Årets norske jordbær: Dyrere, færre, senere
De første norske jordbærene er i butikk, til opp mot 90 kroner kurven.
Flere butikker har nå fått inn de sødmefulle norske jordbærene, men ifølge Norges Bondelag er det ikke snakk om mange kurver ennå.
Jordbærsesongen er nemlig forsinket, og bærene blir høstet senere i år enn normalt.
– På Østlandet er det flere bønder som ikke har begynt å høste ennå. Noen begynner å plukke først om én til to uker, og det er senere en normalår, sier Bodhild Fjelltveit, 2. nestleder i Norges Bondelag, til Godt.no.
Hun forteller at det er den kjølige våren som er skyld i dette. Jordbærene vi ser i butikken allerede nå i all hovedsak er dyrket i veksthus eller tuneller, og har ikke blitt påvirket av temperaturene ute i like stor grad.
Færre jordbær
På grunn av manglende tilgang på utenlandsk arbeidskraft produserer bøndene også færre jordbær i år enn tidligere, ifølge bondelaget.
– Vil det være noe forbrukerne merker?
– De vil merke at det blir færre norske jordbær i sesong enn vi har vært vant til, mens det vil være flere importerte, sier Fjelltveit.
Bama, som samarbeider med over 60 gårder som produserer jordbær i Norge, håper å få inn rundt 3000 tonn jordbær denne sesongen.
– Det tilsvarer 6 millioner kurver. Hvor mye vi ender opp med avhenger av været, og hvor mange plukkere jordbærprodusentene får tilgang på, sier Pia Gulbrandsen, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama.
Prisene presses opp
Kvaliteten på jordbærene skal ifølge begge aktørene være like god som alltid, likevel presses prisen på én kurv opp.
I flere butikker går nå jordbærene for opp mot 90 kroner kurven, mens man i fjor fikk én kurv med norske jordbær til mellom 40 og 70 kroner.
– 90 kroner for én kurv med jordbær. Er ikke det litt mye?
– Nå er vi tidlig i sesongen og da er jordbærene ofte priset høyt. Etter hvert som det kommer mer jordbær i butikk, både norsk og importert, så vil de konkurrere med hverandre og prisene vil bli presset ned, sier Fjelltveit i Norges bondelag, og fortsetter:
– Jeg har vanskelig for å tro at prisen vil holde seg så høy som den er nå, med 90 kroner per kurv. Den vil nok falle etter hvert, men vi skal huske på at disse jordbærene er plukket manuelt, det er møysommelig arbeid, og kvalitet koster.
Bondelaget får støtte fra kommunikasjonsdirektøren i Bama, men hun understreker derimot at prisen for de søte røde kan bli høyere i år enn det vi er vant til.
– Vi vet at sesongen kommer til å bli utfordrende fordi det er mangel på jordbærplukkere. Det kan gjøre at prisene øker noe, men akkurat hvor mye er for tidlig å si noe om. Undersøkelser viser at forbrukerne er villige til å betale mer for norsk mat enn importert mat, og vi håper det er tilfelle for fantastiske norske jordbær, sier Gulbrandsen.
Publisert: 08.06.2021 kl. 10:47
Oppdatert: 08.06.2021 kl. 11:51
Lag deg en gratis konto