På kjøkkenbenken med Wenche Andersen: Fryktet hun ikke skulle bli respektert
Da fjernsynskokk Wenche Andersen hadde sin første sending på God Morgen Norge for 20 år siden var hun redd for at andre kokker ikke skulle respektere henne. Da måtte hun stikke fingeren i jorda.
Hver uke i sommer tar Godt en prat med en av våre mest populære kokker i serien «På kjøkkenbenken». Forrige uke snakket vi med Eyvind Hellstrøm, les intervjuet her.
Denne uken møter vi fjernsynskokk og matøkonom Wenche Andersen hjemme på kjøkkenet hennes i Lommedalen. Andersen er kjent fra TV2-programmet God Morgen Norge hvor hun har laget mat siden 1994 gjennom over 4000 sendinger. Andersen har i tillegg gitt ut en rekke suksessfulle kokebøker.
- God sommer! Hvor går ferien?
- Jeg bor på hytta i Tuddal om sommeren. Jeg flytter dit så fort jeg får fri fra God Morgen Norge, og drar bare hjem innimellom for å se til hus og hage før jeg fyker opp igjen. Jeg kommer i et helt annet modus når jeg er på hytta. Der får jeg kjent på stillheten og roen. Jeg kutter ut sminken, hugger ved, går i fjellet og er med de unge (sønnen og svigerdatteren red. anm.).
- Hva spiser du i ferien?
- Det bugner av norske råvarer nå, så det går i enkel og god kost. Når jeg er på fjellet spiser vi mye fisk - siste fangst var ti kilo fjellørret. Da blir det mange gode middager med både grillet og røyket fisk. Sønnen min og jeg vendte også et par i grovt rugmel før vi helstekte dem i smør, og serverte dem med agurksalat, nye norske poteter og gressløk fra hytteveggen.
Multer og blåbær hører også med til hyttekosten, i tillegg til nybakt brød annenhver dag og grove vafler med lokalprodusert mel.
- Hvor reiser du for den ultimate matferien?
- For ti år siden ville jeg sikkert svart Italia eller Frankrike, men i dag er jeg ikke i tvil om at det er Norge. Det ligger så mye stolthet i de lokale råvarene som finnes rundt omkring. Så jeg vil oppfordre folk til å reise mer her hjemme, og lese seg litt opp på distriktene og alt man kan smake på før man drar - akkurat som man ville ha gjort hvis man skulle til Toscana.
- Har du noen favorittrestauranter?
- Det finnes utrolig mange gode restauranter i Norge, og jeg har 15-20 steder jeg oppsøker når jeg reiser rundt. Svolvær er et kjent reisemål, så hvis man er der kan man for eksempel besøke Du Verden restaurant.
- Hva med Bergen?
- Da er Lysverket restaurant et flott sted.
- Har du en yndlingsvin eller drink - øl?
- Når jeg reiser i Norge smaker det godt med lokalprodusert øl og akevitt til tradisjonsmat. Nesten hvert distrikt har hver sin akevitt og lokalproduserte øl, så det finnes mange spennende smaker der ute.
Ellers er jeg utrolig glad i hvitvin på sommertid. Til norsk vilt smaker det godt med rødvin, og hvis jeg bare skal nyte velger jeg champagne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Hva er ditt første matminne?
- Jeg har vært glad i mat så lenge jeg kan huske, og spurte alltid om hva vi skulle ha til middag allerede ved frokostbordet. Jeg husker spesielt bestemors nystekte lefser til jul, som vi fikk servert med sirup. Da fikk bestefar og jeg sitte og smake. Jeg spør fortsatt moren min om hun har sirup når vi spiser lefser i jula.
- Hvordan er du å jobbe med?
- Jeg er grei, men forventer at jobben gjøres skikkelig og med respekt for faget. Jeg virker nok veldig rolig under sending, men på bak-kjøkkenet før sending må alt gjøres raskt og fokusert. Jeg har bare noen minutter på meg under sending, så alle råvarene må være forberedt på riktig måte.
- Hvilken kokk beundrer du og hvorfor?
- Det må være Ingrid Espelid Hovig. Jobben hun har gjort med å spre matglede er helt utrolig. Hun har nådd ut til alle og folkeliggjort det å lage mat. Hun er en ener.
I dag føler jeg mange TV-kokker lager vel så mye show som mat. Det er liksom like viktig at de er stjerner som at de skal lage mat. Da føler jeg at litt av respekten for råvarene og maten blir borte.
Jeg er veldig opptatt av at det er råvarene som er viktige når jeg har sending. Med bare noen minutter til rådighet blir det ikke så mange avanserte retter, men jeg håper at seerne skal bli fristet til å lage mat fra bunnen av, følge sesongene og smake på alt det spennende som produseres i Norge.
Det var forøvrig ganske vanskelig i starten: Jeg ville så gjerne at de andre kokkene i Norge skulle respektere meg, noe jeg fryktet ikke skulle skje siden jeg lagde hverdagskost.
Så innså jeg at jeg måtte stikke fingeren i jorda, bli kjent med seerne, og formidle noe som traff «alle». I dag stiller kokkene mer enn gjerne opp nå som de har sett hvor viktig hverdagskosten er for folk flest.
- Har det noensinne gått skikkelig skeis under sending?
