Matprisen 2021: Dette er vinnerne

25. november 2021Aktuelt
VINNER: Martin Fjeld i Ille brød surdeigsbakeri.
VINNER: Martin Fjeld i Ille brød surdeigsbakeri.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Et lite surdeigsbakeri stakk av med den gjeveste prisen, mens Eline Sofie Sunde mottok KokkeKarlas stipend.

I kveld ble Matprisen 2021 delt ut til glade vinnere.

Matprisen har fokus på bærekraft og har blitt arrangert siden 2014. Prisen blir delt ut for å hedre bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider.

Prisen eies av DebioInfo som er et ideelt AS eid av Debio, og som blant annet jobber med utvikling og veiledning innen økologi, ifølge nettsiden deres.

Vant hovedprisen

Årets hovedpris gikk til surdeigbakeriet Ille brød i Oslo.

– Prisen betyr veldig mye for meg og for oss. Det er utrolig hyggelig å få anerkjennelse for det man driver med, sier innehaver Martin Fjeld.

Han startet bakerivirksomheten hjemme i leiligheten sin i 2015 og i oktober 2017 flyttet bedriften inn i sine nåværende lokaler i Lakkegata.

I sin vurdering fremhevet juryen spesielt hvordan vinneren har vært kompromissløs i å velge enkle råvarer, og formidlet verdien av godt håndverk og økologiske råvarer av høy kvalitet.

– Under pandemien ble vi alle klar over hvor viktig den hverdagslige matkulturen er. Gjennom iherdig baking og formidling sto Ille brød som en lyspunkt i hverdagen, kommenterer jurymedlem Andreas Viestad.

ILLE GODT: Surdeigsbrød fra Ille brød.
ILLE GODT: Surdeigsbrød fra Ille brød.
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Overrasket og takknemlig

Selv om surdeigsbakeren var en av de nominerte, kom selve kåringen som en overraskelse på Fjeld.

– Restauranter har mange flere arenaer hvor de kan vise seg frem med Michelin-kåringer og stjernekast i aviser. Bakerier får mer sjelden samme anerkjennelse og derfor er den enda mer kjærkommen, mener Fjeld.

Den populære boken «Surdeig», som han har forfattet sammen med Casper André Lugg, har blitt solgt til rundt ti land, nå sist Taiwan. Og Fjeld kan røpe at en oppfølger er på vei. Denne gangen skal han gi ut bok med tre andre bakere fra Ille brød – Anca Tinc, Katerina Soukupová og Alan Bates - og er planlagt for utgivelse neste år på forlaget Vigmostad & Bjørke.

Alle vinnerne

Her er alle prisvinnerne samlet med utdrag fra juryens begrunnelse:

Matprisen: Ille brød

«Et av kriteriene til Matprisen er at man har etterlatt et solid fottrykk i året som gikk. I et år hvor knapt noen aktører har fått skinne, har likevel vinneren markert seg. Årets vinner er lavmælt, men kompromissløs. Ingen har sett vinneren rope ut over markene, men resultatet har vi likevel sett på kjøkkenbenken i folks hjem. Boka om surdeigsbaking selger fortsatt som et varmt landhvetebrød og har inspirert mang en hjemmekontorsarbeider til å lage mat fra grunnen av og å velge kvalitet. Prisvinneren er en verdig mottaker av prisen fordi de bruker økologisk tradisjonskorn, noe som har bidratt til å øke etterspørselen etter et produkt som det produseres lite av i Norge. I et marked hvor halvfabrikata og fiksfakseri så ofte erstatter ekte håndverk, har årets vinner vært urokkelig i å benytte enkle råvarer av høy kvalitet.»

ÅRETS KJØKKEN
ÅRETS KJØKKEN
Foto: Svein Kjøde

Årets kjøkken: Breddos Tacos

«Årets kjøkken er slett ikke redd for lange omveier og krevende prosesser for å komme frem til målet: smakfulle, spennende og bærekraftige måltider, servert med lave skuldre. Vinneren strekker seg langt for å ta vare på gamle tradisjoner i matlagingen, og velger kresent ut de beste råvarer, helst fra lokale produsenter, og med kompromissløse krav om dyrevelferd. En viktig del av kjøkkenets filosofi er å bruke finstemte teknikker for å tilberede mindre edle stykningsdeler, slik at hele dyret blir benyttet, og menyen har dessuten et betydelig innslag av fullgode vegetariske alternativer.»

