Få Synnøve Skarbøs beste ryddetips: Stiller seg selv to spørsmål
Nytt år, nye muligheter - få system og orden på kjøkkenet.
Helt fra hun var liten har TV-programleder og ryddebok-forfatter Synnøve Skarbø vært opptatt av å ha det ryddig rundt seg. Etter at hun fødte sitt første barn i 2012 gikk hun inn i en fødselsdepresjon. Samtidig mistet hun jobben.
– Da var jeg 41 år, arbeidsløs og nybakt mor. «Hva skal jeg gjøre resten av livet mitt? Hva skal jeg jobbe med?» tenkte jeg. Det toppa seg litt, forteller Skarbø.
For å ha noe å gjøre i den tunge perioden begynte hun å rydde og sortere. Og jo mer ryddig det ble rundt henne, jo bedre fikk hun det innvendig. Hun følte seg flink til å rydde, og på den måten begynte det som skulle bli hennes nye karriere.
I 2016 utga hun sin første ryddebok, og i høst hjalp hun folk med å få orden i hjemmet i TV-programmet «Norske rotehjem». Nå er hun aktuell med ryddebok nummer to: «Synnøves system – Ryddelykke fra A til Å».
For Skarbø fungerer ryddingen som terapi. Men selv om det funker på henne, understreker hun at det ikke betyr at det funker på alle.
– Det er ikke sånn at du automatisk blir kvitt depresjon av å rydde, det er ikke det jeg mener. Men det har en positiv virkning på psyken din, det er jeg overbevist om, sier hun.
Fra å være en person som hadde altfor mange ting, drømmer hun nå om å bo i en hvit kloss rensket for ting.
– Det handler nok om at jeg alltid er så kaotisk i hodet. Og da er det deilig å ha det ryddig og stille rundt meg, med så få ting som mulig, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Men er det ikke enkelte ting det er vanskelig å kvitte seg med?
– Å jo, jo! Nå forleden kvittet jeg meg med en slikkepott som jeg har hatt fra jeg flyttet til Oslo. Jeg var helt på gråten, for da hadde jeg fått en nydelig, ny og perfekt slikkepott fra moren min, men det var skikkelig vanskelig, for jeg hadde så mange minner med den gamle. Men så tenkte jeg «ærlig talt , det er en slikkepott …», og den var helt utslitt. Jeg har også veldig vanskelig for å kvitte meg med ting, men etterhvert som jeg har fått litt dreisen på det, vet jeg at det er en lettelse. Jeg savner ingenting av det jeg har kvittet meg med.
Januar og blanke ark er noe av det beste Skarbø vet. Hun elsker å pakke vekk julen:
– Åh, ja, jeg elsker tanken på å starte året med en ryddesjau, sier hun.
– Jeg er en veldig «første januar»-type, og i år var det i tillegg på en mandag! Blir ikke en friskere start enn som så, legger hun til.
Skarbø brukte flere år på å finne de mest effektive måtene å rydde på, og her deler hun sine beste tips.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg stiller meg selv to spørsmål: Trenger jeg dette? Elsker jeg dette? sier Skarbø.
Det du hverken trenger eller elsker, det skal du kvitte deg med.
– Begynn alltid med å rense ut ting du ikke trenger. Få vekk alle ting som bare fyller opp skapet. Da vil du sitte igjen med de tingene du faktisk bruker.
– Når du har skrellet det ned til et minimum, må du la alt få sin plass. Alt skal på faste plasser, og da må du gjerne teste ut hva som er mest praktisk, sier hun.
Gi alt du har en fast plass. Etterhvert vil du se hva som funker og ikke funker, og da kan du gjøre justeringer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skarbøs triks er å alltid begynne med det du har minst vanskeligheter med å kvitte deg med. Da er det lettere å komme i gang. Ta for deg kategori for kategori.
– For meg er det naturlig å starte på kjøkkenet, for jeg har ikke så mange følelser til kjøkkenutstyr - unntatt denne slikkepotten da, forteller hun.
Og det som er til overs - eller det du ikke får lov til å kaste av samboeren - legger du i en egen skuff.
– Kjæresten min har en egen skuff til de tingene han insisterer på å beholde, men som jeg syns er «husafyll», ler hun.
1. Kast/kvitt deg med alt du ikke trenger eller elsker.
2. Finn en fast plass til absolutt alt.
3. Oppretthold systemet. Ting skal være på plassen sin når det ikke er i bruk. Så enkelt som det.
Tips! Alt du ikke vil ha kan du selge via apper, på loppemarked og Finn, eller gi bort til venner eller Fretex.