Frukten som passer perfekt til både søtt og salt

FARGEFEST: Steinfrukter som nektarin og fersken er herlig sommermat i en salat som dette. Oppskriften finner du et stykke ned i saken.
FARGEFEST: Steinfrukter som nektarin og fersken er herlig sommermat i en salat som dette. Oppskriften finner du et stykke ned i saken.
Foto: Sara Johannessen Meek/VG
Mona Bristøl

Sommer er tiden for å nyte saftige og søte ferskener og nektariner – både til lunsj, middag og dessert.

De er ikke vanskelig spise sånn rett fra kurven, for all del, men noen ganger kan det være greit å variere litt.

Begge fruktene er en del av steinfruktfamilien, og sammen med plommer er fersken de mest solgte steinfruktene i Norge. Ferskener har et dunete skall i motsetning til sin nære slektning nektarinen, som ofte er litt mindre i størrelsen.

De siste årene har det kommet en ny variant steinfrukt hit til lands. Du har kanskje lagt merke til de «flatklemte» ferskenene som har blitt stadig oftere å se i butikkene? Paraguayo heter de på spansk – noe de også blir kalt enkelte steder her til lands, donut-eller smultringfersken er et annet kallenavn, mens flatfersken ser ut til å være navnet som har kommet for å bli. Disse er hvitere i kjøttet og ofte søtere enn sine mer runde slektninger.

Søte måter å bruke den delikate frukten, er kanskje ikke så vanskelig å finne. Sammen med iskrem, som topping på frokostpannekakene eller på en nydelig pai eller galette. Det er i hvert fall på lagelisten vår, og vi ser ikke ut til å være alene om det, akkurat nå renner Instagram over at bilder med taggen peachgalette.

Her har vår egen Lise Finckenhagen laget en vri med nektariner, marsipan og mørdeig. En fest for både magen og øyet, ifølge kokken selv. Vi er helt enige.

Sammen med en annen sommerfavoritt, bringebæret – kommer nektarinen virkelig til sin rett i denne saftige paien.

Ferskener er også perfekt for å balansere saltet og fettet i grillmat. Ha fersken på grillen sammen med grønn salat, topp med en frisk ingefærdressing og det er fare for at du har en ny favoritt til grillmaten.

Saftige nakkekoteletter stortrives også i selskap med en enkel nektarinsalat.

Også til en kylling-schnitzel gjør en grillet steinfrukt seg ypperlig. Perfekt å ta med til et måltid ute i parken.

Det å balansere den søte smaken med en salt spekeskinke, er også en herlig smakskombinasjon. Topper du det med en mozzarella eller burrata, da snakker vi virkelig god sommermat.

En annen vri på sommersalaten, her sammen med god labneh – avrent yoghurt, agurk og masse friske urter har du en nydelig smårett eller lunsj. Ved å grille steinfrukten gir du den ekstra sødme og smak. Bare husk å pensle med litt olje på snittflaten først.

En fruktig og deilig sommersalat med quinoa, feta og fersken er en annen salt-variant, nyt den som en rett for seg selv, eller som tilbehør.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?