- Det gikk veldig dårlig en gang vi skulle lage et opptak. Jeg hadde nettopp fått en flott japansk kniv av «Gutta på tur»-gjengen, men hadde ikke fått testet den ut noe særlig på forhånd. Derfor visste jeg ikke at den var slipt på en spesiell måte som gjorde at den kuttet skrått istedenfor rett. Dermed skar jeg av meg absolutt hele neglen på pekefingeren under opptak.
En av kameragutta fnøs litt av meg siden jeg måtte ta meg en pause. Men da han like etterpå så gjennom opptakene i sakte film, hørte jeg han plutselig bare rope «Å FY FAEN». Legen sa forøvrig at det var et utrolig fint snitt, da.
- Hvordan går det med fingeren nå?
- Neglen er der, men jeg har mistet følelsen i fingertuppen.
- Fra det ene til det andre - når er du lykkeligst på jobb?
- Hver dag. Alle på jobb er så hyggelige. Vi er som en god og omsorgsfull familie i God Morgen Norge-studioet.
- Hvordan kommer du egentlig på en ny rett hver dag?
- Jeg får mye inspirasjon fra både sesongene og når jeg går på butikken. I tillegg sender seerne inn forespørsler. Hvis jeg sitter helt fast spør jeg også kollegaer i God Morgen Norge, både de i studio og de i redaksjonen.
- Hvordan er det egentlig å lage frikassé før solen har stått opp?
- Alt blir en vane. Men det har vært ganger jeg står og fileterer en kveite klokken seks om morgenen og lurer på hva jeg driver med - folk flest har jo ikke spist frokost! Men det går bra. Jeg liker å stå opp om morgenen, og våkner for eksempel seks hver dag i ferien. Det er fantastisk å våkne så tidlig og bare se på solen og lese en bok.
- Er du noensinne redd for å bli byttet ut?
- Jeg er veldig glad i jobben min, men jeg vet og forstår at alt har sin tid. Jeg vet de på et punkt vil tenke at «hun gamle dama må ut», så de kan få inn en ung kokk. Men det er en naturlig prosess. Derfor mener jeg det er viktig å leve i nuet, nyte akkurat i dag, og ha flere ting å flyte på. Jeg føler meg utrolig heldig som får jobbe med dette.
- Hvordan var din første TV-sending?
- Det er over 20 år siden, og jeg var utrolig nervøs, kjempespent og usikker. Jeg hadde vært på TV med Ingrid Espelid Hovig før, men dette var med helt nye mennesker.
- Husker du hva du lagde?
- Det var helt sikkert fisk. Jeg ville være politisk korrekt i Ingrids ånd.
- Hva er den rareste maten du liker?
- En god kald øl og marsipanbrød noe av det beste jeg vet. En gang kom søsteren min hjem fra ferie med et svært marsipanbrød, så da benket vi oss på en pub og drakk juleøl og spiste marsipanbrød. Bartenderen trodde vi var gale.
Ellers er jeg utrolig glad i sjokolade. Jeg er litt sær der. Jeg må alltid passe på at den er fersk, og spør alltid i butikken når de fikk den inn. Den smaker så mye bedre når den er helt ny.
- Hva er det beste måltidet du har spist?
- Hver gang noen lager noe til meg med kjærlighet. På bursdagen min lagde for eksempel sønnen og svigerdatteren min en nydelig sjokoladekake til meg. Ellers var ørreten sønnen min og jeg spiste for et par dager siden utrolig god. Det var så koselig. Vi lagde og spiste tre store ørreter sammen alene på hytta.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Hva har du alltid i kjøleskapet eller fryseren?
- Jeg har alltid kanelboller med havregryn i fryseren i tilfelle sønnen min kommer syklende. Ellers har jeg alltid tomat og sitron på kjøkkenet, og en frisk urte som timian eller basilikum. En god olivenolje kommer man også langt med. Og ost. Egg er godt. Og løk. Det er vel egentlig ganske velfylt, når jeg tenker meg om. Men jeg er veldig påpasselig med å aldri kaste mat.
- Er det en kampsak for deg?
- Ja, vi må begynne å tenke på miljøet, og ikke bare kaste og kaste. Se i kjøkkenskapet før du drar på butikken, og bruk det du har eller frys det ned. Og ta datomerking med en klype salt! Egg varer for eksempel flere måneder etter utløpsdato.
Jeg er også veldig opptatt av at man må være oppmerksomme på hva som er i maten. Man bør tenke seg om hvis hovedingrediensen i fiskekakene ikke er fisk.
- Mat eller sex?
- Ja, takk, begge deler! Det ene fører til det andre. Sex på tom mage er forøvrig sikkert ikke noe særlig, og så er det jo veldig koselig å spise noe godt sammen først.
- Er det forresten noe du ikke liker som du har latt som at du har likt på TV?
- Ja. Jeg er ikke glad i lever. Sausen er god og det er sunt, men uff..!
Jeg er heller ikke glad i østers eller snegler. Får jeg snegler servert sier jeg at jeg ikke tåler det. På en måte er det litt sant - psyken min har ikke en bra toleranse for slimete ting.
- Så du kommer ikke til å lage snegler i hvitløkssmør på God Morgen Norge?
- Jeg kan lage det, men å spise dem? NEI.
- Hva med østers, da?
- Gi meg heller en skje saltvann.
Les mer under bildet.
Les mer:
Publisert: 01.08.2014 kl. 15:22
Lag deg en gratis konto