Det beste jeg vet med «Fattig student» - Karen Elene Thorsen

FATTIG STUDENT: Den ikke så fattige studenten Karen Elene Thorsen er nå aktuell med både ny app og podcast.
FATTIG STUDENT: Den ikke så fattige studenten Karen Elene Thorsen er nå aktuell med både ny app og podcast.
Foto: FOTO: Kristoffer Kumar
Tjodunn Dyrnes

«Fattig student» er ikke lenger så fattig. Den mektige mat-influenceren er aktuell med både ny app og podcast, men hva kan hun rett og slett ikke leve uten?

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet matformidler Andreas Viestad, matblogger og MasterChef-dommer Maj-Britt Aagaard og kokk Christer Rødseth. Denne gangen har vi tatt en prat med mat-influencer Karen Elene Thorsen også kjent som «Fattig student».

For tre år siden satt Karen Elene Thorsen på sin ettroms i Bergen og rev seg i håret over at hun såvidt hadde penger til mat. Men hun tok tak i matbudsjettet og matlagingen sin, og startet en instagramkonto: «Fattig Student». Det har hun neppe angret på.

– Bare ved å endre på en så enkel vane som å slutte og kaste mat, klarte jeg å halvere matbudsjettet og matsvinnet hver måned, men ikke bare mitt eget. Også følgerne mine på Instagram fikk hjelp, sier Thorsen.

Og resten er en ren suksesshistorie. Thorsen har i dag 228.000 følgere på Instagram, vant Vixens pris for «mest inflytelsesrike mat-influencer», har laget VGTV og gitt ut kokebøker og er langt fra fattig mer. Hun har også nylig lansert appen «Sulten» som er en videreføring av instagramkontoen.

–Jeg visste fra dagen jeg startet instagramkontoen at jeg kunne gjøre akkurat det jeg gjør nå både større og bedre i en app og det har jeg gjort nå.

– Her går du «all in»?

– Ja, halve min årslønn er investert inn i Sulten AS, og framtidsplanene er store. Så dette er bare starten, sier den nå ikke lenger så fattige studenten.

Høsten 2020 lager Karen Elene Thorsen også en TV-serie og podcast hos VGTV, der hun tester og undersøker ting hun og andre unge er nysgjerrige på.

Les også mat-influencerens beste tips til faktisk fattige studenter om hvordan du kan spise godt og variert, uten å tømme lommeboka.

– Men suksessrike forretningskvinner må fortsatt spise, så hva er din favorittfrokost?

– Jeg elsker å ha havregryn i frokosten, men hvordan jeg tilbereder det varierer. Havrevafler, havregrøt, kjøkeskapsgrøt og hjemmelaget musli med melk er gjengangere, men favoritten akkurat nå er smoothiebowl med hjemmelaget granola og peanøttsmør.

– Hva er din favorittmiddag?

– Det er sjeldent jeg spiser samme middag flere ganger, da jobben min går ut på å finne på nye middager hele tiden. Men jeg elsker fisk, og for øyeblikket er en go-to favoritt fiskeburger med salat, tomat, rødløk og rømmedressing. Så enkelt og så godt!

– Har du en favorittdessert?

– Er det lov å si ost og kjeks her? Skulle ønske alle dessertmenyer hadde ost å tilby, og ikke bare søtsaker. Den beste desserten jeg kan få etter en god middag er et lite utvalg av oster, med søte frukter og salte kjeks ved siden av.

– Men har du en favorittkake?

– Det må bli noe så kjedelig som en litt for flytende brownie.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Hvis jeg får servert laks, mango og avokado i én og samme rett så er jeg solgt.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Surt smågodt, chips og dip, et svært fruktfat og masse digge oster. Da snakker vi helaften.

– Hvis du skal lage mat selv, hva foretrekker du å servere?

– Jeg er veldig glad i å eksperimentere med ulike variasjoner av taco og pizza. Kanskje ingen overraskelse at jeg liker å lage de to rettene best, når både taco og pizza er retter som ble laget for å bruke opp middagsrester man hadde igjen i landene rettene har opphav fra. Torsketaco med nektarinsalsa, og hvit pizza med karamellisert løk og champignon har blant annet blitt noen slagere.

– Har du en favorittsesong?

– Det må være sommer. Da kan jeg bare bo på hytta hele ferien og fiske opp det jeg måtte ønske til middag rett fra sjøen. Da lager jeg mye fisk og skalldyr, og så spiser jeg alltid ute - noe jeg elsker å gjøre! Maten smaker alltid best ute.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Havremelk, rømme og noen skikkelig brune bananer.

– Har du en sensommer - tidlig høst - favorittrett eller drikk?

– Nå begynner det å bugne av norske rotgrønnsaker i butikk, samtidig som det fortsatt er grillvennlig vær. Så for å slå sammen sen sommer og tidlig høst i én og samme rett så går jeg for grillede burgere (gjerne da en fiskeburger) servert med rotgrønnsaksfries i alle mulige farger og fasonger. Nam!

– Hvilket redskap kan du ikke leve uten?

– Blenderen min. Jeg bruker den til alt. Smoothies, pannekakerøre, vaffelrøre, mose kokte grønnsaker, lage frappe. Alt! Er det noe en fattig student trenger på et kjøkken, så vil jeg si en god blender. Da slipper du å kjøpe alle de andre maskinene.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Podkast! Nå om dagen så må jeg lager 3 ukemenyer til dagen (altså 12 middager) for å fotografere dem og legge de inn i den nye appen min, Sulten. Da er det digg å ha en ekstra lang episode med Lørdagsrådet på i bakgrunnen i mens jeg svinger meg rundt på kjøkkenet.

INSPIRERT: Karen Elene Thorsen ble tidlig inspirert av en annen matinfluencer, nemlig Trine Sandberg.
INSPIRERT: Karen Elene Thorsen ble tidlig inspirert av en annen matinfluencer, nemlig Trine Sandberg.
Foto: FOTO: Kristoffer Kumar VG

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Godteriet mamma gjemte for meg og søsknene mine i klesskapet sitt. Det du ikke hadde lov til å spise før helgen smakte alltid ekstra godt i ukedagene.

– Har du en favorittkokebok?

– Er det lov å si min egen? Hehe, neida. En kokebok som faktisk fikk meg til å få sansen å lage mat er Trines Mat. Den lå på kjøkkenbenken hjemme hos mamma og pappa, og når jeg bladde i den så ble jeg alltid inspirert til å lage noe nytt.

– Hvor vil du helst reise?

– Italia! For vinen, maten og ikke minst det nydelige språket.

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Fisk til middag, etterfulgt av en pose med smågodt til dessert.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Når jeg først skal ut og spise, så ønsker jeg ikke å spise noe jeg kan lage like bra hjemme. Da lager jeg det heller selv, og sparer de kronene. Derfor velger jeg alltid en cuisine jeg ikke er så god på selv - for eksempel asiatisk eller indisk. Og så liker jeg også veldig godt å teste ut nye smakskombinasjoner og litt rare retter når jeg drar ut og spiser, i håp om å bli litt inspirert.

– Hva spiser du aldri?

– Ferdigmat!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?