Julegavene som faktisk blir spist opp

15. desember 2022Aktuelt
UNDER TREET: ... kan det ligge godsaker, som du kan kose deg med i julen.
UNDER TREET: ... kan det ligge godsaker, som du kan kose deg med i julen.
Foto: Julie Ilona Balas/@juliesmatblogg
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Ikke et vondt ord om en eske Sfinx-konfekt eller After Eight, men det finnes mye annet godt du kan gi bort til jul.

Til den som har alt, til den matinteresserte, til mor, far, nabo, grandtante og svigerforeldre, beste venn eller kollega, alle kan faktisk ha glede av en smakfull julegave.

Men noen ganger trenger vi inspirasjon til hva vi kan gi, som både gleder og blir spist opp. For det er jo fint at julekakene du ga i gave, ikke havner innerst i et skap hvor de støver ned til sommeren.

Vi spurte fire matglade folk hvilke smakfulle gaver de liker å gi, og få, og hvorfor.

Kokebokforfatter Julie Ilona Balas

– Jeg elsker å gi spiselige julegaver. En favoritt, både å gi og motta, er Champagne. Det blir liksom aldri feil. Det samme med god sjokolade eller konfekt. Kan anbefale sjokoladen fra Oslo-baserte Tufto. Det smaker virkelig like magisk som det ser ut. Alle blir dessuten glad for god kaffe!

– Av hjemmelagde spiselige julegaver har jeg tidligere gitt bort min egenkomponerte tahini-granola og za'atar krydderblanding i fine glasskrukker.

– Liker også å gi bort kokebøker sammen med ingrediensene til favorittoppskriften fra boken. En smakfull julegave jeg håper ligger under mitt juletre i år er restaurantbesøk. Det er kanskje ikke den morsomste gaven å åpne på julaften, men det er den beste!

JUL HOS JULIE: Kanskje en flaske Champagne fra nissen ligger under juletreet til å ha i glassene?
JUL HOS JULIE: Kanskje en flaske Champagne fra nissen ligger under juletreet til å ha i glassene?
Foto: Julie Ilona Balas/@juliesmatblogg

Fredrikke og Andreas, alias @DetServeres

– Hva er vel ikke bedre enn å gi bort julegaver som er lagt litt ekstra omtanke og kjærlighet i? For oss er hjemmelagede, spiselige gaver nettopp dette.

– Våre favoritter må være karamellfudge med havsalt, brente mandler og små cookies. Men blir de egentlig spist? Det absolutt viktigste før du setter i gang med bakingen er å vite hvem du skal lage til og hva de liker. Gi bort noe du vet mottageren elsker, så blir de uten tvil spist opp i løpet av romjulen.

– Koselig innpakning med en skive tørket appelsin setter også prikken over i-en, spør du oss.

– Har man ikke tid til å stå på kjøkkenet i førjulsstresset er noe av det beste vi kan få – og gi bort – gode kvalitetsprodukter fra små lokale delikatessebutikker. Lag en liten pakke bestående av for eksempel olivenolje, balsamico og oliven.

– En annen morsom twist på en julegave er å fylle små glassflasker med ulike ingredienser som trengs til å lage en juledrink, og heng på en håndskrevet lapp med oppskriften.

Lag brente mandler - steg for steg

Kokebokforfatter og matblogger, Nevada Berg

– Noen av de beste gavene er spiselige. Jeg setter alltid pris på å få hjemmelagde godbiter og kurver fylt med deilige smaker. Jeg liker også å lage noe godt og gi til venner og naboer i julen. En av mine favoritter er å lage chili-syltetøy, som er både sterkt og søtt – og perfekt til ost. Og så lager jeg mine egne urtekjeks som passer til.

Hjemmelagde julekjeks med en sløyfe rundt, er en søt og personlig gave.
Hjemmelagde julekjeks med en sløyfe rundt, er en søt og personlig gave.
Foto: @NorthWildKitchen

– Av søtsaker, liker jeg sjokoladetrøfler og cookies, som biscotti. Det er ikke bare nydelig å spise, men gøy å lage. Jeg liker også å gi brente mandler og karamellpopkorn til å dele. Spiselige gaver er fantastiske fordi de er personlige og virkelig kommer fra hjertet.

Kokebokforfatter, Sedir Ajeenah

– Jeg er ingen gadget-nerd, men julen er en utmerket tid for enten å gi deg selv eller dine kjære tingene du aldri helt kommer til å kjøpe. Zestjern, bakestål, støpejernsgryte, skrellekniv, mandolin og morter er ting som gjør livet både mer luksuriøst og enklere.

– Men det aller beste du kan gi, etter min mening, er en virkelig luksuriøs og dyr olivenolje. Hvis du vil holde deg unna å kjøpe ting, gjør jeg et grep om å lage min egen granola i ovnen og pakke pent i en glasskrukke. Min inneholder smaragdgrønne pistasjnøtter, fin olivenolje, bourbonvanilje og andre deilige nøtter og finnes på min Instagram min. God jul!

Publisert: 15.12.2022 kl. 12:35
Oppdatert: 15.12.2022 kl. 15:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?