommes frittes. Fantastisk og enkelt.

Snegler (escargots)

Foto: Nina Bugge Øyen/VG
Foto: Nina Bugge Øyen/VG

Denne er nok vanskelig for mange, men snegler med hvitløkssmør er en yndet delikatesse. Sneglene har masse smak fra hvitløkssmøret, og en spennende konsistens. Gi det en sjanse, det er godt mulig du blir overrasket over hvor godt det er.

Prøv også froskelår, eller cuisses de grenouille. Nydelig, mørt - og nesten litt som kylling-

Baguette og oster

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Ingen tur til Frankrike uten ferske baguetter og masse, masse ost: Brie, Camembert, og Roquefort er kanskje noen av de mer kjente franske ostene, men ikke stopp der! Spør personene bak ostedisken om hjelp for noen nydelige lokale favoritter.

Crêpes med sjokolade

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Crêpes er florlette og tynne pannekaker som gjerne selges i en dugelig størrelse. Det står ofte crêpes-selgere rundt omkring på gaten som lager pannekaken rett foran deg. Topp gjerne med sjokolade.. Så godt!

Makroner

Foto: Trond Solberg/VG
Foto: Trond Solberg/VG

Vi må selvfølgelig også nevne (den tidligere) store bloggerfavoritten: Makroner, eller macarons. Dette er små fylte «kjekskaker» som er laget av mandler. Sprø utenpå, uimotståelige seige inni. Sjekk gjerne ut makronene hos luksuskonditoren Ladurée i Paris, hjemmet til den originale makronen.

Hva pleier du å spise når du er i Frankrike? Kom gjerne med tips i kommentarfeltet.

Publisert: 07.07.2015 kl. 16:16
Oppdatert: 09.06.2016 kl. 10:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?