Norges nasjonalrett: Få TV-kokkens beste fårikål-tips
Hva er vanlig koketid på fårikål og hvilket tilbehør passer til? Her er de beste oppskriftene og tipsene til helt perfekt fårikål.
Det er ikke alle matretter som har sin egen fanklubb. Det er ikke alle matretter som har sin egen dag. Fårikålen har begge deler. Retten har flere ganger blitt kåret til Norges nasjonalrett - sist gang i 2014.
Siste torsdag i september hvert år feirer vi «fårikålens dag». Da feirer vi Norges nasjonalrett og serverer skikkelig fårikål til middag.
Oppskriften er slett ikke komplisert; du skal bare dele kålen i kløfter og legg kjøtt og kål og hel pepper lagvis i kjelen, ha på vann og koke opp. Så skal fårikålen trekke et par timer under lokk. Mens fårikålen trekker kan du skrelle poteter, dekke bordet og gjerne lage tilslørte bondepiker hvis du, som oss, ikke kan tenke deg noen annen avslutning på fårikålmiddagen.
Men er det virkelig så enkelt å lage en skikkelig god fårikål? Godt.no tok en prat med «God morgen Norge»-kokk og kokebokforfatter Wenche Andersen for å forsikre oss om at vi har helt riktig grep på dette med fårikål.
– Hvor lenge skal fårikålen egentlig koke?
– Jeg lager aller helst fårikål med sauekjøtt. Da må den koke litt lenger. Det er altså forskjell på koketiden avhengig av hvilken type kjøtt du velger. Du må beregne litt lenger koketid hvis du velger sauekjøtt eller lammekjøtt med mye fett. Uansett skal fårikålen koke i minst 2,5 timer. Du ser at den begynner å bli ferdig når kålen er lett brunlig. De fleste tar den av for tidlig fordi de vil at kålen skal se «pen» ut, altså at kålen fortsatt er grønnlig. Men kålen skal være brun, det er da den har trukket til seg nok smak og fårikålen blir skikkelig god.
– Det er mange som syns at fårikålen er best dagen etter, eller til og med tredje dagen. Hvorfor det?
– Det er fordi de nettopp ikke lot fårikålen koke lenge nok i først omgang. Hvis man tar den av for tidlig første dagen vil ikke den gode kraften ha trukket inn i kålen, det gjør den da neste gang den kokes opp eller neste - når den til sammen har fått lang nok koketid. Du kan jo uansett koke mye når du først er i gang, det tar ikke nødvendigvis så mye lengre tid å koke litt mer. Så har du til dag to og tre også, men kok den lenge nok første gang, så er den like god hver dag.
Når det gjelder å spare på fårikålen til dagen etter, minner Andersen om at det er viktig at du avkjøler og oppbevarer den på riktig måte. Slik at kålen ikke begynner å gjære. Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett kjelen ned i det kalde vannbadet, vent til all fårikålen er avkjølt før du legger lokk på kjelen og setter den i kjøleskapet. Når du skal varme den opp igjen gjør du det på komfyren på lav varme.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hva spiser man til fårikål?
– Gode poteter - det er alt. Man spiser uansett mest fårikål. Velg gjerne melne poteter, som kerrs pink eller pimpernel. De trekker til seg all den gode kraften fra fårikålen.
TV-kokken nevner at noen også servere rørte tyttebær eller sennep til fårikålen, men selv mener hun at det er helt unødvendig.
– Man skal altså ikke tulle med fårikålen? Det er ikke lov til å pimpe den opp på noen måte?
– Man kan kanskje gjøre som Ingrid (Espelid Hovig, journ.anm.) og pynte med litt kruspersille. Men ingenting utover det. Noen steder i landet har de i for eksempel gulrøtter, men da er det egentlig ikke lenger fårikål, heller en lammefrikassé. Jeg har også hørt at noen har i chili, for at den skal bli litt hottere, men syns jeg heller at man kan ha i litt ekstra pepper. Og husk - det skal være hel pepper i fårikål-gryta.
Men når det kommer til pepperet er Andersen faktisk tilbøyelig til at man kan gjøre noe litt ekstra:
1. Gjør som Mona Halvorsen (norsk rockekokk) og bløtlegg pepperkornene natten over. Da får de mye mer smak. De blir ikke sterkere, de bare smaker mer.
2. Stek pepperen i en tørr stekepanne til det popper som popkorn. Knus det i en morter og dryss over ved servering.
Fårikål er altså bare får-i-kål. Vi tuller heller ikke med den. Her er våre beste oppskrifter på Norges nasjonalrett:
Publisert: 23.09.2015 kl. 11:19
Oppdatert: 28.09.2016 kl. 15:05
Lag deg en gratis konto