Derfor bør du skylle frukt, bær og grønnsaker

21. juni 2014Aktuelt
SOMMERENS BÆR: Spekemat med frukt og bær er en deilig sommerkombinasjon. Bare pass på å rengjøre bær samt krydderurter før servering. Foto: Magnar Kirknes/VG
SOMMERENS BÆR: Spekemat med frukt og bær er en deilig sommerkombinasjon. Bare pass på å rengjøre bær samt krydderurter før servering. Foto: Magnar Kirknes/VG

Unngå matforgifting med disse rådene for skylling av sommerens frukt og grønt.

Sommerens frukt, bær og grønnsaker smaker aller best når de er i sesong. Skal du lage en salat eller servere bær til dessert, bør du imidlertid passe på å vaske dem godt.

Mattilsynets råd:Vær generelt nøye med å vaske frukt, bær og grønnsaker du kjøper. Spesielt typene som kan ha vært i nærkontakt med jord – som bladgrønnsaker.Importvarer som tradisjonelt sett ikke blir spist rå i de landene de vokser, er alltid lurt å gi en rask varmebehandling for å drepe bakterier. For eksempel rå sukkererter, asparges eller minimais.Frysing kan redusere antall bakterier, men dreper dem ikke. For å være helt sikker må du koke eller varmebehandle frukt og grønnsaker.Varmebehandling eller eddikbad vil redusere antallet av eventuelle smittestoffer.Når importerte krydderurter inngår som en del av en rett og det ikke er aktuelt å varmebehandle, anbefales det å tilsette disse produktene rett før konsum eller servere dem ved siden av.Kilder: Solveig Eriksrud i Mattilsynet og Matportalen.no.
Mattilsynets råd:Vær generelt nøye med å vaske frukt, bær og grønnsaker du kjøper. Spesielt typene som kan ha vært i nærkontakt med jord – som bladgrønnsaker.Importvarer som tradisjonelt sett ikke blir spist rå i de landene de vokser, er alltid lurt å gi en rask varmebehandling for å drepe bakterier. For eksempel rå sukkererter, asparges eller minimais.Frysing kan redusere antall bakterier, men dreper dem ikke. For å være helt sikker må du koke eller varmebehandle frukt og grønnsaker.Varmebehandling eller eddikbad vil redusere antallet av eventuelle smittestoffer.Når importerte krydderurter inngår som en del av en rett og det ikke er aktuelt å varmebehandle, anbefales det å tilsette disse produktene rett før konsum eller servere dem ved siden av.Kilder: Solveig Eriksrud i Mattilsynet og Matportalen.no.
Foto: Foto: Jan Petter Lynau/VG

Frukt og grønnsaker kan nemlig inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré.

– Frukt og grønt som ikke skal skrelles kan være forurenset av alt fra vanningsvann til dårlig håndhygiene fra de som har håndtert dem, sier Solveig Eriksrud, seksjonssjef i Mattilsynet.

Dette gjelder spesielt importerte varer fra varmere land i utlandet, der forekomsten av farlige bakterier er større. Mattilsynet råder imidlertid alltid å skylle frukt og grønnsaker før du spiser dem.

– Det er ekstra viktig å være nøye med å vaske frukt og grønt som vokser i nærheten av jord, samt grønnsaker som har knudrete overflater, forklarer Eriksrud.

Gjelder også bær og urter

– Når det gjelder effekten av å skylle bær for å fjerne rester av plantevernmidler, så vil det avhenge av hvor vannløselige stoffene er. Men uansett er det en god regel å skylle frukt og bær før man spiser det, sa Terje Røyneberg, seksjonssjef for planter og vegetabilsk mat i Mattilsynet.

Det samme gjelder krydderurter, som også kan være forurenset med smittestoffer. I 2007 gjennomførte Mattilsynet et prosjekt hvor det ble tatt ut 162 prøver av krydderurter fra Sør-Øst Asia. Det ble da påvist salmonella i femten prosent av prøvene, kommer det frem på Matportalen.

Gode skylletips

Kokk Lise Finckenhagen bruker mye frukt og grønt i matlagingen og er ekstra nøye på å skylle frukter som kanskje mange glemmer.

– En ting som jeg er nøye på er å skylle meloner. De ligger ofte ikke pakket i butikk og fraktes på samme måte, så jeg skyller alltid melonene godt når de serveres med skallet på. Det er fort gjort at barna blir sittende og sutte på bitene, sier Finckenhagen.

For å unngå dvask salat etter vaskingen har kokken noen enkle råd:

– Salaten skal alltid skylles og har godt av et isvannbad, det gjør dem bare sprøere. Husk bare å tørke dem godt, gjerne i en salattørker. Unødig vann i salaten gjør grønnsakene dvaske, i tillegg fester ikke dressingen seg, tipser hun.

GRØNT ER SKJØNT: Vaskede og sprø salatblader er et godt grunnlag i en cæsarsalat med kylling. Sjekk oppskriftene på Lises beste middagssalater her. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
GRØNT ER SKJØNT: Vaskede og sprø salatblader er et godt grunnlag i en cæsarsalat med kylling. Sjekk oppskriftene på Lises beste middagssalater her. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Finckenhagen skyller derimot nesten aldri bringebær, og er veldig forsiktig ved vasking av bær for at de ikke skal bli fort bløte.

– Mitt beste tips er bare å skylle bærene forsiktig og raskt i et vannbad. Unngå hard vannsprut, og la ikke bær bli liggende i vannet.

Publisert: 21.06.2014 kl. 01:41
Oppdatert: 24.06.2015 kl. 15:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?