Ny kaffetrend: Espresso og cola
Kan den amerikanske, velkjente brusen virkelig gå godt sammen med en espressoshot og et par isbiter?
– Espresso fungerer veldig bra med en boblende, musserende følelse.
Det sier barista og innehaver av kaffebaren Neongrut i Oslo, Anton Söderman (40). Han har tidligere stukket av med flere gjeve titler, som norgesmester i cup-tasting, aeropress og latte-art.
På Neongrut serverer han nå espresso med cola og isbiter.
– Vi ville tilby en sprudlende lett sommerdrikk, forteller Söderman.
Det er ikke bare den trendy kaffebaren i Oslo som har oppdaget konseptet. Bon Apetit skrev om drinken allerede i 2015, og beskriver den som noe du drikker «de gangene du virkelig trenger få gjort ting gjort».
Ifølge det store internett har konseptet fått navnet Americola, som spiller på både brusen Coca-Cola og landet hvor den har sitt opphav. For hva er vel mer amerikansk enn Cola?
Samtidig er det et pek mot en av verdens mest populære kaffer: Americano.
Men hva er det med Cola og kaffe som går så bra sammen? Söderman mener det er det samme prinsippet som en annen iskaffe som har markert seg denne sommeren: Espresso tonic.
– Kaffe er bittert, tonic er bittert, og sammen blir det magisk. Cola har også en bitter ettersmak, men samtidig er det veldig søtt. Derfor passer det godt med kaffe.
– Hvordan reflekterer smakene hverandre?
– Når kaffen har et hint av sitruspreg fungerer det godt i kombinasjon med Cola. En fruktig espresso er altså bra her.
Det er også grunnen til at de serverer en annen iskaffevariant: espresso med appelsinjuice, som trendet på sosiale medier i fjor. TikTok mener nemlig at den søte appelsinsmaken komplimenterer den bittre kaffesmaken
– Slik jeg forstår det, er det noen baristaer som vil balansere bitterheten av mørkbrent kaffe med Cola.
Det sier to ganger norgesmester i barista, Alexander Monsen, til Godt.
– Cola er jo sukker. Det er også en kompleks væske med mye smaker, som kan tilføre kaffen en ny smak, forteller han.
Monsen har ikke prøvd iskaffen selv, men forstår at det appellerer. Det frister i hvert fall Godt-redaksjonen nok til at vi må ta en prøvesmaking.
Ved første slurk slår boblene hardt i ganen. Det man kjenner best er absolutt den søte colasmaken, før en bitter, men god, ettersmak av kaffe brer seg ut i munnen. Ettersmaken er lang, men det er ikke nødvendigvis noe negativt.
Med isbitene er drinken kald og god, og dette kjennes gøy og lekent. Det minner oss litt om den alderen før man likte kaffe, da man kjøpte frappuccino med masse sjokolade for å dempe kaffesmaken.
Det er for øvrig spennende at det bruser på tungen samtidig som det smaker kaffe. Samtidig forsvinner den virkelig brusende følelsen litt for fort – sikkert fordi brusen blir vannet ut av både isbitene og espresso. Men vi synes det er utrolig gøy at baristaer tester ut nye iskaffevarianter, og liker definitivt at kaffeelskerne har mer å velge i.
Men hvor har Neongrut hentet inspirasjonen?
– Espresso og Cola er ikke vår idé – vi har hørt om flere steder som har testet drinken. Men vi har tilpasset ingrediensene til en egen oppskrift, sier Söderman.
– Hvordan da?
– Det er litt hemmelig, smiler han.
– Men det handler om å finne balansen mellom antall gram espresso, om man skal ha sukker i den – eller om det blir for søtt kombinert med cola.
På TikTok finner vi mange inspirerende videoer hvor espresso helles i stilige vinglass fullt av isbiter, som toppes med brusende Cola fra røde metallbokser. Vi har også sett noen tilfeller av krem på toppen, eller at noen bruker Cola med vanilje for å utvide smaksdimensjonene.
Samtidig ser det ikke ut til å ta fullstendig av – videoene har ikke fått så mange visninger eller likes, med unntak av én video, som har nesten 70.000 likes:
Når Godt-redaksjonen tar telefonen til andre kaffebarer, kan de se ut som trenden vente på seg.
– Espresso og Cola? Det har jeg ikke hørt om før, sier stemmen i røret når vi ringer Kaffebrenneriet.
Heller ikke Philip Fkopakov som driver Kampen kaffebar i Oslo har dette på menyen.
– Vi serverer Espresso tonic, men ikke med cola, sier han.
Det er heller ikke til å legge skjul på at kaffen inneholder mye koffein. Men kan det bli for mye av det gode?
Spesialist i hjertesykdommer og indremedisin ved Aleris, Øyvind Senstad Andersen, viser til Folkehelseinstituttets advarsel om at mer enn 400 mg koffein kan ha uheldige effekter på helsen for en voksen på 70 kg. Det tilsvarer fem kopper med filterkaffe eller 3,5 - 4 kopper espresso.
Han mener ikke at det er grunn til bekymring når det kommer til Espresso Cola.
– Ikke i moderate mengder.
Söderman fra Neongrut påpeker at de også serverer drikken med koffeinfri espresso.
Om man vil lage kaffen hjemme, kan man også prøve med koffeinfri cola.
Ble du inspirert til å lage iskaffe hjemme? her er noen oppskrifter:
Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)