Slik griller du kylling på boks - få grillkokkens smarte tips til saftig grillkylling

22. mai 2014Aktuelt
LANGGRILLET: Grilling av kylling på boks gir en unik smaksopplevelse. Samtidig er kjøttet så mørt at du kan rive det fra hverandre. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
LANGGRILLET: Grilling av kylling på boks gir en unik smaksopplevelse. Samtidig er kjøttet så mørt at du kan rive det fra hverandre. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Hvem skulle tro at en halvtom boks med eplesider dyttet inn i baken på en hel kylling, gir en smaksopplevelse av de sjeldne etter en runde på grillen?

Med bena god plantet på grillristen, ser den gyllenbrune og sprøstekte fuglen nesten latterlig ut når lokket på kulegrillen løftes av etter en og en halv time på indirekte grilling.

Smaksopplevelsen derimot er av de sjeldne.

- Saftig ogsmakfullt kjøtt, så mørt at du kan rive det fra hverandre uten særlig anstrengelse, smiler grillkokkenLars Laurentius Paulsen.

GRILLEKSPERT: Lars Laurentius Paulsen. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
GRILLEKSPERT: Lars Laurentius Paulsen. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Helgrilling av kylling tredd ned på en ølboks eller siderboks er godt kjent i utlandet, men lite omtalt her hjemme.

Metoden innebærer at kyllingen grilles på utsiden, mens den får tilført fuktighet fra innholdet i boksen som også gir smak til kjøttet.

Grilleksperten synes metoden bør frem i lyset, og valgte denne gangen en boks med eplecider.

Rosmarinkvister

Men før han trakk kyllingen over siderboksen, fylte han åpningen på boksen med friske rosmarinkvister.

Halsåpningen øverst oppe tettet han igjen med en halv lime.

Med lår som trenger lenger steketid enn brystfiletene, er det lett å ende opp med tørr kylling når den helstekes.

Fuktigheten fra sideren i boksen sørger imidlertid for at kjøttet beholder fuktigheten og blir saftig gjennom hele grillingen.

- Rosmarinkvistene og sødmen fra cideren setter en nydelig smak på kjøttet, sierPaulsen,som forteller at ogsåøl er mye brukt.

Resultatet er fantastisk saftig kyllingkjøtt, innkapslet i sprøtt og velsmakende skinn.

SLIK GJØR DU:

1) Klargjør grillen for indirekte varme, ved å legge kull bare på den ene siden av grillen.

2) Velg en hel landkylling. Fjern nakken og vask kyllingen innvendig. Pensle kyllingen med en grillsaus, eller dryss over og masser inn urter og krydder etter smak.

3) Tett igjen åpningen etter halsen med en halv limefrukt.

4) Åpne siderboksen og hell ut halvparten av væsken. Stikk ned et par kvister med rosmarin i åpningen på boksen. Trekk kyllingens hulrom over boksen, slik at den blir sittende oppreist og støtte seg på bena. Siderboksen og kyllingbena vil fungere som stativ på grillen.

FERDIG GRILLET: Etter en og en halv time under lokk på grillen, har landkyllingen blitt gyllenbrun utenpå, mens fuktighet fra siderboksen har gitt kjøttet smak og saftighet. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
FERDIG GRILLET: Etter en og en halv time under lokk på grillen, har landkyllingen blitt gyllenbrun utenpå, mens fuktighet fra siderboksen har gitt kjøttet smak og saftighet. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

5) Bruk kulegrill. Plasser boksen med kylling på grillristen på indirekte varme, og legg på lokket. For bedre balanse, legg et lite stekebrett under boksen på grillristen.

6) Ikke fjern lokket før det har gått minst en time. Selv om kyllingen er blitt gyllen, vil den totale steketiden variere avhengig av størrelsen. En landkylling vil trenge rundt 1,5 time på grillen.

7) For å sjekke om kyllingen er gjennomstekt, stikk en kniv inn i den tykkeste delen av låret. Er kjøttsaften som renner ut klar, er kyllingen ferdig.

8) Vær forsiktig når du løfter ut den varme boksen fra grillen. Bruk eventuelt en tang til å holde fast toppen av kyllingen med. La kyllingen hvile i 10 minutter, og løft deretter kyllingen forsiktig ut av boksen.

Publisert: 22.05.2014 kl. 13:51
Oppdatert: 11.06.2015 kl. 09:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?