Til hovedinnhold

Spis rognebær: Slik lager du rognebærgelé

ROGNEBÆRGELE: Tilbehør til høstens middager på 1- 2- 3. Foto: Lars Moen
ROGNEBÆRGELE: Tilbehør til høstens middager på 1- 2- 3. Foto: Lars Moen

Bare surt og bittert? Neida! Rognebær er sunt og godt. 


Et tegn på at høsten virkelig begynner å komme er klaser med rognebær. Rognebær modnes i september og smaker nokså surt og bittert hvis du skulle spise dem slik de er. Noe av bitterheten avtar etterhvert som det blir kaldere i luften og frosten kommer om natten. Således vil det nok være det beste å høste rognebær etter første frostnatt. Eller du kan gjøre som oss, høste dem før!

Rognebær har en rekke egenskaper. Fra gammelt av er rognebær beskrevet som en viktig faktor for å holde hekser borte fra heimen. Det er ingen kjent risiko ved bruk av bærene i moderate mengder. Men ettersom friske rognebær inneholder parasorbinsyre, som kan forårsake lokale irritasjoner i fordøyelseskanalen, er det greit å vite at stoffet brytes helt ned gjennom tørking og koking.

Målbare fakta forteller at rognebær inneholder en rekke mineraler, og er en rik kilde til vitamin C.

HØYT HENGER DE OG SURE ER DE: Det er bare å strekke seg. Foto: Markus Thorsen
HØYT HENGER DE OG SURE ER DE: Det er bare å strekke seg. Foto: Markus Thorsen

Epler, med sitt søte vesen, er perfekt som en kontrast til det sure og bitre når man lager gelé av rognebær. Det er sikkert mulig å prøve annet søtt, både bær og frukt, men vi brukte epler.

BARNSLIGE GLEDER: Det er ikke så ofte man kan klatre i trær i voksen alder. Foto: Markus Thorsen
BARNSLIGE GLEDER: Det er ikke så ofte man kan klatre i trær i voksen alder. Foto: Markus Thorsen

Oppskrift på rognebærgelé

Du trenger:

- Ca 5 dl rognebær

- 1 l vann

- 3 epler

- 200 gr sukker

- En plate gelatin. Her kan du øke mengden ettersom hvor stiv gele du måte ønske.

Alt er selvfølgelig avhengig av hvor mye gelé du ønsker å lage, men oppskriften skal være grei å justere etter hvor mye bær du ønsker å bruke.

FINE FARGER: Surt og søtt påvei mot harmoni. Foto: Lars Moen
FINE FARGER: Surt og søtt påvei mot harmoni. Foto: Lars Moen

Slik gjør du:

- Rens bærene for kvist og blader.

- Kok opp vann med rognebærene og eplebiter.

- Etter 30 minutters småkoking siler du blandingen gjennom et rent kjøkkenhåndkle.

- Tilsett sukker.

- Bløt opp en plate gelatin og rør inn.

- Etter at det har småkokt i 30 minutter vrir du opp et kjøkkenhåndkle i kaldt vann og siler massen før du tilsetter sukker og gelatin.

SAFT: Bruk en øse til å presse ut all saft. Foto: Lars Moen
SAFT: Bruk en øse til å presse ut all saft. Foto: Lars Moen

- Husk å koke glassene før du heller over. Det er viktig med renslighet hvis du har forhåpninger om at det ikke skal komme mugg med det første.

HØSTFARGER: Tipp topp tommel opp for tilbehøret til høstens store middager. Foto: Lars Moen
HØSTFARGER: Tipp topp tommel opp for tilbehøret til høstens store middager. Foto: Lars Moen
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?