ÅRETS FORMIDLER
ÅRETS FORMIDLER
Foto: Svein Kjøde

Årets formidler: Hanne-Lene Dahlgren

«Vinneren har tatt konsekvensen av både de statlige ernæringsrådene og de problematiske miljøsidene ved kjøttproduksjon, og har tatt tak i en av de mest betente debattene innen bærekraftig mat. Her har hun bidratt med konstruktive innlegg, entusiasme og kompetanse. Hun er også en tydelig stemme i diskusjonene rundt hva som er et bærekraftig kosthold, hvordan jordbrukspolitikken vår er innrettet og hvem som lærer barna våre om godt kosthold.»

BARNE- OG UNGDOMSPRISEN
BARNE- OG UNGDOMSPRISEN
Foto: Svein Kjøde

Barne- og ungdomsprisen: Viken fylkeskommune

«Kunnskap om hvordan kosthold påvirker helse og læringsevne kan utgjøre en stor del av regnestykket som bestemmer om vi kommer ut på pluss- eller minussida senere i livet. Å etablere et bevisst forhold til forbruk av matvarer hos skoleelever kan ha stor betydning for samfunnets bærekraft i fremtiden.

Vinneren av årets barne- og ungdomspris har tatt dette på alvor og gjort den største investeringen i elevenes kunnskapsgrunnlag om mat, helse og miljø i sitt slag i Norge.»

DEBIOPRISEN
DEBIOPRISEN
Foto: Svein Kjøde

Debioprisen: De Haes Gartneri

«Vinneren strekker seg ikke bare langt på vegne av seg selv. Det er også lagt ned mye arbeid i å spre kunnskap og entusiasme rundt økologisk dyrking både til forbrukere og profesjonelle. De har betydd mye for framveksten av nye dyrkere over i hele vårt langstrakte land. Ut fra dette helhetsbildet er ikke juryen i tvil om at Debioprisen for 2021 går til de Haes Gartneri for sitt utrettelige arbeid for økologisk dyrking gjennom nesten tjue år!»

ÅREST STORKJØKKEN
ÅREST STORKJØKKEN
Foto: Svein Kjøde

Årest storkjøkken: Sundvolden Hotel

«Årets vinner jobber hele tiden for å ha minst mulig matsvinn, mest mulig kortreist mat og maks utnyttelse av råvarene. Her dyrker de urter, tar inn hele dyr til foredling, konserverer i form av speking, røyking, sylting, fermentering og etterlever flere standarder for god og bærekraftig drift.»

ÅRETS PRODUSENT
ÅRETS PRODUSENT
Foto: Svein Kjøde

Årets produsent: Gunnar Klo

«Å bli Årets produsent handler gå foran og ta de valgene som kan endre bransjen til det bedre. Vinneren er en av dem gjør nettopp dette. Ved å stadig utvikle virksomheten i mer bærekraftig retning i alle ledd i produksjon, enten det gjelder matsvinn, emballering eller fôr, skiller årets vinner seg positivt ut.»

KOKKEKARLAS STIPEND
KOKKEKARLAS STIPEND
Foto: Svein Kjøde

KokkeKarlas stipend 2020: Eline Sofie Sunde.

«Mottakeren har tydelige visjoner for hvordan hun ønsker å jobbe med bærekraftig mat. Hun er oppvokst på gård og er opptatt av å bruke råvarer som er lokale, økologiske, sesongbaserte, og med en pris som gjør landbruket levedyktig i Norge. Hennes mål er å påvirke andre i positiv retning, og har et klart ønske om hva hun vil bruke legatet til om hun vinner, nemlig å få jobbe og lære på restauranten Silo i London. Silo er verdens første zero waste-restaurant hvor ingen råvarer går til spille.»

Utfordrerprisen: Landbruks- og matminister Sandra Borch.

«Vinneren er for fersk i faget til å fortjene pekefinger og klagesang. Prisen er en synlig påminnelse og motivasjon til å jobbe for økt velferd for både dyr og folk i landbruket, og gjenskape et sterkere Mattilsyn som ivaretar dyra, bonden og forbrukeren på en trygg måte».

Publisert: 25.11.2021 kl. 21:00


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?