Matstylist Marianne lager skyhøye kaker med feministisk budskap

3. juni 2021Aktuelt
STADIG FORBEDRING: For hver nye video Marianne Pfeffer Gjengedal lager, tester hun ut nye kakeoppskrifter eller en ny teknikk. Ved å gjøre dette kan hun optimalisere smakene på kakene hun lager.
STADIG FORBEDRING: For hver nye video Marianne Pfeffer Gjengedal lager, tester hun ut nye kakeoppskrifter eller en ny teknikk. Ved å gjøre dette kan hun optimalisere smakene på kakene hun lager.
Foto: PRIVAT
Silje-Lisette Tennøy
Silje-Lisette Tennøy
Journalist Godt.no

I over to år har Marianne Pfeffer Gjengedal vært hektet på «Ta-da»-effekten ved kaker, og med sine kakevideoer på Instagram har hun tiltrukket seg titusenvis av følgere.

Skyhøye, fargesprakende kaker. Det er det første som møter deg på Marianne Pfeffer Gjengedals Instagram-konto.

Hun jobber egentlig som matstylist, men på fritiden baker hun kaker mange blir målløse av.

– Hvordan har du overskudd til å gjøre dette?

– Jeg har kanskje egentlig ikke det, og da går det litt ut over søvnen. Det skal derimot sies at jeg kanskje har litt mer energi enn andre til vanlig, men likevel overkjører jeg meg selv for å gjøre dette her ...

– Og så har vi ikke tv, skyter hun inn.

– Det hjelper. Når andre setter seg ned for å se på tv, så baker jeg. Hvis man tenker på hvor mange timer noen bruker på å se på tv, så kan man bake veldig mye kake, sier Gjengedal lattermildt.

Det hun har blitt hekta på er kaker med det hun kaller «Ta-da»-effekten, og de siste to årene har det blitt hundrevis av dem. Det har falt i smak hos mange, for på Instagram har hun nå over 22.000 følgere.

– Ikke kunst

Flere av kakene Gjengedal lager bærer preg av at hun har utdanning innen kunst og tekstil.

– Man kan se i kakene mine at jeg har jobbet med tekstil, og jeg føler at disse måtene å jobbe på ligger ganske nært hverandre. Plutselig jobber jeg med en kake som ser ut som et teppe fra 70-tallet, sier hun, og fortsetter:

– Fordelen med kaken er at det er kortvarig kunst som også kan spises.

Hun mener likevel ikke at kakene hun selv lager er en form for kunst, til tross for at det krever et kreativt sinn, presisjon og finesse for å få til de kreasjonene hun lager.

– Hadde jeg tatt det inn i et gallerirom, så kunne jeg sagt at det var kunst. Det jeg gjør på Instagram kan likne på kunst, men jeg føler ikke at det er det, sier hun.

Gjengedal selger ingen av kakene sine, og baker bare fordi hun syntes det er artig. Men etter at hun ble instagram-baker, har hun sluttet å ta med kaker i selskap - for det er ikke bare-bare å være en dyktig hjemmekonditor.

– Jeg har opplevd at folk trekker seg fra å lage kake når de får vite at jeg kommer med kake. De sier hvis Marianne skal bake, så vil de ikke. De vil ikke ha sine kaker ved siden av mine fordi de tror at jeg kommer med en skyhøy kake, men jeg lager jo helt vanlige kaker jeg også, ikke bare høye.

– Hva tenker du om at folk trekker seg fra å lage kaker?

– Akkurat det synes jeg er vanskelig og trist. Jeg vil jo at andre skal bake kaker og lage mat til meg også. Kaker er kjærlighet, uansett hvordan resultatet blir til slutt.

Hedrer kvinnen, én kake av gangen

Det Gjengedal driver med er likevel ikke bare uskyldig bake-moro. Gjennom kakevideoene sine prøver hun å bidra i feminisme-kampen og fremme andre kvinner.

– Sanger, musikkvideoer og kvinnen inspirer meg til å gjøre dette her. Det som er primusmotor er at jeg ser musikkvideoen og får lyst til å lage en kake. Jeg får det ikke ut av hodet før jeg har gjort det - og det kan ta mange timer å få et slikt prosjekt ferdig, når man først har begynt.

I videoene veksler hun mellom å vise musikkvideoen til en utvalgt artist og at hun selv monterer og pynter kaken. Kakens design er tydelig inspirert av artisten og visuelle elementer i musikkvideoen.

Men overfor følgerne sine har hun ikke vært så tydelig på at det bak hver video skjuler seg et budskap.

– Jeg har tatt aktive valg med hvilke artister jeg støtter, men jeg har ikke gjort noe poeng ut av det til mine følgere, sier Gjengedal.

