Derfor bør du skylle frukt, bær og grønnsaker
Unngå matforgifting med disse rådene for skylling av sommerens frukt og grønt.
Sommerens frukt, bær og grønnsaker smaker aller best når de er i sesong. Skal du lage en salat eller servere bær til dessert, bør du imidlertid passe på å vaske dem godt.
Frukt og grønnsaker kan nemlig inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré.
– Frukt og grønt som ikke skal skrelles kan være forurenset av alt fra vanningsvann til dårlig håndhygiene fra de som har håndtert dem, sier Solveig Eriksrud, seksjonssjef i Mattilsynet.
Dette gjelder spesielt importerte varer fra varmere land i utlandet, der forekomsten av farlige bakterier er større. Mattilsynet råder imidlertid alltid å skylle frukt og grønnsaker før du spiser dem.
– Det er ekstra viktig å være nøye med å vaske frukt og grønt som vokser i nærheten av jord, samt grønnsaker som har knudrete overflater, forklarer Eriksrud.
Gjelder også bær og urter
Hele 95 prosent av norske jordbær er sprøytet med plantevernmidler, ifølge en rapport fra Bioforsk.
– Når det gjelder effekten av å skylle bær for å fjerne rester av plantevernmidler, så vil det avhenge av hvor vannløselige stoffene er. Men uansett er det en god regel å skylle frukt og bær før man spiser det, sa Terje Røyneberg, seksjonssjef for planter og vegetabilsk mat i Mattilsynet.
Det samme gjelder krydderurter, som også kan være forurenset med smittestoffer. I 2007 gjennomførte Mattilsynet et prosjekt hvor det ble tatt ut 162 prøver av krydderurter fra Sør-Øst Asia. Det ble da påvist salmonella i femten prosent av prøvene, kommer det frem på Matportalen.
Gode skylletips
Kokk Lise Finckenhagen bruker mye frukt og grønt i matlagingen og er ekstra nøye på å skylle frukter som kanskje mange glemmer.
– En ting som jeg er nøye på er å skylle meloner. De ligger ofte ikke pakket i butikk og fraktes på samme måte, så jeg skyller alltid melonene godt når de serveres med skallet på. Det er fort gjort at barna blir sittende og sutte på bitene, sier Finckenhagen.
For å unngå dvask salat etter vaskingen har kokken noen enkle råd:
– Salaten skal alltid skylles og har godt av et isvannbad, det gjør dem bare sprøere. Husk bare å tørke dem godt, gjerne i en salattørker. Unødig vann i salaten gjør grønnsakene dvaske, i tillegg fester ikke dressingen seg, tipser hun.
Finckenhagen skyller derimot nesten aldri bringebær, og er veldig forsiktig ved vasking av bær for at de ikke skal bli fort bløte.
– Mitt beste tips er bare å skylle bærene forsiktig og raskt i et vannbad. Unngå hard vannsprut, og la ikke bær bli liggende i vannet.
Publisert: 21.06.2014 kl. 01:41
Oppdatert: 24.06.2015 kl. 15:57
Lag deg en gratis konto