Slik bør du stable kjøleskapet

11. januar 2017Aktuelt
KALDEST I MIDTEN: Melk i døren på kjøleskapet er ikke nødvendigvis det beste stedet å ha den
KALDEST I MIDTEN: Melk i døren på kjøleskapet er ikke nødvendigvis det beste stedet å ha den
Foto: Jørgen Braastad VG
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Temperaturen i kjøleskapet varierer, dermed er det ikke nødvendigvis det beste å ha melken i døren eller kyllingen øverst. 

Kokken Daniel Norton, kulinarisk sjef i firmaet Innit som bruker tekniske hjelpemidler til å forbedre folks matlaging, sier i et intervju med Tech Insider at temperaturen i kjøleskapet kan variere fra sted til sted.

– Hyllene høyt oppe eller i døren til kjøleskapet er vanligvis varmere enn resten av kjøleskapet, sier han.

Derfor bør du ikke ha mat som ferskt kjøtt og melk på disse stedene, skriver The Independent. Det er matvarer som ansees for å ha «høy risiko» for å ta til seg bakterier.

Atle Wold, seniorrådgiver i Mattilsynet, er ikke uenig i at det kan være en fordel å ha melken et annet sted enn i kjøleskapsdøren.

– Jeg har selv melken der, men så lukker jeg døren fort også, smiler han og legger til:

– Døren svinger ut i rommet, dermed er ikke temperaturen like stabil der som i kjernen av kjøleskapet. Om du har et moderne kjøleskap, og lukker døren fort så vil det sannsynligvis gå bra.

Saken fortsetter under videoen

Slik oppbevarer du maten riktig

Wold mener at om du merker at holdbarheten på maten i kjøleskapet blir kortere av at du har den i døren, eller den øverste hyllen så har du nok et dårlig kjøleskap. Han anbefaler at øverste hylle brukes til for eksempel egg, ost og drikkevarer som ikke er like utsatt for temperatursvigninger.

– Frukt og grønt kan også ligge på de minst kalde stedene, men siden de avgir vanndamp så er det lurt at de ligger i skuffen nederst der både temperatur og luftfuktighet er optimal, forklarer han.

I den stabile kjernen, som han omtaler de midterste hyllene som, anbefaler Wold at man legger lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og kylling.

– Det er viktig at disse råvarene er godt pakket inn slik at drypp og tinevann ikke kan renne ned på andre matvarer. Da hindrer du effektivt smitteveier over til spiseklar uinnpakket mat, eller via bokser og interiør i selve skapet.

Fire tips til riktig stabling i kjøleskapet

1. Viktig at det er kaldt i kjøleskapet. Det skal møte temperaturkravet på emballasjen, og den er gjerne rundt fire grader.

2. Ha det ryddig og hold et visst system. Tenk også på at alt er pakket godt slik at det er helt tett, og ikke lekker.

3. Utnytt kuldepotensialet. Legg fisk, kjøttvarer og kylling i midten av kjøleskapet, altså der det er kaldest. Så kan du ha frukt og grønt i skuffen slik at det ligger for seg selv. Egg, ost og drikkevarer kan godt ligge på toppen, eller stå i døren.

4. Ikke sett rykende varme ting inn i kjøleskapet, det hever temperaturen og kan ødelegge for resten av matvarene.

Publisert: 11.01.2017 kl. 17:14
Oppdatert: 29.09.2017 kl. 15:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?