– Det er litt morsomt når jeg får spørsmål om jeg kan lage en video til George Michael sine låter, og da må poengtere at: «nei, det kan jeg ikke. Jeg bruker bare kvinnelige artister - det skal bare være feministiske kaker.»

– Men det å være feminist, betyr jo ikke at man bare skal trekke frem kvinner?

– Nei, nei! Det er også mange rettigheter for menn man skal passe på. Feminisme handler ikke om at jeg er mot menn, men for likestilling, sier hun, og utdyper:

– Da jeg hørte musikk på radioen og andre steder, ble jeg bevisst på at det var en kvinnelig skjevhet i musikkbransjen. Det hadde jeg lyst til å gjøre noe med.

Selv om hun hele tiden har hatt en baktanke med videoene sine, har hun først nå bestemt seg for å understreke det på sin Instagram-konto. I biografien hennes står det nå «Honoring women, one cake at a time.»

Vagina-inspirert kake

Det er nesten 2,5 år siden Gjengedal la ut første kake-musikkvideo på Instagram.

Mens vi prater med henne på telefon, blar hun gjennom hundrevis av innlegg og roper plutselig:

– Der har vi den!

Hun ser på den aller første videoen hun la ut, og husker godt hva det var med denne låten som motiverte henne til å starte med denne hobbyen.

– Artisten er Janelle Monáe og sangen heter «Pynk». Det er en veldig kul musikkvideo til denne sangen, hun er ute i ørkenen og det er kul scenografi. De har bukser som er laget av en fransk moteskaper, som har rosa rysjer. Ganske tidlig i musikkvideoen så bøyer de knærne, så skjønner man at disse buksene er vaginaer. Da jeg så de rysjene tenkte jeg «herregud dette må bli en kake», sier hun, og fortsetter:

– Man tenker kanskje ikke på en vagina når man ser min kake, men sangen inspirerte meg og gjorde at jeg bestemte meg for å gjøre mitt for likestilling.

Samarbeidet med følgerene sine

Kakesuksessen har gjort at hun nå er aktuell med kakeboken «Ta-da!», som allerede har havnet på bestselgerlisten. Boken har hun laget i samarbeid med følgerene sine.

– Det var de som ville ha bok, så jeg spurte dem om hva de ville ha og screenshottet alle svarene. Boken er et svar på disse ønskene, sier hun.

– Hvorfor heter den Ta-da?

– Det er fordi det tar nesten tre dager å lage noen av disse kakene. Det tar tid å pynte dem også, og da syntes jeg man skal kunne sette den på bordet og si “ta-da”, sier Gjengedal.

Hun har lagt mye tid ned i å finne de beste oppskriftene å dele med sine følgere, for tradisjonelt er disse skyhøye kakene knyttet til Australsk baking og er noe som ofte ser bedre ut enn det smaker.

– Bak de fem høye kakeoppskriftene i boka, så er det i hvert fall 150 kakeoppskrifter som bare har blitt testet og kasta, sier hun.

For er det én ting Marianne Pfeffer Gjengedal ikke har lyst til å servere noen, er det tørre kaker.

– Når man kommer med en kake som er ta-da, så er det viktig at den smaker fantastisk også. For det er veldig trist hvis den er tørr, det ødelegger.

– Dette er vel ikke akkurat en bok for alle og en hver?

– Jo, jeg mener det. Jeg skjønner at man kan se den kaken og tenke at her er det litt å ta tak i, men det er også lettere og enklere saker i denne boken, sier hun.

– Er ikke slike kaker vanskelig å lage?

– Det er ikke så vanskelig å lage høye kaker som man skulle tro. Når man har bakt litt kake fra før, og så prøver å lage en høy kake, så trenger man kanskje 2-3 forsøk for å lykkes. Men det finnes mange oppskrifter der ute som gjør at man ikke får det til så lett, forteller Gjengedal, og fortsetter:

– Men hvis man er en person som syntes at det bare er herk å bake, så er ikke disse kakene eller denne boken noe for deg.

– Hvis man aldri har gjort dette før … Hvor skal man begynne?

– Hvis man er helt nybegynner, så er det lurt å tenke på det å vende inn, for da slår man ikke ut all luften fra kakerøren. I tillegg lønner det seg å lese hele oppskriften før man begynner. Da får man en idé om hvordan man skal løse dette, sier hun, og utdyper:

– Det er ikke noe gøy å begynne, for så å se at denne kaken egentlig skulle stått kaldt i ett døgn. Det er viktig å lese gjennom først, for da ser man hvor lang tid det faktisk tar å lage den, for det kan ta litt tid.

Publisert: 03.06.2021 kl. 14:50
Oppdatert: 28.06.2021 kl. 09:05


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?