Lise Finckenhagens tre høstgryter: Biff stroganoff, lapskaus og langtidskokt høyrygg

27. september 2019Aktuelt
RAUS KOSEMAT: Varm deg på en langtidskokt høyrygg som smelter på tungen med polenta eller en nydelig «lammelapskaus». Foto: Krister Sørbø/VG
RAUS KOSEMAT: Varm deg på en langtidskokt høyrygg som smelter på tungen med polenta eller en nydelig «lammelapskaus». Foto: Krister Sørbø/VG
AvLise FinckenhagenogKrister Sørbø

 Høsten er uten tvil høysesong for grytemat. 

Mange gode smaker som stille og rolig får koke sammen til noen enda bedre, med kjøtt så mørt at det smelter på tungen. Intens kosemat servert i rause mengder.

Langtidskokt høyrygg med kremet polenta er nettopp en sånn rett. Marmorert kjøtt som får syde i vei med gode grønnsaker, tomater, rødvin, urter og kraft, til kjøttet er så saftig og mørt at det kan rives fra hverandre med to gafler og spises med skje.

Årets ferske lammebog blir til nydelig «lammelapskaus» når det får kose seg sammen med gulrøtter, kålrot, purre, poteter og kantareller. Revet pepperrot gir det lille ekstra og kan rives over i gode mengde rett før servering.

Skulle det være knapt med tid, er biff stroganoff en klassiker det går ganske raskt å trylle frem. I motsetning til høyrygg og lammebog som trenger lang koketid før det blir mørt, er utgangspunktet til stroganoff strimlet mørt biffkjøtt. Poenget her er å brune kjøttet over høy varme uten at det blir gjennomstekt, for så å lage en fyldig tomatbasert fløtesaus med bacon, løk og sopp som kjøttet varmes raskt i før servering. Med hjemmelaget potetstappe og et dryss av sylteagurk og syltede rødbeter blir det skikkelig kosemat. En russiskinspirert 80-talls slager som fortsatt er like populær!

Publisert: 27.09.2019 kl. 11:12
Oppdatert: 27.09.2019 kl. 14:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?