Sunn spinatpai

GODT: Spinatpai er godt til hverdags og perfekt som tilbehør til festmat.
GODT: Spinatpai er godt til hverdags og perfekt som tilbehør til festmat.
Foto: Foto: Ina-Janine Johnsen
Magne D. Antonsen

Spinatpai med fetaost og egg er nydelig hverdagsmat og passer også godt som tilbehør til festmat. Her er oppskriften, og får du rester til overs kan du nyte den i lunsjen dagen etter.

Ukens matblogger Ina-Janine Johnsen (48)
Er selvstendig næringsdrivende, matskribent, forfatter,Bor i OsloFavorittråvarene er løk og mørk sjokolade - ikke sammen, men hver for seg.Favorittredskapet er en silikonskje som samtidig fungerer som slikkepott og tåler høy varmeNår jeg lager mat så liker jeg å ha folk rundt meg. Om de hjelper til eller ikke spiller ingen rolle, det er bare hyggelig med selskap.Blogger påwww.matpaabordet.com og www.matbloggsentralen.no og vil formidle matglede, inspirere andre til å prøve noe nytt. Vil demonstrere at god mat trenger hverken å være dyrt, komplisert eller tidskrevende.
Ukens matblogger Ina-Janine Johnsen (48) Er selvstendig næringsdrivende, matskribent, forfatter,Bor i OsloFavorittråvarene er løk og mørk sjokolade - ikke sammen, men hver for seg.Favorittredskapet er en silikonskje som samtidig fungerer som slikkepott og tåler høy varmeNår jeg lager mat så liker jeg å ha folk rundt meg. Om de hjelper til eller ikke spiller ingen rolle, det er bare hyggelig med selskap.Blogger påwww.matpaabordet.com og www.matbloggsentralen.no og vil formidle matglede, inspirere andre til å prøve noe nytt. Vil demonstrere at god mat trenger hverken å være dyrt, komplisert eller tidskrevende.
Foto: Foto: Matilda Johnsen

- Smakene av spinat, feta og krydder i den sprø filodeigen er familiens favoritt, sier Ina-Janine til Godt.no.

Ina-Janine Johnsen er en av norges beste matbloggere med bloggen «Mat på bordet», og hun står bak «Matbloggsentralen» sammen med matblogger Ina Shelby. Hun har også gitt ut kokeboken «Eltefritt brød og himmelske kaker» og skriver for matmagasinet NORD.

- Spinatpaien er både festmat og hverdagsmat hos oss, sier Ina-Janine. Jeg har ofte tatt den med til fest som tilbehør til kjøtt eller fisk. Den kan lett varmes opp før servering. Til hverdags pleier jeg å halvere oppskriften og serverer den som en rett i seg selv sammen med en enkel grønn salat.

- Fyllet er det ingen hokus pokus med, men det er to ting man skal passe på, fortsetter Ina-Janine. Tørk spinaten så godt som mulig for hvis den er våt blir fyllet vassent. Du må også arbeide raskt med filodeigen. Pass på å ha nok smeltet smør for pensling og at filodeigen dekkes til med fuktig klut når den ikke brukes.

Oppskriften kan gjerne halveres

 • 2 gule løk, finhakket
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ts salt
 • 1 ts nykvernet pepper
 • 800 g frossen hakket spinat, tint
 • 6 store egg
 • 1-2 ts fersk revet muskatnøtt
 • 50 g fersk revet parmesan ost
 • 3 ss brødsmuler eller griljermel
 • 200 g hard fetaost i firkanter á 1cm
 • 50 g pinjekjerner
 • 50 g smeltet smør
 • 10-12 ark filodeig

Stek løken i olivenoljen på middels varme til den er myk og har fått litt farge, omtrent 10 minutter. Tilsett salt og pepper og bland. Sett til side og la det avkjøle.

Sett ovnen på 180 grader.

Press ut så mye vann som mulig av den tinte spinaten ved å klemme det mellom hendene. Bruk litt tid på dette og gjør det gjerne i omganger. Målet er å få mest mulig vann ut av spinaten. Legg spinaten på noen lag med tørkepapir, ha noen lag på toppen og press igjen. Ha spinaten i en bolle og bland egg, muskatnøtt, løken, osten, brødsmulene, fetaost og pinjekjernene forsiktig inn. Smak til med salt og pepper, men ikke gjør dette om du er gravid eller ikke tåler rå egg. Da må du nesten få noen andre til å smake.

Foto: Foto: Ina-Janine Johnsen

Smør en kakeform, gjerne en med løs bunn og 24 centimeter, med litt smør. Smør et filodeig-ark om gangen med det smeltede smøret og legg det pent i formen. La en del av deigen henge over formen, disse brettes over fyllet til slutt for å lage lokket. Pass på at bunnen og siden er dekket med flere lag filodeig. Ha fyllet i midten, press det lett ned. Har du filodeig til overs kan du krølle de sammen og legge de på toppen for å få ekstra høyde. Pensle toppen med smeltet smør.

Sett paien i forvarmet ovn og stek i 40 til 60 minutter til fyllet er gjennomstekt og toppen er gyllen. La paien sette seg et kvarters tid eller lengre før den serveres. Paien kan gjerne serveres lunken eller dagen etter - varm den lett opp i ovnen før servering.

Server med en grønn salat eller til kjøtt.

Følg Ina-Janine på Twitter og Instagram. Del dine egne instagrambilder av mat med #godtno så kommer du kanskje med på vår fine bildeside.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?